octombrie 2016
Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo, 2016
Între 28 octombrie şi 14 noiembrie 2016 se va desfăşura cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României. Festivalul poartă în acest an numele "La Muse et le Poète" şi promite în 20 de concerte întâlniri cu 23 de muzicieni din 18 ţări, printre care pianiştii Olli Mustonen şi Louis Lortie, violoniştii Mihaela Martin, Ilya Gringolts sau Philippe Graffin, violistul Lars Anders Tomter, violonceliştii Frans Helmerson, Christian Poltera sau Maximilian Hornung.

Pentru ediţia a XI-a a Festivalului SoNoRo directorii artistici ai Festivalului SoNoRo, pianista londoneză Diana Ketler şi violistul român Răzvan Popovici, au creat din nou un program remarcabil, atât prin repertoriul ales, cât şi prin includerea în concertele festivalului pe câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai momentului.

În 2016 am decis să ne dedicăm festivalul subiectului care a ocupat minţile creative timp de secole: Muza şi Poetul. Poeţii îşi aduc tributul Muzelor reale sau imaginare, Petrarca Laurei, Neruda lui Matilde Urrutia, Rilke îşi scrie poemul muzei sale de toată viaţa, Lou Andreas - Salomė. Căile Muzicii şi ale Poeziei s-au intersectat întotdeauna. Marii compozitori şi-au găsit inspiraţia în sacru şi profan, în natură, în viaţa simplă de zi cu zi, în naştere şi moarte şi, bineînţeles, în dragosteAşteptăm cu nerăbdare să vă povestim poveşti vechi şi noi de iubire, prietenie, relaţii afective neaşteptate şi neobişnuite, ale noastre Muze şi Antimuze. Ne bucurăm să vă revedem în sălile de concert, unde voi toţi veţi deveni Muzele noastre şi ne veţi ajuta să transformăm muzica în poezie şi poezia în muzică. (Răzvan Popovici, Director SoNoRo, şi Diana Ketler, Director artistic SoNoRo)

Deja o tradiţie, concertul de deschidere va avea loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii. Evenimentul va avea loc pe 28 octombrie 2016 şi va fi urmat de alte 6 concerte în Bucureşti, până pe 7 noiembrie 2016. Festivalul SoNoRo va continua până pe 14 noiembrie 2016, în Timişoara, Cluj şi Bistriţa.

Titlurile sugestive precum La Muse et Le Poète, Pour Un Tombeau Sans Nom, À Clara, La Muse inspirant le Poète sau La Muse Hypnotique invită publicul la o fascinantă călătorie muzicală în unele dintre cele mai frumoase spaţii ale capitalei: Ateneul Roman, Palatul Cercului Militar Naţional, Catedrala Sf. Iosif, Muzeul Naţional de Artă al României şi anul acesta, pentru prima dată în istoria Festivalului, Sala Radio.

Aşa cum Festivalul SoNoRo şi-a obişnuit auditoriul, nu vor lipsi surprizele şi locurile neobişnuite unde concertele vor fi integrate unei experienţe estetice complete: librăria Cărtureşti Carusel, ARCUB sau cele 5 locuri amouse-bouche - POINT, Casa Ion Mincu (Ordinul Arhitecţilor din România), Reşedinţa Fundaţiei Löwendal, Galeria Galateca şi Sala de lectură a Facultăţii de Litere, în care les bon vivants sunt invitaţi la un maraton concertistic inspirat din celebra carte a scriitorului britanic Tom Hodkinson, "Ghidul leneşului".

Librăria Cărtureşti Carusel va fi locul de experiment al acestei ediţii SoNoRo: MUSES AND ANTIMUSES, locul unde poezia modernistă a perioadei interbelice va întâlni capodopere ale muzicii contemporane, lucrări ale lui Steve Reich, Jörg Widmann, Rodion Schedrin, Vlad Maistorovici sau Luciano Berio. Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu A.R.C.E.N., Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate.

În concertul Secret Letters, ce va avea loc în Centrul Cultural ARCUB din Hanul Gabroveni, vor fi citite fragmente din scrisori secrete ale lui Bohumil Hrabal către April, ale lui Paul Eduard către Gala, ale lui Leos Janacek către Camilla, ale lui Pasternak către Marina Zvetaeva, ale lui Mihai Eminescu către Veronica Micle, acompaniate de muzica de Josef Suk, Francis Poulenc, Anton Arensky şi George Enescu. Scrisorile vor fi citite de Răzvan Popovici, directorul festivalului, şi de Edmond Niculuşcă, preşedintele A.R.C.E.N.

Concertul de închidere al ediţiei a XI-a a Festivalului SoNoRo va avea loc în premieră la Sala Radio. Pe lângă capodopere ale lui Carl Maria von Weber şi Antonin Dvorak, publicul va putea alege prin vot, pe întreaga durată a festivalului, compozitorul a cărui piesă va fi interpretată în acest concert. BE OUR MUSE / FIŢI MUZA NOASTRĂ este o invitaţie la adresa publicului prin care acesta poate să devină o adevărată muză a muzicienilor.

Programul complet al festivalului SoNoRo poate fi găsit pe www.sonoro.ro, iar biletele şi abonamentele pentru concertele din Bucureşti sunt disponibile la preţuri promoţionale până la data de 17 octombrie 2016 prin reţeaua Eventim - magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas şi online, pe www.eventim.ro.

În perioada promoţională, preţurile abonamentului pentru 5 concerte din Bucureşti vor fi reduse cu 15%:

280 lei preţ întreg - perioada presale: 252 lei
140 lei preţ redus* - perioada presale: 126 lei

Acest abonament este valabil pentru: Concertul de Deschidere - La Muse et Le Poète (Palatul Cotroceni), Pour Un Tombeau Sans Nom (Palatul Cercului Militar Naţional), À Clara (Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditoriu), La Muse inspirant le Poète (Ateneul Roman) şi Concert Final - Be Our Muse! (Sala Radio).

* Pentru elevi, studenţi şi pensionari, preţurile abonamentelor sunt reduse la jumătate.

***

Înfiinţat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (11 ani), SoNoRo-Inteferenţe, programul de burse şi workshop-uri pentru tineri muzicieni 10 ani), SoNoRo On Tour (9 ani), SoNoRo Arezzo (6 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (4 ani), şi SoNoRo Sofia (3 ani).
SoNoRo este membru al European Festivals Association.

SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României.

***
Festival prezentat de: Raiffeisen Bank
Sponsori principal: E.ON România, BMW, RomCapital Invest
Parteneri principali: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, ARCUB, Consilul General al Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român,
Sponsori: UPC, Leroy şi Asociaţii, Ernst & Young România, Ciga Energy, Novotel Hotels, YAMAHA, Clinica Alcor, Philip Morris, Fan Courier, UNIQA Asigurari - Asigurator oficial al Festivalului.

Parteneri: Administraţia Prezidenţială, Muzeul Naţional de Artă al României, Palatul Cercului Militar Naţional, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Fundaţia Löwendal, POINT, Galeria Galateca, Cărtureşti, Ordinul Arhitecţilor din România, Catedrala Sf. Iosif, Beautyfood, Reader's Café, Privileg Catering, Hambar, Thalia, Grano, Simbio, Le Vivier, Avincis, Illy, IQOS, Societatea Muzicală, kort, A.R.C.E.N., SoNoRo Events, SoNoRo Records.
Coproducător: TVR 3
Parteneri media: Radio rfi România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Evenimentul Zilei, Capital, Marie Claire, Beau Monde, Harper's Bazaar, Casa Lux, National Geographic, The Art of Living, Şapte Seri, Forbes România, Igloo Media, The Institute, Bucharest Gentleman, Revista ARTA, Zeppelin, Arhitectura, Observator Cultural, Revista Accente, Alist, Hotnews.ro, Life.ro, Ziarulmetropolis.ro, Bewhere.ro, Metropotam.ro, EVZMonden.ro, LiterNet.ro, Orasulm.eu, ArtOut.ro, Designist.ro, Posterscope.