octombrie 2016
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2016
Sâmbătă, 22 octombrie 2016, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunţat filmele câştigătoare ale ediţiei cu numărul 23. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secţiuni competiţionale: OutStanDox, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool.


Filmele din competiţia Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesionişti de top din industria cinematografică internaţională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari şi Vlad Petri.

Premiul pentru cel mai bun documentar internaţional a fost acordat filmului Changa Revisited (regia Peter Biella) pentru simplitatea plină de miez, eleganţa montajului şi capacitatea de a descoperi universalul într-un colţ anume din lumea largă.

The Dazzling Light of Sunset (regia Salome Jashi), un film care zugrăveşte viaţa unei mici comunităţi prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală şi aduce pe ecran compoziţii vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală şi de Est. Din aceeaşi secţiune competiţională, filmul Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) a primit Menţiunea Specială a Juriului. Filmul aduce în atenţie un subiect fierbinte al lumii contemporane, migraţia, printr-un mix de realitate şi ficţiune într-un montaj fluid care compun o piesă cinematografică inovatoare.

Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan) - Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016 urmăreşte de-a lungul a şapte ani dinamica unei familii din Copşa Mică: în timp ce tatăl aşteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relaţiile dintre ei.


Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Püsök pentru filmul Angela. Relaţia apropiată dintre regizor şi protagonistă ne oferă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere rome care se străduieşte să împlinească aşteptările comunităţii în care trăieşte şi să rămână în acelaşi timp ea însăşi. Capcana manipulării, atât de frecventă în filme despre minoritatea romă, e evitată cu grijă.

Premiul pentru cel mai bun documentar studenţesc - Best DocSchool Award a fost câştigat de filmul 1 Building and 40 People Dancing (regia Miki Polonski) pentru modul matur şi asumat în care regizorul abordează subiectul, personajele, imaginea şi muzica, care întregesc un tablou unitar al relaţiei spaţiu locuit - locatari.

Pentru abordarea unui subiect actual, de importanţă globală şi tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul a oferit Premiul pentru originalitate într-un documentar studenţesc filmului Those (regia Krizstina Meggyes).

În cei 23 de ani de existenţă, AFF a găzduit adesea filme şi evenimente despre cele mai controversate şi neliniştitoare realităţi ale lumii în care trăim, graţie eforturilor unor cineaşti care dedică ani de zile înţelegerii şi pătrunderii în zone necunoscute sau incorect percepute ale societăţii. Astra Film are onoarea de a acorda Premiul Special lui Liviu Tipuriţă pentru filmul The New Gypsy Kings, ca o recunoaştere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuţia sa la dezvăluirea prea puţin cunoscutelor poveşti de culise ale manelelor şi maneliştilor din România.


Astra Film Festival a avut onoarea să ofere Premiul de excelenţă cineastului Cristi Puiu, pentru contribuţia sa excepţională la cinematografia mondială. Îndelungata legătură de prietenie şi colaborare a lui Cristi Puiu cu AFF şi cu cinematografia documentară nu este una întâmplătoare: "există doar un fel de cinema - spune el - termenii de ficţiune şi documentar fiind simple etichete administrative". Întreaga motivaţie poate fi citită aici. Filmul său Sieranevada a deschis ediţia 2016 a festivalului şi este propunerea României pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin.


Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 23 octombrie 2016, începând cu ora 12:00 la Sala Auditorium, de la ora 13:00 la Sala Thalia, iar de la ora 14:00 la Astra Film Cinema. Tot duminică va fi proiectat de la ora 19:00 la Sala Thalia filmul Sieranevada, iar în intervalul 09:00 - 23:00, în cinematograful-dom din Piaţa Mare, publicul sibian are ocazia de a viziona filme 360 de grade.
 
Programul complet al zilei de duminică: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=7 
 
Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucureşti, CINETIc
Partener digital: Ad Lemonade
Sponsor principal: Romgaz
Sponsor oficial: Banca Transilvania
Sponsori: Construcţii SA, Takata, HBO, Cinelab
Maşina festivalului: Toyota
Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Caţavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus