ianuarie 2017
Juste la fin du monde
N-am aflat ce înseamnă Sieranevada, dar i-am descoperit traducerea în franceză: La Sieranevada. Acesta e titlul-alternativ pe care îl propun pentru excelentul Juste la fin du monde, cu care canadianul Xavier Dolan (doar 27 de ani!) a cucerit Marele Premiu al Juriului la Cannes 2016. Pe un scenariu de Dolan, pornind de la piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagarce, montată acum aproape un deceniu, la Odeon, de Radu Afrim.

O familie. O mamă, trei fraţi, o noră. Întoarcerea fratelui mijlociu. Risipitor. Celebru. Dramaturg. Homosexual. Pe moarte. După 12 ani. De depărtare. De cărţi poştale. De tăcere.

Fiul se reîntoarce într-o duminică. Pentru a-şi aminti. Pentru a-i revedea. Pentru a spune adio. Amintirilor, tinereţii, vieţii. Şi lor, celor alături de care obişnuinţele sociale ar spune că formează o familie.

Ei, care îl aşteaptă ca pe un idol, ca pe o speranţă, ca pe o mare iubire niciodată împlinită. Ei, care, sufocaţi de nevoia de a vorbi, nu găsesc timp să îl asculte. Ei, pe care Lagarce i-a furat din Cehov, i-a tăvălit prin Tennessee Williams şi i-a prăbuşit în plin prezent. La o vreme după Lagarce, Tracy Letts scria August: Osage County. Apoi, au venit Puiu şi Sieranevada.

Dolan şi directorul de imagine André Turpin împing camera dincolo de prim-plan. Chipurile celor 5 mari actori se lasă explorate dincolo de cutumele de pudoare şi decenţă. Asemeni textului care taie în carne vie, imaginea taie în masca ipocrită. Nu e loc de fugă.

Barbu Bălăşoiu şi Cristi Puiu dansează. Turpin şi Dolan violează. Ambele echipe muşcă în căutarea adevărului. Focalizarea e nebunească. Blow-up-ul, însă, trădează. Conform tradiţiei, esenţa scapă printre degete, printre reflectoare, printre replici.

Regia: Xavier Dolan Cu: Nathalie Baye, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Arthur Couillard, Gaspard Ulliel

1 comentariu

  • 27
    barbu brailoiu, 27.10.2016, 10:29

    tot 27 de ani avea și Olivier Dahan, atunci când a făcut febulosul La Mome / Edith Piaf.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus