octombrie 2016
Proiectul "Lipatti Restituiri", propus de Asociaţia Opus şi finanţat de Ministerul Culturii, s-a încheiat vineri 14 octombrie 2016, la Colegiul Noua Europă din Bucureşti. Acesta a cuprins lansarea site-ului www.dinulipatti.org, primul site românesc dedicat marelui pianist, şi o serie de trei conferinţe susţinute la Bucureşti şi Cluj de Mark Ainley, cercetător canadian şi expert în înregistrări istorice.


În prezenţa unor personalităţi ale vieţii culturale româneşti, a presei şi a melomanilor, a fost lansat primul site românesc dedicat lui Dinu Lipatti - www.dinulipatti.org - ce cuprinde informaţii despre toate faţetele personalităţii sale. Articolele de pe site poartă semnăturile unor muzicologi şi cercetători recunoscuţi în plan internaţional care s-au ocupat vreme de decenii de studierea activităţii interpretative şi a creaţiei lui Dinu Lipatti, precum Grigore Bărgăuanu (biograful lui Lipatti), Mark Ainley, Viniciu Moroianu, Vlad Alexandrescu, Ana Maria Orendi, Oana Velcovici Rădulescu, Lavinia Coman. Site-ul beneficiază de versiuni în limbile franceză şi engleză, realizate de specialişti cu dublă specializare - muzicală şi lingvistică: Maria Monica Bojin, Petra Gherasim şi Ileana Ţăroi.

La lansarea site-ului au luat cuvântul muzicologul şi prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu (rectorul NEC), prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu, fost Ministru al Culturii în perioada 2015-2016 şi Oana Drăgulinescu, muzicolog şi expert în comunicare.

"E important să ai cărţi despre un subiect. E important să ai acces la acele cărţi, dar e mult mai simplu să faci un click şi să ai un întreg site cu informaţii diverse, colorate, bogate, actuale şi actualizate mereu, pentru că asta e calitatea unui site: poate fi mereu îmbunătăţit. Este ceva ce ar trebui să fie creat pentru fiecare muzician român." (Valentina Sandu-Dediu)

"Lipatti înseamnă enorm pentru cultura românească. Din fericire, există oameni nu numai care declară că-l iubesc pe Lipatti, dar care chiar fac ceva în acest sens. Şi proiectul iniţiat de Monica Isăcescu şi Ştefan Costache este un astfel de proiect. Nu este prima oară când ei încearcă un astfel de demers de recuperare a lui Lipatti. Ar părea puţin lucru să faci un asemenea hub online. De fapt, este enorm, pentru că în această eră a online-ului iată că suntem la un click distanţă de o informaţie care este de o calitate excepţională." (Oana Drăgulinescu)

"Este un instrument, un prim instrument românesc. Eu, personal, aş spera ca el să aibă şi un forum pentru că, iată, prin persoane care cunosc mai mult despre viaţa lui Lipatti şi despre împrejurările în care el a cântat, a înregistrat muzică, se poate ajunge la înregistrări private care astăzi sunt ascunse în diverse arhive. Cred că e o primă formă de solidaritate în jurul figurii lui Lipatti, care ar trebui să cuprindă în continuare şi publicarea compoziţiilor lui." (Vlad Alexandrescu)

Seara s-a încheiat cu ultima dintre cele trei conferinţe pe care expertul canadian în înregistrări istorice Mark Ainley le-a susţinut în România, la Bucureşti şi la Cluj, începând cu data de 6 octombrie 2016. Pe parcursul acestora au fost prezentate rezultatele unei cercetări de mai bine de 25 de ani asupra înregistrărilor pierdute ale lui Lipatti, dar şi ultimele descoperiri în domeniu ce urmează să apară cu ocazia Centenarului Lipatti 2017, la Casa americană Marston.

"Această vizită în România, în cadrul proiectului «Lipatti Restituiri», şi lansarea site-ului dinulipatti.org au fost pentru mine visuri devenite realitate. După 30 de ani de la momentul în care l-am auzit pentru prima oară cântând pe acest pianist extraordinar şi mi-am început cercetările cu scopul de a descoperi înregistrări pierdute ale sale, am reuşit să ajung în sfârşit în oraşul şi în ţara sa natală şi să împărtăşesc rezultatele demersurilor mele sub forma unor înregistrări editate sau needitate, informaţii din arhivele EMI şi din alte surse. Am fost primit cu multă căldură şi amabilitate şi am fost foarte emoţionat să constat marele respect de care se bucură Lipatti din partea publicului care a venit la conferinţele mele. Sunt încântat de apariţia site-ului trilingv ce-i este dedicat, care va continua cu siguranţă să se dezvolte şi să constituie o resursă online pentru cei interesaţi de marele muzician. Apropiindu-ne de centenarul lui Lipatti, vedem că numele său este din ce în ce mai prezent, aşa cum se cuvine. Fie ca acest omagiu să dăinuie!" (Mark Ainley)

 
 

Parteneri: Institutul Cultural Român, Colegiul Noua Europă, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj Napoca, Festivalul "Toamna Muzicală Clujeană", Filarmonica "Transilvania" din Cluj Napoca, Muzeul Judeţean Argeş, Hotel Ibis.
Parteneri media: Radio România Muzical, Observator Cultural, Liternet, societatesicultura.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus