noiembrie 2016
Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe Cluj, 2016
Spectacole de teatru, proiecţii de film, concerte, vernisaje, discuţii cu artiştii, acestea sunt doar câteva dintre evenimentele de weekend pe care le puteţi vedea la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Ziua de sâmbătă, 26 noiembrie 2016, a debutat la Casa TIFF, cu întâlnirea extraordinară cu Declan Donnellan şi a continuat cu discuţia cu artiştii spectacolelor Nu vă daţi jos pantofii şi Nathan înţeleptul, urmată de proiecţia, la Casa Tranzit, a filmului Nu vă daţi jos pantofii regizat de Szabolcs Hajdu.

Weekendul teatral va începe cu spectacolul În inima nopţii - Episodul Lear, regia Gavriil Pinte (Teatrul Regina Maria Oradea), care se va juca de la orele 16.00 şi 22.00, la Remarul - 16 februarie.

În inima nopţii - Episodul Lear pleacă de la textul shakespearian, dar în jurul subiectului se construieşte un spectacol despre noaptea minţii, noaptea rătăcirilor, despre o lume ce se îndepărtează de raţiune şi dragoste şi se instalează în teritorii traversate de ură, violenţă, complot. Teritorii ale exilului, alienării, crimei. Pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopţii, drumul spre lumină.

Tot sâmbătă, 26 noiembrie 2016, ora 19.00, în Sala Mare, este programat şi spectacolul Iov, după romanul lui Joseph Roth, regia Lisa Nielebock (Schauspielhaus Bochum, Germania). Ni se înfăţişează povestea unei familii evreieşti care pleacă în America şi îşi lasă acasă băiatul bolnav mintal. Părinţii percep boala fiului ca pe o pedeapsă de la Dumnezeu. În America, tatăl îşi dă seama cât de dor îi este de fiul său şi de casă. Până la urmă, nu mai poate suporta presiunea şi o rupe cu religia. Autorul însă ne rezervă un miracol pentru final.

Seara de sâmbătă se va încheia pe note muzicale. Va debuta de la ora 20.30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala Reduta, cu un concert de jazz solo piano susţinut de Lucian Ban şi intitulat Mr. Joy, a Celebration of Paul Bley - Lucian Ban şi va continua, de la ora 23.00, la Casa Tranzit, cu un concert pe ritmuri de ska, reggae, rock, pop şi punk al trupei Suburubia 11 (Marius Dan: voce, Dragoş Patrau: chitară, Sándor Medve: trompetă, Bogdan T. Muntean: bass, Alex Ciobotaru: tobe).

Duminică, 27 noiembrie 2016, ora 12.30, la Casa TIFF, va avea loc dezbaterea De la Străini la Străini - Azi moderată de teatrologul George Banu. Aceasta va fi urmată, de la ora 15.30, la Sala Studio, de vernisajul expoziţiei de pictură Nălucire şi damnare de Botond Részegh.

Ziua va continua cu spectacolul Medeea on Media din Coreea de Sud, regia: Kim Hyuntak care se va juca de la orele 16.00 şi 22.00, în Sala Studio a teatrului.
Tragedia Medeei este cauzată de monstrul numit mass media, cel pe care îl invocăm şi îl savurăm zilnic. Spectacolul o are în prim plan pe Medeea - care se pregăteşte să comită o crimă - şi pune accentul pe rolul pe care mass media zilelor noastre îl poate juca. Toate aceste elemente sunt prezentate publicului ca versiuni de studio ale programului TV. Spectacolul are un mesaj: nu doar mass media, ci şi noi, spectatorii, suntem implicaţi în crima Medeei. Însă, această convieţuire armonioasă a mass mediei cu societatea civilă nu poate fi dezmembrată de forţa televiziunii.

Weekendul teatral propus de Festivalul Interferenţe 2016 se va încheia cu un spectacol semnat de Gábor Tompa, Sfârşit de partidă de Samuel Beckett (Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania Tompa Miklós) programat duminică, 27 noiembrie 2016, ora 19.00, în Sala Mare, în format Studio.

Sfârşit de partidă are o structură muzicală, de aceea solicită precizie maximă din partea artiştilor - asemenea unei partituri. Cu toate că piesele lui Beckett au o formă închisă, sunt atât de bogate în semnificaţii încât trebuie să ne întoarcem mereu la ele. Fiind atât de pline de metafore, ne condiţionează la o perpetuă reflecţie asupra vieţii noastre de zi cu zi. Cred că Beckett este un autor în textele căruia putem găsi citatul potrivit pentru absolut orice situaţie. Gábor Tompa

Programul Festivalului Interferenţe
în perioada 26-27 noiembrie 2016

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016
ora 13.00 - Proiecţie de film: Nu vă daţi jos pantofii, 2016
r.: Szabolcs Hajdu (1h 20min)
Casa TRANZIT

ora 16.00, 22.00 - În inima nopţii - Episodul Lear
Text şi regie: Gavriil Pinte, Teatrul Regina Maria (România)
Ro (Hu, En), 1h30min fără pauză
Remarul - 16 februarie

ora 19.00 - Iov, după romanul lui Joseph Roth
r.: Lisa Nielebock, Schauspielhaus Bochum (Germania)
De (Hu, Ro, En), 1h 40min fără pauză
Sala Mare

ora 20.30 - Concert: Mr. Joy, a celebration of Paul Bley - Lucian Ban, solo piano
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Sala Reduta

ora 23.00 - Concert: Suburbia 11
Casa Tranzit

Duminică, 27 noiembrie 2016
11.00 - Dialog cu creatorii spectacolelor Iov şi În inima nopţii - Episodul Lear
Casa TIFF

ora 12.30 - Dialog: De la străini la străini - azi
Dezbatere, moderator: George Banu
Casa TIFF

ora 15.30 - Vernisaj - Botond Részegh: Nălucire şi damnare
Foaier Sala Studio

ora 16.00, 22.00 - MEDEA on media, după Euripide
Text şi regie: Kim Hyuntak
Theatre Group Seongbukdong Beedoolkee (Coreea de Sud)
Kr (Hu, Ro, En), 1h 10min fără pauză
Sala Studio

ora 19.00 - Sfârşit de partidă, de Samuel Beckett
r.: Gábor Tompa, Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania Tompa Miklós
Hu (Ro, En), 1h 40min fără pauză
Sala Mare format studio

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus