noiembrie 2016
Drame, comedii, animaţii şi documentare din 17 ţări au fost luate în considerare de un public global şi de un juriu recunoscut internaţional.

Originar din New Delhi, regizorul Rohin Raveendran a luat premiul cel mare la cea de-a 11-a ediţie Filminute (2016), festival internaţional de filme de un minut. PAIJANA este povestea subtilă şi captivantă a unei idile ce se petrece în suburbiile suprapopulate ale Mumbaiului. Asemeni celorlalte filme din competiţie, acţiunea se desfăşoară în nici mai mult, nici mai puţin de 60 de secunde.

Juriul Filminute 2016, din care face parte recunoscutul regizor taiwanez Hou Hsiao-Hsien, a premiat această dramă a clasei muncitoare pentru regie şi comentariul social puternic.

Premiul publicului, selectat anul acesta de un public din 165 de ţări, a mers la fermecătoarea animaţie franţuzească de comedie VOLTIGE, regizată de Brunel Léo. "Hilar," "Adorabil" şi "tăvălit pe jos de râs" s-au numărat printre comentariile primite de film. A fost de asemenea lăudat pentru performanţele celor două personaje centrale, care au fost comparate cu Stan şi Bran. În ceea ce priveşte soarta Fiat 500-lui din centrul poveştii, "vă vom lăsa să descoperiţi singuri pe măsură ce vedeţi filmul," spune co-fondatorul festivalului şi preşedintele juriului, John Ketchum.

Pe parcursul festivalului, publicul a fost invitat să evalueze filmele. Premiul Top Rated din acest an a mers către CUTTING ROOM al canadienilor Nathan White şi Richard Colmer. Filmul prezintă într-o lumină creativă un moment dulce-amărui construit în jurul unui bărbat care se confesează în faţa camerei. Publicul i-a acordat 4.8 din 5 stele.

17 ţări au fost reprezentate în selecţia de 25 de filme, inclusiv un record de 5 filme din Spania, 3 din Statele Unite, precum şi câte două din Iran, Franţa şi Germania.

În 2016, Juriul internaţional a fost format din 8 membri, printre care Hou Hsiao-Hsien, scriitorul John Vaillant, jurnalista FIPRESCI Barbara Hollender, scriitoarea / artista Nayla Elamin, regizorii Motke Dapp şi Guillaume Renusson, precum şi cofondatorii Filminute John Ketchum şi Sabaa Quao. Împreună, pe lângă premiul Best Filminute, aceştia au oferit 5 Menţiuni ale Juriului, care au mers către: Fish (Iran), Voltige (Franţa), Just Kids (Spania), To Ring or Not To Ring (România), şi Backtrack (USA).

România îşi continuă turul de forţă primind a şasea menţiune a juriului pentru povestea amuzantă a unei maturizări în interpretarea lui Răzvan Du - To Ring or Not to Ring. Acesta, alături de cele două premii Top Rated, un premiu al publicului şi un Best Filminute (2006) aduce România la un palmares de 9 premii Filminute, întrecută doar de Marea Britanie.

Filminute a continuat tradiţia premiilor acordate de parteneri, atât cu Cineuropa cât şi cu CineCoup. Premiu Filminute 2016 CineCoup, acordat de acceleratorul de film canadian, a mers către A2042 (Spania). Premiul Publicului Cineuropa a mers anul acesta către Love at First Light (Irlanda).


Best Filminute
PAIJANA http://www.filminute.com/films/2016/paijana/
Regie: Rohin Raveendran (India)

People's Choice
VOLTIGE http://www.filminute.com/films/2016/voltige/
Regie: Brunel Leo (Franţa)

Top Rated
CUTTING ROOM http://www.filminute.com/films/2016/cutting-room/
Regie: Nathan White & Richard Colmer (Canada)

5 Jury Commendations
FISH http://www.filminute.com/films/2016/fish/
Regie: Saman Hosseinpuor (Iran)
VOLTIGE http://www.filminute.com/films/2016/voltige/
Regie: Brunel Leo (Franţa)
JUST KIDS http://www.filminute.com/films/2016/just-kids/
Regie: Saman Hosseinpuor (Iran)
TO RING OR NOT TO RING http://www.filminute.com/films/2016/to-ring-or-not-to-ring/
Regie: Răzvan Du (România)
BACKTRACK http://www.filminute.com/films/2016/backtrack/
Regie: Nathan Hong Fisher (SUA)

Filminute 2016 Partner Awards

Filminute 2016 Cinecoup Prize
A2042 http://www.filminute.com/films/2016/a2042/
Regie: David Castro Gonzales (Spania)
Filminute 2016 Cineuropa Audience Award
LOVE AT FIRST LIGHT http://www.filminute.com/films/2016/love-at-first-light/
Regie: Caroline Grace-Cassidy (Irlanda)

Despre Filminute
Filminute este festivalul internaţional de filme de un minut care provoacă regizori, scenarişti, producători, animatori, artişti şi designeri să producă şi să înscrie în competiţie cele mai bune filme de un minut din lume (www.filminute.com).
În fiecare an, între 1-25 octombrie, festivalul Filminute prezintă o selecţie surprinzătoare de 25 de filme online, pentru un public global invitat să le discute şi împărtăşească.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus