noiembrie 2016
Festivalul Bucharest International Dance Film Festival, 2016
Scurtmetraje de ficţiune, animaţii şi documentare care forţează barierele corporalităţii conturează Competiţia Oficială - cea mai importantă secţiune a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), 2016.

Proiecţiile sunt programate sâmbătă, 12 noiembrie 2016, între orele 19:00 şi 21:45, la Universitatea de Muzică din Bucureşti - Studioul Experimental de Operă şi Multimedia.

Din cele peste 1000 de aplicaţii primite, 20 de scurtmetraje din 10 ţări concurează pentru premiile BIDFF în valoare de 2000 de euro.

Selecţia este structurată în două calupuri. Reflexii propune producţii cinematografice profund ancorate în realitate, în care corpul devine alterat parţial, dar niciodată total, având mereu puterea de a o lua de la capăt.

Filmele incluse în calupul Refracţii jonglează dinamic între utopie şi distopie, între aglomeraţie şi vid, între haos şi linişte monumentală.

Competiţia Oficială BIDFF se deschide la ora 19:00 cu zece filme de dans scurte menite să dezmorţească şi să te pună pe gânduri. Regizori şi coregrafi din SUA, Olanda, Chile, Finlanda, Marea Britanie, Franţa şi Germania parcurg trasee diferite, dar cu un scop comun, acela de a sensibiliza masele, atât la nivel de acţiune, cât şi de reanalizare a lumii interioare.

Reflexii este o platformă cu zeci de corpuri mercenare care se lovesc de aceeaşi suprafaţă dură în mod repetat şi care se întorc mereu schimbate într-o lume în care regulile rămân aceleaşi.

Refracţii, cel de-al doilea calup programat de la 20:30, include filme care te poartă într-o călătorie senzorială cu destinaţie necunoscută, plină de adrenalină. Zece abordări diferite propuse de echipe de artişti din Rusia, Canada, Franţa, Olanda şi Irlanda alcătuiesc un colaj cinematografic în care posibilităţile de receptare sunt infinite. Regizori, coregrafi, companii de dans sau comunităţi atipice propun un spaţiu alternativ în care se reconsideră principiile contemporane.

Biletele pentru cele două programe competiţionale se găsesc pe eventbook.ro.

Unul dintre cele mai apreciate documentare despre dans din istoria contemporană, Mr. Gaga (2015), regizat de Tomer Heymann, va deschide seria proiecţiilor din cadrul BIDFF vineri, 11 noiembrie 2016, de la ora 20:00, la Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului. Catalogat de celebra publicaţie Variety drept cel mai incitant documentar apărut după Pina lui Wim Wenders, cu un traseu festivalier internaţional impresionant, Mr. Gaga surprinde cu multă tenacitate portretul celui mai renumit coregraf israelian, fondator al tehnicii Gaga - Ohad Naharin.

În ultima zi de festival, BIDFF prezintă o proiecţie specială destinată producţiei autohtone de film de dans. Evenimentul este programat duminică, 13 noiembrie 2016, de la ora 19:00, în Club Control. Cele trei scurtmetraje rezultate în cadrul [CO]laborator-ului vor fi precedate de premiera filmului Sonder, ultima producţie semnată de Tangaj Dance şi Up Stairs, un scurtmetraj experimental realizat într-un format inedit de colaborare. Proiecţia va fi urmată de decernarea premiilor pentru cele mai curajoase filme de dans şi lucrări de artă digitală din festival.

Cea de-a doua ediţie BIDFF se va încheia cu premiera oficială în România a documentarului Rare Birds în regia lui T. M. Rives. Filmul priveşte intim procesul creativ al coregrafului Alexander Ekman în timpul producţiei Lacul Lebedelor pentru Baletul Naţional din Norvegia. Instalarea pe scenă a unui lac de 6.000 de litri de apă a constituit marea provocare a echipei de producţie. Rare Birds îl surprinde pe Ekman în febra procesului de creaţie, faţă în faţă cu presiunea realizării unui spectacol de amploare pentru una dintre cele faimoase instituţii dedicate baletului clasic şi contemporan.

Mai multe informaţii pe:
bidff.ro // facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival

BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociaţia Tangaj Dance şi finanţat de AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă pentru conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
BIDFF este un proiect cultural finanţat în cadrul programului "Bucureşti - Oraşul In-Vizibil" de către ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Primăria Capitalei. Gazdele şi partenerii festivalului sunt Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti - Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, Club Control. Proiectul este susţinut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei în Bucureşti), Ambasada Israelului în România şi Ambasada Spaniei în România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociaţia Avmotional.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus