noiembrie 2016
Festivalul Bucharest International Dance Film Festival, 2016
După cinci zile pline de evenimente dedicate dansului, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) şi-a desemnat câştigătorii pe 13 noiembrie 2016. Evenimentul a avut loc în Club Control.

20 de scurtmetraje prezentate în premieră naţională au concurat pentru premiile BIDFF 2016: cel mai bun film (în valoare de 1.000 euro oferit de Institutul Cultural Român) şi cea mai bună coregrafie (în valoare de 500 euro).

Juriul a fost format din artista americană Claudia Hart, coregraful Chris Haring şi regizorul T. M. Rives. "Au fost premiate acele filme care pot fi începutul unui post-gen şi care aduc inovaţii la nivel de dialog între cinematografie şi dans. Atât în ceea ce priveşte filmele cât şi instalaţiile, am oferit premii acelor lucrări care pun premisele formării unui nou curent, cu o nouă direcţie care să răspundă la întrebarea De ce dansăm?" şi-a motivat juriul decizia.

Scurtmetrajul Women's Christmas Night semnat de Oonagh Kearney, coregrafia fiind realizată de Megan şi Jessica Kennedy, a fost recompensat cu marele premiu BIDFF. Un intens răspuns vizual pentru poemul în limba irlandeză Oíche Nollaig namBan de Seán O'Riordáin.


Juriul a considerat că "filmul se conectează la o poveste universală, având o realizare tehnică şi compoziţională impecabilă, îmbinând folclorul şi structura narativă cu poezia cinematografică şi dezvoltând un limbaj de mişcare inovator care funcţionează prin intermediul şi numai cu ajutorul camerei video."

Clemence Poesy a cucerit juriul prin coregrafia din scurtmetrajul For A Moment, recompensat cu premiul pentru cea mai bună coregrafie. Filmul lui Poesy este o analiză în detalii a studenţilor de la şcoala de balet a operei din Paris. Perspectiva e obţinută prin intermediul prim-planurilor, cu accent pe figură, nu pe corpurile care se antrenează zi de zi.


"Alegerea de a oferi premiul pentru cea mai bună coregrafie unui film în care dansul este absent, lăsând loc pentru imaginaţia spectatorilor, este un statement al celei de-a doua ediţii a festivalului, în încercarea de a găsi ceea ce poate aduce în plus cinematografia în dans. (...) Povestea din spatele dansului spune mai multe despre corp decât dansul în sine. În acest film camera devine un al treilea ochi, introducând subtil artificialul în realitate."

Juriul a decis acordarea a două menţiuni speciale pentru Helena (regia şi coregrafia Nadav Heyman, precum şi pentru Werewolf Heart (regia Christian Weber, coregrafia Dalel Bacre) pentru "realizarea unor producţii în care toate elementele sunt fluid închegate şi care împing barierele genului dincolo de convenţional.

 

Noutatea celei de-a doua ediţii BIDFF a fost expoziţia internaţională Corpul Digital. Cele 9 lucrări au explorat arta video, obiectele sculpturale interactive, performance-ul şi poemul digital. Juriul a premiat cea mai bună lucrare de artă digitală The Looking Trace semnată de trei artişti argentinieni - Camilla Levy Daniel, Leyla de la Hoz şi Pedro Gaicomolli. Lucrarea a impresionat juriul prin surprinderea frumuseţii degradării corpului uman şi felul în care acesta rezistă gravitaţiei şi timpului.


Două menţiuni speciale au fost acordate unor lucrări care încurajează comunităţile să lucreze interdisciplinar: o.T. realizată de M. Kardinal şi Crystal Forming Robots on Overhead semnată de Christian Faubel.



Ceremonia de decernare a premiilor a fost precedată de proiecţia documentarului Rare Birds semnat de T. M. Rives, membru al Juriului BIDFF 2016.

Cea de-a doua ediţie Bucharest International Dance Film Festival s-a derulat în perioada 9 - 13 noiembrie 2016.

Canalele oficiale ale festivalului:
bidff.ro // facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival

BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociaţia Tangaj Dance şi finanţat de AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă pentru conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
BIDFF este un proiect cultural finanţat în cadrul programului "Bucureşti - Oraşul In-Vizibil" de către ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Primăria Capitalei. Gazdele şi partenerii festivalului sunt Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti - Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, Club Control. Proiectul este susţinut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei în Bucureşti), Ambasada Israelului în România şi Ambasada Spaniei în România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociaţia Avmotional.
Parteneri media: Music Channel, Zeppelin, Bucharest City App, Cinemagia, Cinefan, DinFilme.ro, aarc.ro, @FILM, MovieNews.ro, Kfetele.ro


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus