decembrie 2016
În perioada 7 - 9 decembrie 2016 în capitală va avea loc cea de a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), o ediţie-bilanţ.

"Scriitorii invitaţi în această a noua ediţie a FILB au fiecare felul său de a lupta împotriva realităţii, fie refugiindu-se în trecut şi în legendă, fie în basm şi memorie, fie de-a dreptul, practicând o critică socială virulentă. Îi uneşte ceea ce ar trebui să fie - şi este - motorul din spatele oricărui vehicul literar autentic: refuzul lumii aşa cum este ea. Ediţia aceasta le pune o întrebare retorică, aşadar: Adio, arme? Răspunsul îl ştim, dar vrem să-l auzim clar şi răspicat.", a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, Preşedintele FILB.

Programul ediţiei 2016 include două seri de lecturi publice şi dezbateri la Clubul Ţăranului: pe 8 şi 9 decembrie 2016, începând cu ora 18.00, precum şi un eveniment dedicat studenţilor, realizat în colaborare cu Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti, pe 7 decembrie 2016, de la ora 18.00.

În prima seară de lecturi publice şi dezbateri de la Clubul Ţăranului, pe 8 decembrie 2016, iubitorii de literatură din capitală au şansa de a se întâlni cu prozatoarele Irina Teodorescu (Franţa), Veronica D. Niculescu, Lavinia Branişte şi Irina Georgescu Groza - patru momente de lecturi publice din cele mai recente volume publicate de autoare, urmate de o dezbatere cu tema "Despre «scriitura feminină»: există o scriitură feminină sau este doar o etichetă comodă pentru critica literară şi pentru jurnalismul cultural?".

Vineri, 9 decembrie 2016, patru prozatori vin în faţa cititorilor pe scena de la Clubul Ţăranului. Este vorba despre Jan Koneffke (Germania), Marin Mălaicu-Hondrari, Vlad Zografi şi Tudor Ganea. Tema dezbaterii ce va urma momentelor de lecturi publice în ultima seară a Festivalului este "Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întâmplă cu bunul şi bătrânul realism?".

"Avem ghinionul de a trăi vremuri interesante: asistăm la naşterea naţionalismelor care mai de care mai agresive, la triumful discursului xenofob, la o uniformizare a gândirii pe coordonatele unui «bun-simţ» plat şi lipsit de nuanţe. Am intenţionat chiar de la naşterea acestui Festival, în 2008, să construim o platformă de libertate şi de non-conformism şi credem că e din ce în ce mai pregnantă nevoia de a ne întreba dacă literatura nu ar trebui să reintre în istorie şi să folosească unica ei armă, cuvântul, împotriva unei lumi care de ceva vreme bolboroseşte şi se bâlbâie", a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu, Preşedintele FILB.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) a fost iniţiat în octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) şi scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, Ioana Gruenwald s-a alăturat echipei organizatorice.
În cei nouă ani de existenţă, FILB le-a prilejuit cititorilor din Bucureşti întâlnirea cu 114 scriitori din 25 de ţări: Albania, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Jamaica, Republica Macedonia, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi România.
FILB este singurul festival de literatură din România care a fost prezentat public la cel mai important festival din lume, Edinburgh Festival (august 2015).
În 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala Societăţii Civile! De asemenea, Festivalul a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural, secţiunea Cel mai bun festival al anului 2014. În plus, FILB 8 (2015) a adus la Bucureşti Literary Death Match, un show internaţional de succes în întreaga lume, spectacolul în care literatura intră în ringul de box, proiectul cu "cele mai antrenante lecturi" (LA Times).
FILB este, astăzi, cel mai important festival independent, internaţional, de literatură din România!
Detalii pe www.filb.ro
Organizator: Headsome Communication
Un proiect realizat cu sprijinul: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român
Parteneri: Clubul Ţăranului, Traduki, Institutul Francez, Universitatea din Bucureşti, Editura Polirom, Goethe-Institut, MNLR, Editura Humanitas, Editura Humanitas Fiction, Casa de Pariuri Literare
Parteneri media: RFI România, Ştirile TVR, Radio România Cultural, News.ro, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Bookaholic, Bookblog, Semne bune, BookMag, Filme şi cărţi, Ceaşca de cultură, The Romania Journal, Gratuitor, D-LITE, LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus