decembrie 2016
Festivalul de film CineMAiubit 2016
A 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, o ediţie jubiliară, care marchează o continuitate devenită tradiţie, va debuta pe 7 decembrie 2016, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' Bucureşti (UNATC), Primăria Municipiului Bucureşti, ARCUB şi Fundaţia CineMAiubit, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi al Institutului Francez din Bucureşti.

Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, şi-au făcut lansarea la public mulţi dintre cineaştii români, azi unanim recunoscuţi.

Deschiderea va avea loc miercuri, 7 decembrie 2016, ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco, iar în următoarele patru zile publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre ţările participante în 2016 se numără, în afară de România: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Germania, Belgia, China, Italia, Spania, unele dintre cele mai prestigioase şcoli de cinema din lume având filme în competiţiile festivalului.

Miza competiţiei este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menţionăm: Premiul de regie "Cristian Nemescu", Premiul special al juriului, Premiul Preşedintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet "Andrei (Otto) Toncu" sau tradiţionalul Premiu al criticii oferit de Asociaţia criticilor de film din UCIN.

Cele trei secţiuni principale ale festivalului sunt ficţiune, documentar şi animaţie/experimental, iar spectatorii pot fi siguri că vor vedea pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice, din zone culturale diferite. CineMAiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film.

Juriul internaţional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât şi din străinătate. Componenţa Juriului Mare al festivalului este: Gyorgy Baron - critic şi istoric de film din Ungaria, Dragan Milinkovic - regizor, producător, dramaturg din Serbia, Wang Yao - critic de film în China şi autorul singurei cărţi dedicate filmului românesc din Asia, Rodica Lazăr - binecunoscuta actriţă a Teatrului Bulandra, cu roluri remarcabile în cinema şi în seriale de televiziune, Bogdan Mustaţă - regizor laureat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj, Cătălin Cristuţiu - monteur de film şi Marius Panduru - cel mai titrat director de fotografie român din ultimii ani.

Juriul secţiunii documentar îi reuneşte pe: Janka Barkcoczi - critic de film din Ungaria, Isabela Ţenţ - dublă laureată a competiţiei de documentar a festivalului nostru şi câştigătoare a Premiului Gopo şi pe Florin Iepan - remarcabil regizor de film documentar.

Juriul secţiunii animaţie-experimental este compus din regizorii de animaţie Constantina Mihăilă şi Octavian Frecea şi criticul de cinema Laurenţiu Brătan.

În plus, sub umbrela festivalului va avea loc a cincea ediţie a workshopului intensiv de scenaristică de scurtmetraj MiniMidpoint, unde echipe de studenţi cineaşti vor lucra sub îndrumarea lui Csaba Bollok.

De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se vor desfăşura două workshopuri, primul dedicat filmului de animaţie şi efectelor vizuale, iar cel de-al doilea efectelor speciale de machiaj.

Festivalul are şi o proiecţie specială a unui program în care UNATC participă pentru al doilea an consecutiv: LOOKING CHINA. Filme documentare realizate de studenţi din întreaga lume în China vor fi proiectate sâmbătă, 10 decembrie 2016, ora 13:00, la Cinema Elvire Popesco.

Intrarea la toate proiecţiile festivalului este liberă pentru studenţi şi elevi.


CineMAiubit îşi aşteaptă şi în acest an oaspeţii cu entuziasm, filme diverse şi valoroase în care se pot vedea vocile cinemaului de mâine şi cu spiritul inconfundabil care îl defineşte deja încă din 1996.

Vă invităm, la CineMAiubit, între 7 şi 11 decembrie 2016!

festival-CineMAiubit.ro // facebook.com/cinemaiubitfestival.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus