decembrie 2016
Pe 7 decembrie 2016, debutează cea de a IX-a ediţie a celui mai important festival internaţional, independent, de literatură din România: FILB - Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti.

Primul eveniment din cadrul ediţiei 2016 a Festivalului îl reprezintă conferinţa cu tema "Biografia unui festival internaţional, independent, de literatură: FILB", realizată în parteneriat cu Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în Sala "Cezar Tabarcea - Adela Rogojinaru": miercuri, 7 decembrie 2016, începând cu ora 18.00. Invitaţii conferinţei sunt doi dintre fondatorii festivalului: scriitorul Vasile Ernu şi specialistul în comunicare Oana Boca Stănescu; moderator: conf.dr. Cristina Bogdan.

Pe 8 şi 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, pe iubitorii de lectură din capitală îi aşteaptă două seri de lecturi publice şi dezbateri la Clubul Ţăranului.


Joi, 8 decembrie 2016:
Deschiderea celei de a IX-a ediţii a FILB: Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele Festivalului
Lectură Irina Teodorescu - din romanul Blestemul tîlharului mustăcios, recompensat în Franţa cu Premiul Andre Dubreuil pentru roman de debut: ediţia în limba română, Editura Polirom, 2016, traducere de Mădălina Vatcu
Lectură Veronica D. Niculescu - din romanul Spre văi de jad şi sălbăţie, Editura Polirom, 2016
Lectură Lavinia Branişte - din romanul Interior zero, Editura Polirom, 2016
Lectură Irina Teodorescu - din volumul de povestiri Dincolo de ferestre, Casa de Pariuri Literare, 2016
Dezbatere cu tema "Despre «scriitura feminină»: există o scriitură feminină sau este doar o etichetă comodă pentru critica literară şi pentru jurnalismul cultural?" - amfitrioană: Mihaela Dedeoglu
Dialog cu publicul

Vineri, 9 decembrie 2016:
Lectură Jan Koneffke - fragment din romanul Ein Sonntagskind (Editura Galiani, Berlin, 2015), tradus în limba română de Ana Popa
Lectură Vlad Zografi - din romanul Efectele secundare ale vieţii, Editura Humanitas, 2016
Lectură Marin Mălaicu-Hondrari: din romanul Războiul Mondial al Fumătorilor, Editura Polirom, 2015
Lectură Tudor Ganea: din romanul Cazemata, Editura Polirom, 2016
Dezbatere cu tema "Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întâmplă cu bunul şi bătrânul realism?" - amfitrion: Ovidiu Şimonca
Închiderea celei de a IX-a ediţii a FILB: Oana Boca Stănescu
Disco literar: DJ - scriitorul vasile Ernu

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) a fost iniţiat în octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) şi scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, Ioana Gruenwald s-a alăturat echipei organizatorice.
În cei nouă ani de existenţă, FILB le-a prilejuit cititorilor din Bucureşti întîlnirea cu 114 scriitori din 25 de ţări: Albania, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Jamaica, Republica Macedonia, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi România.
FILB este singurul festival de literatură din România care a fost prezentat public la cel mai important festival din lume, Edinburgh Festivals (august 2015).
În 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala Societăţii Civile! De asemenea, Festivalul a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural, secţiunea "Cel mai bun festival al anului 2014".
În plus, FILB 8 a adus la Bucureşti Literary Death Match, un show internaţional de succes în întreaga lume, spectacolul în care literatura intră în ringul de box, proiectul cu "cele mai antrenante lecturi" (LA Times).
FILB este, astăzi, cel mai important festival independent, internaţional, de literatură din România!

Organizator: Headsome Communication
Un proiect realizat cu sprijinul: Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român
Parteneri: Clubul Ţăranului, Traduki, Institutul Francez, Universitatea din Bucureşti, Editura Polirom, Goethe-Institut, MNLR, Editura Humanitas, Editura Humanitas Fiction, Casa de Pariuri Literare
Parteneri media: RFI România, Ştirile TVR, Radio România Cultural, News.ro, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Bookaholic, Bookblog, Semne bune, BookMag, Filme şi cărţi, Ceaşca de cultură, The Romania Journal, Gratuitor, D-LITE, LiterNet
.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus