Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Gala Premiilor UNITER, 2016-2017

Câştigătorii şi nominalizările Galei UNITER, 2017

mai 2017
Gala Premiilor UNITER, ediţia a XXV-a, a avut loc în 8 mai 2017 la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu. Juriul final, care a desemnat câştigătorii Galei, a fost format din Alexandru Darie - regizor, Dana Dogaru - actriţă, Luana Drăgoiescu - scenografă, Florica Ichim - critic de teatru şi Maria Sârbu - critic de teatru. Juriul Concursului de dramaturgie "Cea mai bună piesă românească a anului 2016" a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2016.

Cîştigătorii acestei ediţii sunt marcaţi cu bold în lista de nominalizări de mai jos:

Debut
Radu Brănici pentru rolul Morritz din spectacolul Deşteptarea primăverii la Teatrul German de Stat Timişoara
Lavinia Pele pentru rolul Doruleţ din spectacolul Visul unei nopţi de iarnă la Teatrul "Tony Bulandra" Târgovişte
Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu - Secţia Germană

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic
Biblia Neagră a lui William Blake, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
Dada Cabaret după Matei Vişniec, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
Poveste despre tatăl meu de Radu F. Alexandru, regia artistică Gelu Colceag, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Cel mai bun spectacol de teatru TV
Livada de vişini de A.P. Cehov, regia Alexandru Lustig, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR)
Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, regia Anca Maria Colţeanu, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR)
 Vandalul de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR) - UNTEATRU

Premiul pentru critică teatrală
Alina Epingeac
Doina Papp
Mirella Nedelcu Patureau

Cea mai bună scenografie
Adrian Damian pentru scenografia spectacolului Iarna la Teatrul "Nottara" Bucureşti
Dragoş Buhagiar pentru scenografia spectacolului Cafeneaua la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi
Irina Moscu pentru scenografia spectacolului PASĂREA RETRO se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte la Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania "Tompa Miklós"

Cea mai bună actriţă în rol secundar
Antoaneta Zaharia pentru rolul Ecaterina din spectacolul Soldatul de ciocolată la Teatrul Odeon Bucureşti
Ana Bianca Popescu pentru rolul Luka din spectacolul Soldatul de ciocolată la Teatrul Odeon Bucureşti
Ana Ciontea pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti

Cel mai bun actor în rol secundar
Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti
Miklós Bács pentru rolul Satin din spectacolul A mélyben / În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Conrad Mericoffer pentru rolul Sergius din spectacolul Soldatul de ciocolată la Teatrul Odeon Bucureşti

Cea mai bună actriţă în rol principal
Alina Petrică pentru rolul titular din spectacolul Aglaja la Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" Bucureşti
Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul O intervenţie la Teatrul ACT Bucureşti
Mihaela Trofimov pentru rolul titular din spectacolul Molly Sweeney la Teatrul UNTEATRU Bucureşti

Cel mai bun actor în rol principal
Andrei Huţuleac pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul Amadeus la Teatrul Metropolis Bucureşti
Ciprian Nicula pentru rolul Christopher din spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti
Richard Bovnoczki pentru rolul Ciki din spectacolul No Man's Land la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti

Cea mai bună regie
Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului A mélyben / În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Victor Ioan Frunză pentru regia spectacolului Amadeus la Teatrul Metropolis Bucureşti
Bobi Pricop pentru regia spectacolului O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti

Cel mai bun spectacol
Amadeus, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti
Artists Talk, un spectacol de Gianina Cărbunariu, la ARCUB - Centrul Cultural al municipiului Bucureşti. Co-producător Asociaţia Piese Refractare. Cu sprijinul Institutului Goethe, Ambasadei Franţei la Bucureşti şi a Institutului Francez
PASĂREA RETRO se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte, scenariul şi regia Radu Afrim, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania "Tompa Miklós"

Premiile Senatului la Gala UNITER 2017

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 27 februarie 2017, Senatul a acordat următoarele premii:

Premiu de Excelenţă
VICTOR IOAN FRUNZĂ

Premiul pentru întreaga activitate
Actriţă: MARIANA MIHUŢ
Actor: DIONISIE VITCU
Regizor: SILVIU PURCĂRETE
Scenograf: LUANA DRĂGOIESCU
Critică şi istorie teatrală: MARIANA VOICU

Premii speciale
Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara pentru realizarea Sălii 2 (Manej)
Premiul special acordat actriţei Eugenia Tărăşescu-Jianu pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete
Premiul special acordat actriţei Irene Flamann Catalina pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara

Alte premii:
Premiul Preşedintelui: acordat doamnei Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei "Timişoara 2021, Capitală Europeană a Culturii"
Premiul Mecena: acordat domnului Mircea Stoian, conducătorul firmei SC GAUSS SRL
Premiul special British Council (premiu găzduit): acordat doamnei Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, pentru activitatea de sprijinire şi promovare a relaţiilor culturale româno-britanice

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2016, concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României:
Masa puterilor noastre de Petre Barbu

Dacă doriţi să revedeţi Gala UNITER 2017:

Producători: UNITER / Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale / Primăria Municipiului Timişoara - Capitală Culturală Europeană 2021
Co-producător: Televiziunea Română
Sponsor principal: Raiffeisen Bank / Partener oficial: E-Distribuţie Banat / Partener principal: MOL România / Partener special: UniCredit Bank / Parteneri: Fundaţia ANONIMUL / Consiliul Britanic / Opera Naţională Română Timişoara / Centrul Român ITI / Vestimentaţia: Irina Schrotter / Make-up & hair style: Gabriela Make Art Studio / Salon Raluca / Partener de tradiţie: Societatea Română de Radiodifuziune.

Toate articolele despre Gala Premiilor UNITER, 2016-2017

Se lansează Concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2016, Comunicat de presă