februarie 2017
Articole diverse
Migraţia este unul dintre fenomenele sociale acute care afectează România. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă şi de perspective pe plan local determină un exod masiv spre ţările occidentale. Migraţia a căpătat amploare ȋn ultimii ani, odată cu intrarea României ȋn Uniunea Europeană. Ea afectează toate categoriile sociale şi ridică ȋntrebări serioase asupra viitorului societăţii. Fenomenul ia atât forma migraţiei economice, cât şi a exodului de creiere, cunoscut sub numele de brain drain.

Iniţiatoarea platformei GO WEST, regizoarea Catinca Drăgănescu, împreună cu echipa de creaţie, şi-au propus să documenteze şi să analizeze atât motivele care determină migraţia, cât mai ales experienţa migranţilor ȋn occident şi felul ȋn care aceasta le afectează viaţa personală şi relaţia cu cei apropiaţi.

În 2015, pornind de la cartea Lilianei Nechita, Exodul mamelor, echipa proiectului a efectuat o amplă documentare a migraţiei motivate de sărăcie, concentrându-se pe situaţia mamelor românce plecate la muncă ȋn Italia. În urma acestei documentări coordonate de antropologul Alexandra Dincă, şi realizate ȋn parteneriat cu organizaţia World Vision România, Catinca Drăgănescu a finalizat textul spectacolului ȋn cadrul unei rezidenţe de creaţie la Drama League New York.

Pe baza piesei, Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA au coprodus spectacolul ROVEGAN. Producţia reprezintă primul proiect al platformei de teatru şi dezbatere GO WEST.

Spectacolul ROVEGAN a fost prezentat ȋn cadrul Festivalului de Teatru Independent Butterfly Effect, Galaţi, septembrie 2016, unde a fost premiat pentru "rafinamentul mijloacelor performative şi folosirea alegoriei ca instrument de conştientizare a efectelor migraţiei economice".


În perioada februarie - iunie 2017, Asociaţia ARENA va realiza un turneu naţional al spectacolului ROVEGAN, cu reprezentaţii gratuite urmate de dezbateri cu publicul, ȋn Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

Turneul va avea dublă misiune: de instrument de conştientizare, dar va fi şi o ocazie de a documenta şi colecta date pentru un următor spectacol, Bun de Export, care să adreseze fenomenul de brain drain. Este deja cunoscut exportul de medici şi de specialişti ȋn IT, dar ceea ce este şi mai ȋngrijorător este perspectiva clasei de mijloc care ȋşi ȋncurajează copiii să ȋşi caute de lucru ȋn occident dacă aspiră la un trai decent. România este privită ca un teritoriu dezolant, lipsit de perspective, de care aceşti tineri trebuie să fugă dacă vor să realizeze ceva.

Primul spectacol din acest turneu va avea loc sâmbătă, 11 februarie 2017 de la ora 19:00 la Centrul Educaţional REPLIKA din Bucureşti (Strada Lânăriei nr. 93-95). Intrarea este liberă, doar pe bază de rezervare la adresele de mail [email protected] sau [email protected], telefon: 0732101860; 0787714551.

 

Turneul ROVEGAN
(spectacole cu intrare liberă, pe bază de rezervare la adresa [email protected])

Bucureşti - sâmbătă, 11 februarie 2017, ora 19:00 - Centrul Educaţional REPLIKA
Craiova - marţi, 21 februarie 2017, ora 19:00 - Teatrul Naţional "Marin Sorescu"
Sibiu - vineri, 10 martie 2017, ora 19:00 - Teatrul Pentru Copii şi Tineret "GONG"
Sfântu Gheorghe - duminică, 12 martie 2017, ora 19:00 - Teatrul "Andrei Mureşanu"
Botoşani - duminică, 9 aprilie 2017, ora 19:00 -Teatrul "Mihai Eminescu"
Iaşi - marţi, 11 aprilie 2017, ora 19:00 - Teatrul FIX
Cluj - 19 aprilie 2017, ora 19:00 -REACTOR de creaţie şi experiment
Târgu Mureş - joi, 20 aprilie 2017, ora 19:00 - Teatrul ARIEL

ROVEGAN
De Catinca Drăgănescu
Cu: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia
Muzica: Alexei Ţurcan Video şi documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu Regia: Catinca Drăgănescu

"Pentru cine are contact cu această Românie, tăcută şi ignorată, care se destramă încet, ROVEGAN este un spectacol cutremurător. Pentru ceilalţi, poate fi o revelaţie. Catinca Drăgănescu a reuşit o distribuţie excepţională în ROVEGAN, cu trei actriţe care realizează un tur de forţă, combinând modalităţi diferite de joc, de la scene dramatice la naraţiuni corale sau muzică live." - Oana Stoica, Dilema Veche

ROVEGAN este, conform criticului de teatru Oana Stoica, una dintre cele mai bune producţii ale anului 2016.


GO WEST. Platforma de teatru şi dezbatere pe tema migraţiei este co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

www.facebook.com/platformadeteatru

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus