februarie 2017
CNDB continuă în 2017 să capitalizeze rezultate pe cele trei coordonate confirmate în ultimii trei ani: spectacole, documentare şi educaţie artistică.

"CNDB este locul unde lucrurile se fac împreună, unde artiştii şi publicul se întâlnesc pentru dialog. Veţi observa la CNDB o mare diversitate de idei şi de mijloace de expresie, dar cel mai important lucru, marca noastră, rămâne autenticitatea actului artistic. CNDB devine cadrul în care dansul contemporan se exprimă, dialoghează, ia contact critic şi direct cu publicul." spune Vava Ştefănescu, managerul instituţiei. Ea adaugă: "Ne-am propus să ne fidelizăm publicul şi să cucerim generaţia tânără, să dezvoltăm gândirea critică în raport cu dansul contemporan şi sincretismul artistic, dar şi să oferim un fundament prin educaţie şi documentare."

Spectacole

Primul spectacol al anului este deja programat pe 23 februarie 2017, de la ora 19.30. Este, de fapt, o seară dedicată artistului francez de origine română Isidore Isou, fondatorul lettrismului, care va conţine un film şi două performance-uri muzicale cu / despre Isou, dintre care unul în premieră în România. Cu această ocazie publicul îi va cunoaşte pe mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg şi pe compozitorul francez Frédéric Acquaviva.

Luna martie 2017 la CNDB înseamnă a patra ediţie a festivalului Like CNDB, cu spectacole în fiecare zi de miercuri până duminică la sala Stere Popescu şi o extindere şi în alte spaţii culturale din Bucureşti. Programul complet în curând la cndb.ro/festival-like-cndb iar biletele se pot achiziţiona şi online pe kompostor.ro

Imediat după festivalul Like, CNDB găzduieşte deja tradiţionalul mini-festival News from Polska, programat între 31 martie şi 7 aprilie 2017.

În 2017 la CNDB se vor prezenta două producţii noi semnate de Farid Fairuz şi Simona Deaconescu, iar anul se va încheia cu o premieră de talie internaţională care se va prezenta în colaborare cu Institutul Francez, cu ocazia Premiilor CNDB 2017.

În 2017 are loc şi prima ediţie RE//Dance, Bienala Regională de Coregrafie, după ediţia pilot din noiembrie 2016 - toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro şi pe regionalchoreographybiennale.com. Bienala va avea loc în luna noiembrie 2017, şi va fi prefigurată de evenimente în august 2017, printre care şi o tabără de creaţie şi pregătire pentru dansatori şi coregrafi profesionişti. Se anticipează patru săptămâni de evenimente cu patru coregrafi invitaţi, inclusiv Zacharias Siegmar, care s-a născut şi a crescut în România, a studiat în Germania, Marea Britanie şi Olanda şi trăieşte cu familia la Berlin.

Documentare

La graniţa dintre munca de cercetare şi spectacol se află o iniţiativă care proiectează identitatea naţională a dansului contemporan românesc şi îi dă o dimensiune cu adevărat internaţională, pe axa Bucureşti - Berlin - New York. Se lansează catalogul de cercetare Iris Barbura, un proiect expoziţional şi performativ al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti în colaborare cu Alexander und Renata Camaro Foundation Berlin şi Institutul Cultural Român. Seria de evenimente va avea loc în fiecare din cele trei metropole şi va cuprinde spectacol, lansare de carte şi expoziţie. Primul eveniment din serie va avea loc la Berlin pe 27 aprilie 2017, când va fi vernisată expoziţia documentară dedicată dansatoarei şi coregrafei Iris Barbura, însoţită de lansarea catalogului expoziţional şi prezentarea spectacolelor Tribute to Iris Barbura şi solo-ul Iris, ambele în coregrafia dansatoarei şi coregrafei americane Beth Soll, fostă elevă a lui Iris Barbura, invitată de CNDB în acest proiect. Următoarele evenimente sunt programate la Bucureşti şi New York în perioada septembrie - octombrie 2017.

Educaţie artistică

Cursurile CNDB dedicate amatorilor şi profesioniştilor vor continua pe tot parcursul 2017 şi debutează cu sesiunile conduse de Simona Paraschivu şi Catrinel Catană, începând din 13 şi, respectiv, 14 februarie 2017 cursurile pentru copii cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani (Simona) şi 6 şi 8 ani (Catrinel). Din 14 februarie 2017, coregrafii Andreea Novac şi Paul Dunca desfăşoară prima ediţie din 2017 a succesului Totul pentru endorfine, un format propus de Mihaela Dancs.

CNDB îşi propune să continue în 2017 Selecţia de Proiecte din domeniul coregrafic. Startul oficial al selecţiei se va da odată cu primirea avizului de la Ministerul Culturii. Selecţia se adresează profesioniştilor din domeniul dansului contemporan, persoane fizice sau juridice: coregrafi, dansatori, profesori, teoreticieni, critici, operatori culturali, fundaţii, asociaţii de profil şi alte entităţi de drept public sau de drept privat cu activitate în domeniul de referinţă. Criteriile, similare celor din 2016, data limită de depunere a propunerilor şi toate detaliile vor fi publicate pe cndb.ro şi anunţate transparent în timp util.

De asemenea, CNDB va anunţa în cel mai scurt timp detaliile despre artiştii asociaţi şi, cu ocazia festivalului Like, relansarea concursului de scrieri #vazutlaCNDB. Iar pentru promovarea dansului contemporan în rândul generaţiilor Y şi Z, CNDB va invita în fiecare lună elevii şi studenţii de la un liceu şi o facultate să participe gratuit la oricare dintre evenimentele anunţate, cu excepţia cursurilor, în limita locurilor disponibile. Astfel, în luna februarie 2017 elevii de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale şi studenţii de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu sunt aşteptaţi la spectacole pe baza carnetului de elev sau student.

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, LiterNet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte şi Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Şapte Seri, Oraşulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus