Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri

Expoziţie de grup: Povestind imagini, imaginând poveşti


Comunicat de presă

februarie 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
17 februarie - 24 martie 2017
vernisaj: vineri, 17 februarie 2017, ora 19:00
Fabrica de Pensule, Domino (parter
)

Artişti: Adorjáni Márta, Flaviu Cacoveanu, Norbert Costin, Oana Hodade, Lucian Indrei, Nita Mocanu, Adela Muntean, Esra Oezen
Curator: Diana Marincu

Expoziţia Povestind imagini / Imaginând poveşti propune o asamblare de enunţuri, imagini şi istorii urmărind regimurile vizuale distincte prin care este percepută, reprezentată şi "alterată" realitatea. Imaginea fotografică artistică, imaginea "găsită" şi apropriată, imaginea tactilă, imaginea-obiect, filmul documentar sau filmul de ficţiune formează prin alăturarea în expoziţie un decupaj subiectiv al limbajului vizual contemporan, o suprafaţă abrazivă care reţine doar anumite date, în timp ce altele sunt şterse. Condiţia imaginii fotografice şi filmice, de ascundere şi revelare, sintetizează veşnica problemă a comunicării - ce nu se spune atunci când se povesteşte ceva? Ce nu se vede atunci când se expune ceva?

Printr-o ritmicitate lentă, presărată de indicii care cresc tensiunea parcursului şi stimulează o rearanjare subiectivă a imaginilor prezentate, această expoziţie analizează distanţele şi apropierile dintre text şi fotografie sau video, apelând la o structură fluidă din punct de vedere vizual. Cele două forme de cunoaştere - cuvântul şi imaginea - sunt adesea invocate simultan pentru o traducere reciprocă care stabilizează sensul realităţii, chiar cu riscul falsificării acesteia.

În povestirea care stă la baza filmului Blow Up al lui Michelangelo Antonioni, Julio Cortázar descrie relaţia dintre privitor şi obiectivul camerei foto astfel: "Printre multele feluri de a combate neantul, unul dintre cele mai potrivite e să faci fotografii [...]. Michael ştia că fotograful operează întotdeauna printr-o schimbare a felului său personal de a vedea lumea cu altul, pe care aparatul i-l impune insidios [...]. Cred că ştiu să privesc, dacă mă pricep într-adevăr la ceva, şi că orice privit implică ideea de fals, pentru că ne proiectează cel mai mult în afara noastră, fără o minimă garanţie... În orice caz, dacă prevezi de la început că-i posibil să fie vorba de ideea de fals, privitul devine cu putinţă; e de-ajuns poate să faci o alegere bună între a privi şi ceea ce priveşti, să despoi lucrurile de atâtea haine străine."

Articularea diferenţei dintre obiectul privit şi modul de a privi, care defineşte preocupările studiilor vizuale, introduce în discuţie codurile sociale şi culturale conform cărora se construieşte interpretarea imaginii. Iar dacă, "evenimentul nu este ceea ce s-a întâmplat, ci ceea ce poate fi povestit" (Allen Feldman), fascinaţia imaginii corespunde inevitabil fascinaţiei poveştii. De asemenea, cotitura narativă (the narrative turn) a adus în prim-plan relevanţa pe care povestirea o are pentru domenii culturale variate, reprezentând un proces constitutiv esenţial pentru modelul narativ la care ne raportăm şi prin care ne poziţionăm în lume. Odată cu anii 1980, aceste naraţiuni culturale, cuplate cu fascinaţia pentru imagine şi cu democratizarea vizuală fără precedent, au format o constelaţie care leagă punctele haotice ale realităţii, regândind subiectivităţi şi istorii minore prin accentul pus pe cum privim, şi nu doar pe ce privim.

În expoziţia Povestind imagini / Imaginând poveşti, artiştii îşi intersectează vocile şi discursurile punând în discuţie capacitatea imaginii de a spune o poveste, imposibilitatea poveştii de a o cuprinde în totalitate, transformarea textului în imagine şi redarea imaginii înapoi neantului de unde a fost extrasă.
0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer