martie 2017
Festivalul de Film Documentar One World România, 2017
Miercuri, 15 martie 2017, continuăm seria de proiecţii pentru liceeni la Cinema Eforie de la ora 10:00 şi 14:30. La ora 17:00 vă aşteptăm la Rezidenţa Scena9 pentru o nouă dezbatere - "Bolile sănătăţii" - unde vom sta de vorbă cu Bogdan Tănase (preşedinte Alianţa Medicilor), Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu (Asociaţia Dăruieşte Viaţă), Bogdan Andreescu (fost manager al Spitalului Colentina), Florin Iordache (şef de secţie Spitalul Floreasca) şi Vlad Mixich (expert în politici de sănătate).

Tot la Rezidenţa Scena9 puteţi vizita până duminică expoziţia de fotografie intitulată It Could Be You, realizată de Laurenţiu Garofeanu. Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, dezvoltat de organizaţia Samusocial din România în cadrul primei ediţii Civil Society Pitch. În acelaşi spaţiu veţi vedea şi o mini-expoziţie aniversară a Festivalului One World Romania ce include materiale promoţionale şi amintiri din cei 10 ani de existenţă.

Ca de obicei, după fiecare proiecţie din festival vor avea loc scurte dezbateri. Lista completă a participanţilor la aceste dezbateri de miercuri, 15 martie 2017, este disponibilă aici.

Anul acesta veţi primi în fiecare zi de #OWR10 câteva recomandări din partea selecţionerilor Mona Nicoară şi Adina Brădeanu şi a directorului festivalului, Alexandru Solomon. Iată ce vă recomandă Adina Brădeanu din programul de miercuri:

"Nu numai trupurile noastre vulnerabile au nevoie de sănătate (sau de asistenţa medicală care să le însănătoşească). Şi corpul social are nevoie de un sistem de sănătate funcţional. Începem, aşadar,  ziua cu o discuţie despre "bolile sănătăţii". Cei care se simt inspiraţi pot continua cu documentarul Burning Out - o privire din interior, de durată, asupra cotidianului unei secţii de chirurgie a unui spital parizian în care managerii recită mantra eficienţă / productivitate /  performanţă iar doctorii încearcă să rămână fixaţi pe deontologie, umanism - şi, uneori, să-şi trateze propria extenuare. (Da, veţi auzi şi un nume românesc, ca în mai toate spitalele Europei)...

Dacă nu aveţi răbdare până la 20:30, firul roşu al sănătăţii - mentale de data asta - se prelungeşte şi în My Talk With Florence. Dintre toate filmele care explorează traume individuale în ediţia actuală a festivalului, acesta e probabil cel mai radical estetic - posibil şi pentru că avem a face cu o traumă trăită la intersecţia cu artisticul - anume, cu acţionismul vienez experimentat de membrii comunei Friedrichshof. O istorie cruntă despre abuz şi gestionarea lui în timp.

Din zona construcţiei sociale a sănătăţii, vine un film cu mult mai senin - de fapt, unul dintre cele mai frumoase, inteligente şi empatice filme ale ediţiei - Normal Autistic Film. "Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate", spune unul dintre protagoniştii filmului, toţi diagnosticaţi cu sindromul Asperger. Însă filmul nu e unul convenţional activist, menit să ne amintească să ne deschidem şcolile (şi inimile) către copiii diferiţi, ci unul care chiar prinde nuanţele particulare şi viaţa interioară a fiecăruia dintre cei care, vreme de doi ani, au acceptat să performeze - cu vizibilă plăcere - împreună cu regizorul Miroslav Janek. Un film de văzut cu copiii - fie ei 'neuro-tipici' sau 'neuro-diverşi'. Ca părinte care nu trăieşte direct într-o asemenea realitate, aş vrea să aud, în discuţia cu regizorul de după film, poveştile părinţilor care ştiu că un copil e infinit mai mult decât un diagnostic.

Pentru o schimbare de dispoziţie, una dintre combinaţiile 'food for thought' din secţiunea "Animale Politice" - marketing politic şi candidaţi-branduri in Difficult Choice, şi un concurs de cântece patriotice într-o şcoală din Polonia, în Patriotic Lesson - un scurt -metraj obligatoriu, credem noi,  pentru părinţii şi profesorii României.

Pentru mai multe informaţii despre festival, ne puteţi scrie pe adresa [email protected]. Vă aşteptăm pe site, facebook şi youtube cu mai multe ştiri despre ce veţi vedea la One World Romania 2017! Nu uitaţi că biletele pentru festival sunt disponibile pe site-ul Eventbook. Festivalul are loc în perioada 13-19 martie 2017 la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Sala Horia Bernea - Cinema Muzeul Ţăranului şi Rezidenţa Scena9.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanţa în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Sponsori: Grupul CEZ în România, Staropramen, Fundaţia Sensiblu, HBO România, BRD Groupe Société Générale, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, S.C.P. Boanţă, Gîdei şi Asociaţii, BlackCab, Hieroglifs Translation România, Samsung Smart Printing, AUTONOM