martie 2017
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2017
În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secţiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii '70 (Santa Sangre, El Topo, The Holy Mountain).

Conform prestigioasei publicaţii Variety, Jodorowsky, acum "trecut de 80 de ani, reuşeşte să se reinventeze în modul cel mai spectaculos şi mai surprinzător. Noul său film, Endless Poetry - al doilea din seria de cinci autobiografii cinematografice pe care şi le propune autorul (primul fiind The Dance of Reality, proiectat cu sala arhiplină la BIEFF 2014) - e de un şarm şi o sensibilitate debordante. E cel mai accesibil film pe care regizorul l-a făcut până acum, şi, probabil, cel mai bun".


După premiera internaţională la Festivalul de Film de la Cannes, premiera românească a Endless Poetry are loc în cadrul Galei de deschidere BIEFF 2017, marţi, pe 28 martie 2017, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti, al distribuitorului Le Pacte şi al Cinematecii TIFF. Aceasta va fi urmată de încă o proiecţie în cadrul festivalului, vineri, pe 31 martie 2017, de la ora 17:30, la Cinema Elvire Popesco.

 

Biletele pentru ambele proiecţii au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online în avans, prin Eventbook.ro.

Conform publicaţiei de specialitate Cineuropa, Jodorowsky, "autor de filme-cult şi guru al psiho-magiei, se ridică la nivelul aşteptărilor stârnite de propria sa reputaţie, realizând un film care trece de la suprarealism la acţiune fără a devia vreodată de la firul narativ central, un film la care vor rezona atât cei nefamiliarizaţi cu simbolismul, cât şi cei obişnuiţi cu structurile şi personajele bizare pe care artistul le creează".

O călătorie iniţiatică plină de magie şi erotism, Endless Poetry surprinde un Jodorowsky aflat în pragul vârstei adulte, în atmosfera eclectică a capitalei chiliene Santiago a anilor 1940-50, în perioada în care se hotărăşte să devină poet, iar destinul îl aduce în compania boemei artistice a vremii: Enrique Lihn, Stella Diaz Varín, Nicanor Parra şi mulţi alţi artişti tineri şi promiţători, necunoscuţi pe atunci, care aveau să devină titani ai literaturii latino-americane. O istorie a experimentării poetice, filmul este povestea unor tineri cu totul speciali, care au trăit aşa cum puţini au avut curajul s-o facă înaintea lor: cu senzualitate, autenticitate, nebunie şi deplină libertate.


BIEFF 2017 continuă, de asemenea, colaborarea iniţiată anul trecut cu MUBI. Prin aceasta, începând cu 23 martie 2017, ca un warm-up pentru festival, o serie de filme realizate de autori de referinţă din istoria cinema-ului experimental va putea fi vizionată online pe platforma MUBI, timp de o lună. MUBI este o platformă online de video on demand care se axează pe filme cult, clasice, independente, iar printre autorii propuşi de BIEFF anul acesta se numără: Jonas Mekas, Maya Deren, Michael Snow, William Klein şi Isidore Isou. Detaliile despre program sunt disponibile aici, iar cei care accesează link-ul vor beneficia automat de acces gratuit 30 de zile pentru a vedea filmele.

Creată sub semnul salutului antic al civilizaţiei Maya IN LAK'ECH ALA K'IN - care se traduce prin Tu eşti un alt eu / You are another me - ediţia de anul acesta invită publicul la un exerciţiu de empatie, punând în discuţie abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne transpune în pielea semenilor noştri. Considerăm demersul acesta o necesitate acută în special în momentul de faţă, în lumina conflictelor sociale şi a crizei umanitare recente. La BIEFF 2017, cinema-ul incită publicul la o negare a graniţelor, atât a celor dintre oameni, cât şi a celor de limbaj cinematografic, invitând spectatorul să internalizeze tragedia aproapelui său şi să privească lumea prin ochii acestuia. Grafica afişului ediţiei este realizată de Carmen Gociu.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 28 martie - 2 aprilie 2017, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Event Facebook: FB BIEFF

Organizatori: Asociaţia Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM şi Asociaţia Film Monitor

Co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsors' Fund, Ambasada Elveţiei, Ambasada Suediei, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Italian de Cultură, Fundaţia Culturală Greacă, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, MUBI

Sponsori: Cinelab România, NouMax, MDV Film, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti

Parteneri de ospitalitate: Hotel Venezia, Journey Pub, Lente, Sky Tour

Văzut de: Radio Guerrilla | Partener digital: Canopy | Bilete prin: Eventbook

Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews, Agerpres, Cinemagia, Zile şi Nopţi, Cinemap, BRRlog, Scena9, Decât o Revistă, Observator Cultural, Revista ARTA, Revista Zeppelin, LiterNet, Ziarul Metropolis, Ziare.com, IQads, ART7, SUB25, Think Outside the Box, All About Romanian Cinema, Acoperişul de sticlă, Dissolved Magazine, The re:art, A List Magazine, Glamour România, Bucharest City App, Film New Europe

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus