aprilie 2017
La fille inconnue
Născuţi şi crescuţi în zona Seraing, oraşul oţelului belgian din regiunea Liège, în Valonia vorbitoare de limbă franceză, regizorii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, al căror lungmetraj, La fille inconnue / Fata necunoscută, a avut recent premiera în cinematografele din România, s-au inspirat mereu puternic din realitatea socială a vremurilor. Zona, oraşul natal şi traiul la marginea societăţii îi vor urmări pe regizorii belgieni pe tot parcursul carierei.  
 
Martori la grevele şi tulburările sociale ale anilor '60, copiii familiei Dardenne, care spun despre ei că sunt "o singură persoană cu 4 ochi", s-au întors în regiunea natală după terminarea studiilor. O vreme au fost angajaţii unei fabrici de ciment, pentru ca mai târziu, în 1975, să înceapă să îşi realizeze primele documentare, filmând gravele tulburări economico-sociale ale zonei de pe râul Meuse de la mijlocul anilor '70. Prima lor casă de producţie a fost Dérives, prin care au realizat peste 80 de documentare, atât propriile filme, cât şi pe cele ale altor regizori.


Luc Dardenne: "Autostrada ne inspiră. Maşinile trec la nesfârşit şi în mare viteză, la fel cum lumea îşi urmează nepăsătoare cursul"
 
Anul 1987 marchează o schimbare importantă în vieţile lui Jean-Pierre şi Luc Dardenne, când cei doi regizori hotărăsc să nu se mai limiteze la realitatea surprinsă prin intermediul documentarelor, ci să vorbească despre marginalizarea urbană modernă prin naraţiunea unui lungmetraj. Primele două filme, Falsch (1987) şi Je pense à vous (1992) nu au avut, totuşi, parte de succes notabil.
 
În 1994, fraţii înfiinţează propria companie de producţie de film, Les Films du Fleuve, care produce primul lor lungmetraj premiat, La promesse (1996). Odată cu Rosetta (1999) începe o perioadă glorioasă a regizorilor belgieni la festivalul de la Cannes: 7 filme selectate în Competiţia Oficială (dintre care 5 au fost premiate!): Rosetta (1999, Palme d'Or), Le fils (2002), L'enfant (2005, Palme d'Or), Le silence de Lorna (2008), Le gamin au vélo (2011), Deux jours, une nuit (2014) şi La fille inconnue (2016). Cu o carieră remarcabilă în spate, Jean-Pierre Dardenne spune, totuşi: "Nu suntem Steven Spielberg. El este un regizor de succes, nu noi".
 
De 20 de ani, fraţii Dardenne îşi filmează toate peliculele acasă. "Încă de la La promesse, din 1996, am tras toate scenele din lungmetrajele noastre în Seraing. Chiar înainte de a scrie scenariul pentru La fille inconnue / Fata necunoscută, când încă nu aveam nimic mai mult decât o idee vagă despre povestea unui medic, am ştiut deja că vom filma la autostradă şi la râul Meuse", spune Jean-Pierre Dardenne. "Locul de filmare ne-a fost clar înainte de a scrie scenariul".
 
"Autostrada ne inspiră", spune Luc Dardenne. "Maşinile trec la nesfârşit şi în mare viteză, la fel cum lumea îşi urmează nepăsătoare cursul, dezinteresată de ce se întâmplă în viaţa doctoriţei Jenny".
 
La fille inconnue este povestea unei doctoriţe din periferiile Belgiei zilelor noastre, care încearcă să investigheze moartea ciudată a unei paciente imigrante pe care nu o primise pentru o consultaţie. Măcinată de o vină nejustificată, doctoriţa nu vrea ca fata necunoscută să dispară ca şi cum nu ar fi existat vreodată...
 
Cel mai nou film al fraţilor Dardenne o aduce în rolul principal pe Adèle Haenel, de două ori câştigătoare a Premiului César.

 
Câţiva dintre actorii care lucrează cu cei doi regizori fac parte din distribuţia mai multor lungmetraje realizate de ei. Aşa cum locurile de filmare alese sunt laitmotive foarte personale. Îi regăsim în La fille inconnue, ca şi în alte pelicule precedente, pe Jérémie Renier, starul din L'enfant (2005), cu roluri şi în La promesse (1996), Le silence de Lorna (2008) şi Le gamin au velo (2011), Fabrizio Rongione - a jucat, de asemenea, în Rosetta (1999), Le gamin au velo (2011) şi Deux jours, une nuit (2014), sau pe nelipsitul Olivier Gourmet, care a colaborat cu fraţii Dardenne la toate producţiile acestora, din 1996 încoace.
 
1987 FALSCH, cu Bruno Cremer
1992 JE PENSE À VOUS, cu Fabienne Babe, Robin Renucci
1996 LA PROMESSE, cu Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouédraogo
1999 ROSETTA, cu Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet
Palme d'Or şi Premiul pentru cea mai bună actriţă, Émilie Dequenne, Cannes, 1999
2002 LE FILS, cu Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabella Soupart
Premiul pentru cel mai bun actor, Olivier Gourmet - Cannes, 2002
2005 L'ENFANT, cu Jérémie Renier, Déborah François, Jérémie Ségard
Palme d'Or - Cannes, 2005
2008 LE SILENCE DE LORNA, cu Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione
Premiul pentru cel mai bun scenariu - Cannes, 2008, Premiul Lux - Parlamentul European, 2008
2011 LE GAMIN AU VÉLO, cu Cécile de France, Thomas Doret, Jérémie Renier
Grand Prix - Cannes, 2011
2014 DEUX JOURS, UNE NUIT, cu Marion Cotillard, Fabrizio Rongione
Premiul Academiei Europene de Film pentru Cea mai bună actriţă, Marion Cotillard - 2015
2016 LA FILLE INCONNUE, cu Adèle Haenel, Olivier Bonnaud
 

La fille inconnue / Fata necunoscută a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes 2016, festival care decernase Palme d'Or-ul de două ori până acum fraţilor Dardenne.
Durata: 133 min.
 
 
Independenţa Film. Aducem filme de la Cannes. Încă din 1997
 
La fille inconnue / Fata necunoscută (2016) este distribuit în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
 
De-a lungul timpului, Independenţa Film a adus de la Cannes peste 10 titluri premiate cu Palme d'Or, alături de alte filme de autor, printre care: I, Daniel Blake (r: Ken Loach) - Palme d'Or, Cannes, 2016, Juste la fin du monde (r : Xavier Dolan) - Grand Prix, Cannes 2016, Snowden (r. Oliver Stone),  Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche) - Palme d'Or, Cannes, 2013,, Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke)  - Palme d'Or, Cannes, 2012, Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Fotografii: ©Christine Plenus


Regia: Jean-Pierre & Luc Dardenne Cu: Adele Haenel, Louka Minnelli, Olivier Bonnaud, Jeremie Renier, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Thomas Doret

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus