România Liberă / octombrie 2005
Camionul roşu-gri / Sivi kamion crvene boje
Eroul filmului Camionul roşu-gri, Ratko Srdjan Todorovic, este un daltonist, proaspăt ieşit din închisoare, având drept hobby furtul de camioane, preferate fiind cele marca Mercedes-Benz. Eroina, Suzana, este fiică de ofiţer, cîntăreaţă de bar, desenatoare de ocazie şi recent însărcinată.

Ne aflăm în ultima zi de pace din fosta Iugoslavie (iunie 1991) şi cei doi se întâlnesc pe autostradă. El - la bordul unui minunat camion Mercedes-Benz proaspăt furat, ea - dorind cu orice preţ să ajungă la Dubrovnik pentru un avort.

Fuga dintr-un univers pe cale de dispariţie, cu un război civil nedeclarat, generator de execuţii sumare, violenţe gratuite, tensiuni interetnice şi confuzie totală îi apropie pe cei doi eroi pînă la limita împlinirii unui love story cu năbădăi. Din registrul liric nu lipsesc bune momente de umor (discursul preotului accidentat care salvează un copac cu un Kalaşnikov, vămile unde sunt împărţite "ouă" şi "găini", adică gloanţe şi arme, sau alba-neagra de la bâlciul ţinut de "neamţ"), unde gagurile răsar din dialoguri deloc inocente. În acelaşi timp, idila născută între orăşeanca independentă, arţăgoasă şi cam slobodă la gură şi ţărănoiul şofer este marcată de autor şi cu accentele unei morale bazate pe metafora daltonismului lui Ratko, filozofie de viaţă ce presupune ignorarea cauzelor etnice ale conflictelor, absurdul şi zădărnicia acestora.

Cu momente romantice, cu un contrapunct grav, nelipsit de o ironie de bună calitate la adresa naţionalismelor de orice culoare, filmul semnat de Srdjan Koljevic a fost distins cu numeroase premii la festivalurile internaţionale, fiind şi în selecţia oficială a Festivalului Transilvania Film. Regizorul, care este şi profesor de scenaristică şi dramaturgie la Academia de Arte Dramatice din Belgrad, a mai scris alte cinci scenarii ce au stat la baza unor filme de mare succes internaţional. Camionul roşu-gri rămîne o demonstraţie convingătoare a forţei privirii unei drame prin prisma unei comedii inteligente şi de mare audienţă.
Regia: Srdjan Koljevic Cu: Srdjan Todorovic, Aleksandra Balmazovic, Dragan Bjelogrlic

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus