mai 2017
Festivalul filmului european, 2017
Joi, 4 mai 2017, ora 19.00, Spaţiul Public European
Fixeur

România / Franţa, 2016, 98 min // dramă

Regia: Adrian Sitaru
Scenariul: Adrian Sitaru, Adrian Silişteanu, Claudia Silişteanu, Răzvan Rădulescu
Imaginea: Adrian Silişteanu / Montajul: Mircea Olteanu
Cu: Tudor Istodor, Mehdi Nebbou, Diana Spătărescu, Nicolas Wanczycki
Distribuit de: Domestic Film


Nu m-a interesat prea mult jurnalismul, ci mai mult felul în care, din dragoste, cu cele mai bune intenţii, în profesia noastră şi uneori chiar în viaţa personală, abuzăm de cei de lângă noi. (Adrian Sitaru)

În Fixeur sunt secvenţe de o mare, atent gradată intensitate, în care redescoperim talentul lui Sitaru de a înlănţui adevăruri pe care, conform paradoxului, nu le caută, le găseşte. (Magda Mihăilescu, critic de film)

Radu este un tânăr jurnalist care doreşte să lucreze în presa internaţională. Repatrierea din Franţa a unei prostituate minore îi oferă ocazia de a-şi demonstra calităţile de reporter, însoţind în Transilvania o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. Investigând subiectul, Radu începe să-şi pună întrebări cu privire la propria meserie şi la felul în care o practică.

Adrian Sitaru, născut în 1971, este regizor, scenarist şi producător. A debutat pe marele ecran cu scurtmetrajul Valuri (2007), premiat cu Leopardul de aur la Locarno. Debutează în lungmetraj în 2008 cu Pescuit sportiv, selecţionat la Veneţia şi Toronto şi premiat în numeroase festivaluri. Urmează Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011, Cea mai bună regie şi Cel mai bun actor la Locarno), Domestic (2012) şi Ilegitim (2016), care a câştigat în 2016 Premiul C.I.C.A.E (Confédération Internationale des Cinémas d'Art et d'Essai) la Berlin. Adrian Sitaru a fost ambasadorul onorific Festivalului Filmului European în anul 2014.

Premii şi festivaluri: 2016: Les Arcs European FF (Best Actor, Special Mention of the Jury), Toronto IFF, Tokyo IFF
Facebook: www.facebook.com/fixeur

Programul complet al proiecţiilor din Bucureşti este disponibil aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus