mai 2017
Festivalul filmului european, 2017
Luni, 8 mai 2017, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco
La jeune fille sans mains / Fata fără mâini / The Girl Without Hands

Franţa, 2016, 73 min // animaţie

Regia, scenariul şi imaginea: Sébastien Laudenbach
Montajul: Sébastien Laudenbach, Santi Minasi // Muzica: Olivier Mellano
Cu: Anaïs Demoustier, Jérémie Elkaïm, Philippe Laudenbach, Olivier Broche
Distribuit de: Pyramide Distribution

O interpretare minimalistă, dar complexă din punct de vedere artistic, a unei poveşti de Fraţii Grimm mai puţin cunoscută. (...) Suprapunerile de straturi de culori vibrante, în stil fauvist, reprezintă cel mai impresionant element al filmului, care seamănă cu decupajele lui Henri Matisse sau cu picturile decorative ale lui Raoul Dufy. (Variety)

În vremuri foarte grele, un morar este nevoit să-şi vândă fata Diavolului. Protejată de puritatea ei, fata reuşeşte să scape, dar rămâne fără mâini. Îndepărtându-se de famile, se întâlneşte în drumul său cu zeiţa apelor, cu un grădinar blând şi cu un prinţ. O lungă călătorie spre lumină...


Sébastien Laudenbach, regizor, scenarist şi ilustrator francez. A studiat arta la Şcoala de Artă Grafică şi Design Interior din Penninghen. Pentru proiectul său de absolvire, scurtmetrajul Journal (1998), a realizat animaţia instinctiv, fără a avea un scenariu prestabilit. Cu toate acestea, Journal a fost invitat la numeroase festivaluri internaţionale. A realizat până în prezent şapte scurtmetraje de animaţie. Fata fără mâini este primul său lungmetraj.

Premii şi festivaluri: 2017: Tokyo Anime Award (Grand Prize), César Awards, Lumiere Awards // 2016: Official Competition Annecy (Jury Distinction), ACID Cannes FF

Website: www.unifrance.org/film/42021/la-jeune-fille-sans-mains

Luni, 8 mai 2017, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco
Silent / Tăcerea

Grecia, 2015, 92 min // dramă

Regia şi scenariul: Yorgos Gkikapeppas
Imaginea: Marianna Ellina // Montajul: Giorgos Georgopoulos, Yorgos Gkikapeppas // Muzica: Dimitris Fritzalas
Cu: Kika Georgiou, Aneza Papadopoulou, Manos Vakousis
Distribuit de: Film Society, Yorgos Gkikapeppas

Această familie revoluţionară este agitată şi conflictuală, precum miniatura unei generaţii care a apărat dreptul la libera exprimare, dar care acum se teme de contestările copilului carismatic, dar totuşi tăcut, pe care l-a creat. (Yorgos Gkikapeppas)

Dido, o tânără cântăreaţă de operă este lovită brusc de o afecţiune care o lasă fără voce. Fiind nevoită să se întoarcă în Grecia, după o perioadă de timp petrecută în străinătate, protagonista e convinsă că îşi va încheia cariera. Se detaşează de familie şi încearcă să îşi recapete echilibrul, dar pe măsură ce legăturile cu familia ei se deteriorează, Dido se trezeşte în mijlocul unui trecut întunecat.


Yorgos Gkikapeppas, născut în Atena, a studiat cinematografia la Şcoala de Film Likourgos Stavrakos. A lucrat ca regizor în cinema, teatru şi televiziune. Primul său lungmetraj, The City of Children (2011), pentru a care a scris şi scenariul, a fost declarat "cel mai bun film" la Festivalul de la Salonic în 2011, unde a câştigat şi premiul FIPRESCI, iar în 2012 a primit premiul Academiei Elene de Film pentru cel mai bun scenariu.

Premii şi festivaluri: 2016: Hellenic Film Academy Awards, Athens Today: New Greek Cinema FF, IFFI Goa India, Panorama Europe FF, See a Berlin FF, See a Paris FF, Melbourne & Sydney GFF, New York GFF
2015: Thessaloniki FF (FIPRESCI Prize)
Facebook: facebook.com/silent.movie.2015

Programul complet al proiecţiilor din Bucureşti este disponibil aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus