mai 2017
Les Films de Cannes à Bucarest, 2017
Pe 17 mai 2017 a început o nouă ediţie a Festivalului de la Cannes iar sâmbătă, pe 20 mai 2017, va avea loc la Bucureşti evenimentul Les Films de Cannes 16/17.

Retrospectivă/Warm-up
care prezintă şapte filme ale ediţiei din 2016 a festivalului, cu proiecţii la Grand Cinema & More, Cinema Elvire Popescu şi Cinema Muzeul Ţăranului. Programul include, printre alte titluri,  I, Daniel Blake / Eu, Daniel Blake, în regia lui Ken Loach (Palme d'Or 2016), Forushande / The Salesman de Asghar Farhadi (Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun actor /Oscar pentru Cel mai bun film străin Oscar 2017) sau Hymyilevä Mies / Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki de Juho Kuosmanen, care a obţinut Premiul Un Certain Regard la Cannes 2016 şi premiul FIPRESCI pentru Descoperirea europeană a anului la EFA 2016. Filmul inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki va fi lansat în cinematografe în România pe 19 mai 2017. Programul retrospectivei poate fi consultat aici.

Între 17 şi 28 mai 2017, Cannesul găzduieşte o nouă ediţie a celebrului festival de film, care se anunţă memorabilă, cu 19 titluri în competiţie şi peste 50 de lungmetraje în selecţia oficială. În 2017, regizorul Cristian Mungiu, care va prezida juriul secţiunilor Cinefondation şi al Competiţiei de scurtmetraje, va împărtăşi noutăţi şi impresii de la festival pe siteul www.filmedefestival.ro si pe pagina de facebook Les Films de Cannes a Bucarest, începând cu 23 mai 2017.

Cele mai hot titluri din selecţia oficială Cannes 2017 vor veni în România la ediţia a 8-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc în perioada 13-22 octombrie 2017. Les Fantômes d'Ismaël al autorului francez Arnaud Desplechin, câştigător al Premiului Cesar 2016 pentru cel mai bun regizor cu filmul Trois souvenirs de ma jeunesse şi de cinci ori prezent în competiţia de la Cannes, va deschide festivalul. Drama îi are în rolurile principale pe Mathieu Amalric, Marion Cotillard şi Charlotte Gainsbourg.


Le Redoubtable, prezentat în competiţia oficială, este titlul biopicului care îl are ca personaj principal pe celebrul cineast Jean Luc Godard, şi este semnat de Michel Hazanavicius, al cărui The Artist a fost recompensat cu cinci premii Oscar în 2012, printre care cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Tot în competiţia oficială va fi prezentată şi drama Loveless în regia lui Andrey Zvyagintsev, autorul unor lungmetraje precum Leviafan / Leviathan (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014 / nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin) sau Elena (Premiul special al Juriului Un Certain RegardsCannes 2011). Filmele vor fi distribuite în România de Independenţa Film şi sunt primele trei titluri care vor face parte din programul ediţiei a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest.



O veste bună pentru cinefilii din capitală este includerea unei noi săli de proiecţii în circuitul spaţiilor din festival. După un proces de modernizare, Cinematograful Corso situat pe bulevardul Regina Elisabeta, la numărul 27, va găzdui o parte din spectacole alături de alte trei spaţii confirmate până acum: CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Muzeul Ţăranului.

Noutăţile despre ediţia a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest vor fi anunţate pe www.filmedefestival.ro şi Facebook Les Films de Cannes à Bucarest.

Les Films de Cannes 16/17. Retrospectivă/Warm-up este organizat de Voodoo Films şi Asociaţia Cinemascop. Prezentat de: Orange România. Susţinut de: BRD Groupe Société Générale. Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova. Parteneri: Grand Cinema & More, Ambasada Franţei şi Institutul Francez, Cinema Muzeul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român, Independenţa Film, Asociaţia Culturală Macondo, Intercom Film. Parteneri media: Zile şi Nopţi, Senso TV, Ziare.com, Cinemagia, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, AaRC, Cinefan.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus