mai 2017
Articole diverse
În data de 24 mai 2017, la Reactor de creaţie şi experiment din Cluj-Napoca are loc premiera M.I.S.A.PĂRUT, spectacol de teatru documentar realizat în cadrul proiectului Exerciţii de democraţie. Investigarea istoriei recente.

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut şi relaţia ei cu justiţia din România. În 2004, în urma unei istorii de articole denigratoare care datează încă din anii 90, o percheziţie în locuinţele comune ale yoghinilor a fost prezentată drept "cea mai mare operaţiune împotriva crimei organizate din România post-decembristă". Cât din acuzaţiile vehiculate atunci au putut fi dovedite şi ce influenţă au avut acele afirmaţii asupra vieţilor yoghinilor săltaţi de mascaţi în văzul întregii ţări?

13 ani mai târziu, scandalul s-a aplanat, dat stigmatul persistă. Toată lumea are o părere despre MISA, despre ce se întâmplă acolo în spatele uşilor închise, iar aceste păreri sunt aproape în totalitate rezultate ale modului în care au fost prezentate evenimentele în presă. Dar care este povestea lor? Cine sunt acei oameni care sfidează întreaga societate prin opţiunile lor de lifestyle?

Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la şcoala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forţa la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină.

În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preţ? Ce moştenire în atitudine şi gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preţ punem pe libertatea individuală versus tradiţie? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?
 
Spectacolul M.I.S.A.PĂRUT face parte din proiectul Exerciţii de democraţie. Investigarea istoriei recente, care îşi propune realizarea unor spectacole de teatru documentar pornind de la întâmplări semnificative din istoria recentă a României.
 
M.I.S.A.PĂRUT, de Alexa Băcanu
Cu: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu
Regia: Dragoş Alexandru Muşoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga
 
Mulţumiri: Gabriel Andreescu, Cornel Mihalache, Dana Crăescu, Cosmina Oprea, Marian Cobuz, Robert Antal
 
Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani.
 
"Exerciţii de democraţie. Investigarea istoriei recente" este un proiect cultural al platformei Reactor Social, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi de Consiliul Judeţean Cluj.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
________________________________________________
Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus