iunie 2017
Festivalul TIFF 2017
Stau ca-n fiecare an cu aperiTIFF-ul în faţă şi încerc să fac lumină în broşura cu programul. Degeaba, au trecut 15 ani de cînd a început nebunia asta frumoasă numită TIFF şi eu tot n-am reuşit să experimentez ubicuitatea. Carevasăzică la final, în al 16-lea an, când voi trage linie, sigur voi constata că am ratat multe filme despre care toată lumea zice că sunt de neratat. Asta e, măcar mă voi strădui. Urmează 10 zile în care ştiu că voi bea multă cafea şi voi încerca să văd cam aşa:

Filmul de deschidere, Regele Belgiei. Rulează în Piaţa Unirii vineri seara, 2 iunie 2017, poate fi văzut însă şi în 10 iunie 2017 la Cinema City în Iulius Mall. Un film în care Estul şi Vestul îşi dau întâlnire, o poveste amuzantă care se petrece în Balcani, de la Istanbul în Bulgaria, o co-producţie Belgia-Olanda-Bulgaria. E musai să fiu acolo şi numai pentru că se anunţă al doilea an la rând când avem deschidere de TIFF fără ploaie. Ceea ce, fie vorba între noi, este o performanţă în sine:)

Cât mai multe filme din secţiunea Alt.rom.com. Comedii romantice alternative, cum s-ar zice. Alt fel de comedii romantice decât cele care rulează prin multiplexuri. De-abia aştept.

Cât mai multe filme din secţiunea Supernova. E preferata mea, an de an. În fruntea listei, Cetăţeanul de onoare şi Petrecerea. Nici Neruda nu trebuie ocolit.

Proiecţie specială la Vlaha: Satul românesc şi metehnele lui sunt puse sub lupă, în stilul autohton "haz de necaz", în documentarul Varză, cartofi şi alţi demoni (r. Şerban Georgescu), la proiecţia din cadrul TIFF de marţi, 6 iunie 2017, de la 21.45, în Arkhai Sculpture Park. Filmul relatează din interior strădania satului de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câştigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Zero. Iar la finalul zilei, sătenii au de a ales între a vinde pe aproape nimic sau a-şi distruge recolta.

Filmul The History of Love / Povestea iubirii, regizat de Radu Mihăileanu, va avea premiera naţională, oficială, la TIFF. Pe 7 iunie 2017, în satul Dâncu, din comuna Aghireşu, la doi ani după ce a filmat aici o parte dintre scenele din Povestea iubirii, echipa filmului se întoarce pentru o proiecţie specială. La Dâncu vor fi prezenţi regizorul Radu Mihăileanu şi Sir Derek Jacobi. Proiecţia este cu intrare liberă, iar organizatorii asigură transportul la preţul de 5 lei / persoană (Miercuri, 7 iunie 2017, ora 21:30, satul Dâncu, com. Aghireşu - Proiecţie specială - acces liber; opţional, transportul până la locul proiecţiei de la Dâncu, la 34 de km de Cluj-Napoca, costă 5 lei, iar biletele pot fi achiziţionate de la casieriile TIFF din Cluj). Filmul va fi proiectat în premieră în Piaţa Unirii în 5 iunie 2017.

 100 de lei filmul regizat de Mircea Săucan în anul 1973. TIFF reuneşte toată distribuţia filmului. Îi vom vedea la Cluj pe Ion Dichiseanu, Violeta Andrei, Dan Nuţu şi Ileana Popovici. Este programat pe 9 iunie 2017 de la 12:30 la Cinema Victoria.

Cine-concert: Moartea obosită / Der Müde tod (1921) capodopera lui Fritz Lang în versiune restaurată este programată la Biserica Catolică Sfânta Treime de pe strada Universităţii, vineri, 9 iunie 2017, de la 21:30. Unul dintre cei mai importanţi muzicieni francezi ai generaţiei sale, Thierry Escaich, renumit pentru improvizaţiile muzicale şi pentru concertele de orgă, este autorul a peste 100 de compoziţii ce figurează în repertoriul unor ansambluri importante ca Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestrele Radiodifuziunii Franceze. Lansat în 1921, fascinantul film al lui Fritz Lang urmăreşte drama unei femei care intră în jocul morţii, pentru a-şi regăsi logodnicul dispărut.

Concert Charlie Cunningham. I-am ascultat albumul de debut lansat în ianuarie 2017, Lines şi mi-a plăcut cum îmbină jazz-ul, muzica folk, pop şi ritmurile de flamenco. Britanicul are o voce învăluitoare care bag mîna-n foc că va suna foarte bine în Biserica Reformată de pe Kogălniceanu. Joi, 8 iunie 2017, de la ora 21.30

Unul dintre evenimentele de neratat ale ediţiei se anunţă a fi cine-concertul Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Duminică, 4 iunie 2017, de la ora 21:45, în decorul electrizant al castelului Banffy.

Întâlnirea cu Alain Delon. Vineri, 9 iunie 2017, de la 21:45 în Piaţa Unirii. Îl vedem în filmul poliţist Afacerea Pigot, pe care actorul l-a şi regizat. O proiecţie specială în onoarea lui Alain Delon va avea loc şi sâmbătă, 10 iunie 2017, de la ora 16:00 la Casa de cultură a studenţilor. Vedem Cercul roşu, un film regizat de Jean Pierre Melville.

Mads Mikkelsen şi Cea mai bună coloană sonoră la Premiile César 2014. Filmul (Michael Kohlhaas) s-ar putea să nu mă încânte prea tare, dar merită să risc, de dragul lui Mads.

La TIFF 2017 ne întâlnim şi cu un mai vechi prieten al festivalului, Sebastian Lelio. Regizorul chilian a câştigat în 2007 Trofeul Transilvania cu Sagrada Familia şi revine la Cluj cu un film foarte aşteptat O femeie fantastică. Rulează în 9 iunie 2017 de la ora 21:00 la Casa de cultură a studenţilor şi în 10 iunie la Cinema Florin Piersic, de la ora 15:45.

Ziua maghiară ne aduce miercuri, 7 iunie 2017, de la 20:30 la cinema Florin Piersic marele câştigător al Festivalului de la Berlin 2017, filmul Despre trup şi suflet regizat de Ildiko Enyedi. Îl putem vedea şi în 9 iunie 2017 de la 21:45 la Cinema Victoria.

De urmărit în programul festivalului şi filmele din cadrul secţiunilor Focus Austria şi Slovenia. Sunt ţările invitate la TIFF 2017.

Finalul celei de-a 16-a ediţii TIFF va fi la fel de spectaculos. Que Dios Nos Perdone /Dumnezeu să ne ierte va închide festivalul duminică, 11 iunie 2017, în Piaţa Unirii. În thriller-ul regizat de Rodrigo Sorogoyen (câştigătorul Trofeului Transilvania 2015 cu Stockholm), într-un Madrid aflat în febra pregătirilor pentru vizita Papei, doi poliţişti realizează că nu sunt cu nimic mai presus decât criminalul în serie pe care îl urmăresc. "Un film magnific", titrează El Pais despre producţia nominalizată la şase premii Goya şi premiată la San Sebastian pentru cel mai bun scenariu.


Descarcă broşura TIFF 2017 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus