iunie 2017
Festivalul Internaţional de film NexT, 2017
Dan Lupu: Câte filme ai văzut pentru selecţia 2017?
Oana Ghera: Vreo mie eu şi încă pe atât colegul meu, Massimiliano Nardulli. Multe înscrise pentru selecţie la Festival, dar şi foarte multe căutate de noi în lung şi-n lat, mai ales pentru programele tematice din 2017 (check out NexT Fantasia, Focus: Greece, Forever Young, NexT On The Menu, Arthouse Shorts şi alte câteva).

D.L.: Cum ar trebui să fie filmul care să te convingă din prima? Există vreun tipar?
O.G.: Ba din contră, ar trebui să iasă cât mai mult din tipar. Îmi place să cred că la NexT găseşti filme altfel, făcute de regizori care văd lumea şi filmul altfel decât majoritatea. Şi asta caut mereu. Filme care ridică întrebări, filme care provoacă şi, mai ales, filme în care găseşti o joacă creativă cu limbajul cinematografic, fără să devină însă pretenţioase sau greu de înţeles. Ce contează e să ai mintea deschisă când deschizi un screener. Sau când intri în cinema.

D.L.: Cum se desfăşoară procesul de selecţie? Urmăriţi nişte teme mari sau vedeţi toate propunerile şi apoi alegeţi?
O.G.: Undeva între. Avem nişte teme mari în minte pentru programele tematice care rulează în afara competiţiei pentru care căutăm filme în stânga şi-n dreapta. Dar nu întotdeauna socoteala de acasă... ştiţi voi; aşa că uneori se întâmplă ca descoperirile din perioada selecţiei să impună de la sine o tematică de program special. Apoi, sunt filme de care ne îndrăgostim şi ne e clar că trebuie să le dăm mai departe spectatorilor la festival, aşa că ne grăbim să le confirmăm. Dar în mare ne place să credem că oferim şanse egale tuturor, aşa că în mare tragem linie după ce vedem cam tot ce am primit în perioada de înscrieri.

D.L.: Recunosc că una dintre curiozităţile mele legate de procesul de selecţie este dacă vezi toate filmele până la capăt sau dacă nu te prind din primele minute treci la următorul? Cum se întâmplă?
O.G.: Ăsta e secret de selecţioner, nu se dă din casă:-) Dar, uite, recunosc că uneori dacă filmul e prăpăstios de-a dreptul, mai dau câte un skip prin film, dar altfel încerc să le tratez cât se poate de serios şi pe cele care-mi displac de la primele minute şi să le privesc cu toată atenţia de care sunt capabilă. Dacă oamenii ăia au muncit pentru filmul lor şi l-au trimis, merită un feedback onest. Plus că uneori filme poate nereuşite tehnic, ascund un super talent de povestitor sau un joc actoricesc excelent şi câte şi mai câte.
Ce promitem însă e că la NexT găsiţi scurtmetraje la care nu doar că n-am dat skip, dar am şi dat play de mai multe ori.

D.L.: Cum e #OrasulNexT?
O.G.: E un oraş in the making. Care are mai multe cinematografe de cartier, în care oamenii preţuiesc ideea de comunitate şi-n care filmele invită la reflecţie şi la discuţii lungi după ele. Şi mai e un oraş plin de veselie, în care filmul se amestecă cu muzica şi cu joaca. Oraşul #NexT e un oraş pe care îl construim noi pentru cinci zile pe perioada festivalului, dar care sperăm să crească de la spectator la spectator şi uite aşa să schimbe în bine Bucureştiul. Să ajungă The NexT Bucureşti.

D.L.: De ce e important NexT? Ce aduce el nou în fiecare an în piaţa asta bogată de festivaluri?
O.G.: E o piaţă bogată de pseudo-festivaluri, aş zice eu. Bucureştiul e un oraş plin de evenimente dedicate filmului. Ce face NexT-ul special e că el chiar vine cu o preocupare pentru cinema văzut ca formă de artă, nu doar cu o preocupare pentru săli pline şi cinema văzut ca distracţie. De-aia piesa centrală a selecţiei e Competiţia (împărţită în două secţiuni - Internaţională şi Naţională). Noi spunem deja de ceva ani că NexT e festivalul ăla care aduce pe ecrane vocile care vor schimba cinema-ul de mâine. Şi-mi place să cred că e pe bune. Check out cele două lungmetraje din NexT Generation 2017 şi pun pariu că vă convingem că aşa e.

D.L.: Ce filme pot sa văd dacă vin la NexT 2017?
O.G.: Scurtmetraje cu tentă fantastică în NexT Fantasia, cele mai mişto scurtmetraje greceşti din ultimii ani în Focus: Grecia, comedii şi poveşti de dragoste cu adolescenţi în Forever Young, filme cu şi despre mâncare la NexT On The Menu, scurte politice cu subiecte luate de pe agenda zilei la Parables Of Today, NexT Is Feminist şi LGBT, scurtmetraje făcute de super nume ale cinemaului mondial în Arthouse Shorts (dacă Apichatpong Weerasethakul rings a bell eu zic că e musai să vă luaţi bilete), dar şi filme şi jocuri pentru copii în NexT Kids. Şi pe cuvânt că nici n-am terminat, dar avem un site frumos foc unde găsiţi o mulţime de alte filme şi toate informaţiile de care aveţi nevoie.

D.L.: Cum mă sfătuieşti să aleg din multitudinea asta de programe? La ce să merg, cum să mă hotărăsc? Nu o să le pot vedea pe toate.
O.G.: Eu zic aşa. Deschide programul, uite-te lung pe el şi alege chestia care-ţi răsună tare în minte când parcurgi titlurile programelor. E plin de filme bune, nu prea ai cum să ratezi. Altfel, programele tematice ajută mult. E de ajuns să le alegi pe cele mai apropiate de sensibilităţile tale (politice, artistice, umane).

D.L.: Cum e să ai 11 ani (de festival)?
O.G.: Mişto, ai deja mulţi prieteni care te cunosc bine bine şi de-abia aşteaptă să te reîntâlnească. Dar eşti încă destul de tânăr ca să te bucuri să îţi faci mulţi alţi prieteni noi. Altfel, eu lucrez într-o formă sau alta de vreo 5 ani pentru NexT (de doi ani ca selecţioner) şi mi se pare că cea mai mişto chestie la NexT e că se reinventează de la an la an. E mereu the NexT thing.

D.L.: La ce film de la NexT m-ai invita sa mergem împreună?
O.G.: Mmm, te-aş lua cu mine să vedem cele mai bune scurtmetraje greceşti ale ultimilor ani la Focus: Grecia şi pe urmă să stăm să mâncăm în curtea de la Elvira Popescu nişte super bunătăţi din bucătărie grecească, gătite de un chef special pentru noi. Ce zici?

D.L.: Sunt filmele din programul 2017 pentru orice tip de spectator sau vă adresaţi cu precădere unui anumit segment?
O.G.: Nici-nici, ne place să zicem că suntem un supermarket cultural. Dacă te duci la raftul potrivit, găseşti ceva pentru fiecare gust. Şi promitem ca n-o să găsiţi pe niciun raft bazaconii.

D.L.: Dac-ar trebui să faci un scurt portret robot reprezentativ pentru consumatorul de NexT, care ar fi acela?
O.G.: Păi nu i-aş face, spectatorul NexT poate să fie oricine. Dragoste de cinema şi multă curiozitate să aibă.

D.L.: NexT on the Menu e un experiment sau o înscriere in trendul actual în care 'mâncarea te scoate din casă' atunci când vine vorba de eveniment?
O.G.: Nu e nici un experiment, nici o chestie de trend. Suntem noi nişte super mâncăcioşi ăştia de la NexT, şi-am zis să celebrăm plăcerea de a găti şi de a mânca şi pe ecranul de cinema. Bon appetit!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus