iunie 2017
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2017
Timp de 5 zile, între 28 iunie - 2 iulie 2017, Bucureştiul redevine destinaţia preferată a pasionaţilor de film, prin organizarea celei de-a XIII-a ediţii a BIFF - Bucharest International Film Festival, cel mai longeviv festival competiţional de lung metraje din Capitală. Evenimentul este o incursiune culturală în specificul şi identitatea unor comunităţi diverse, o competiţie profesională de idei, tehnici şi cadre, dar mai ales o ocazie unică de descoperi filme uluitoare sau scurtmetraje experimentale, multe memorabile. Pe scurt, o călătorie fantastică în arta cinematografică a lumii, învăluită în aromele de tei şi praf ale Bucureştiului.

Filme-eveniment ale Festivalului

Filmul The Secret Scripture deschide ediţia 2017 a Festivalului. O producţie irlandeză în regia lui Jim Sheridan, filmul aduce în prim-plan două figuri de referinţă din diferite generaţii ale cinematografiei: Vanessa Redgrave, distinsă cu numeroase premii precum Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă (dramă) sau Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (TV) şi Rooney Mara, nominalizată pentru cea mai bună actriţă la Premiul Oscar (2011), la Cannes şi la Globul de Aur (2015). Cele două sunt secondate de Theo James, Eric Bana şi Omar Sharif jr.

Filmul prezintă povestea lui Roseanne McNulty, o femeie frumoasă si vibrantă în tinereţe, care îşi petrece cea mai mare parte a vieţii închisă într-un spital de boli mintale din Irlanda rurală, de atât de mult timp încât nimeni nu îşi mai aminteşte motivul pentru care a fost internată. Se pare că există însă un jurnal secret, capabil să dezlege misterele acestei poveşti.

Pentru seara de închidere a Festivalului, organizatorii au pregătit filmul Road to Mandalay (2016), o coproducţie Taiwan, Franţa, Germania şi Myanmar regizată de Midi Z şi distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneţia, Toronto, Bruxelles. Filmul vorbeşte despre destinele a doi imigranţi, Lianqing şi Guo, doi oameni cu personalităţi diferite, dar legaţi de un destin comun, amândoi în căutarea unei vieţi mai bune în Thailanda, o ţară cu vise uneori împlinite, dar adesea zdrobite.


Juriul competiţiei
Juriul Festivalului BIFF 2017 reuneşte nume precum Brontis Jodorowsky - actor chilian şi director de teatru la Paris, Carla Vulpiani - director de programe la Festivalul Internaţional de Film de la Milano, Franziska Petri - actriţă de origine germană, aclamată pentru extraordinara performanţă în Izmena - Betrayal, în regia lui Kirill Serebrennikov, Laurenţiu Damian - regizor de film documentar şi de ficţiune, critic de film, doctor în cinematografie şi media şi Paolo Genovese - regizor şi scenarist italian, distins în 2016 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de film Tribeca şi Cel mai bun film în cadrul premiilor David di Donatello, pentru filmul Perfect Strangers.

Li se alătură juriul de critici de film format din Manuela Cernat - profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale, Giulia Dobre - antropolog vizual la Radio România, şi Ionuţ Mareş - jurnalist şi critic de film şi totodată selecţionerul competiţiei Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timişoara şi al competiţiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe.

Lucian Pintilie - filmul între pagini de carte
BIFF 2017 prilejuieşte lansarea cărţii-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac - o ediţie revizuită şi adăugită de autor. Cartea, publicată de editura Nemira, a fost declarată "cea mai bună carte străină" de către Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010 şi include poveşti ale marilor spectacole şi filme ale regizorului Lucian Pintilie, dar şi confesiuni, pagini de jurnal de regie şi cronici de film. Lansarea are loc joi, 29 iunie 2017, la Cinema Elvira Popescu, în cadrul unui eveniment deschis la 17.30 cu proiecţia filmului Tertium non datur şi continuat cu o discuţie despre carte în prezenţa autorului. Discuţia este moderată de Monica Andronescu şi se bucură de prezenţa unor invitaţi speciali, precum Mihai Chirilov, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Victor Rebengiuc, Andrei Şerban, Corina Şuteu.

Identitatea vizuală 2017 este realizată de Pink Stripe Group, Chainsaw Europe şi The Brewery. "Pornind de la numărul acestei ediţii - a 13-a, am combinat look-ul minimalist al posterelor de cinema cu elemente de design românesc şi cu o tuşă de superstiţie, valabilă nu numai în Bucureşti", au declarat cei care semnează conceptul şi realizarea posterului.

Începând din 2017, directorul creativ al festivalului este Dan Drăghicescu.

BIFF 2017 este susţinut de Primăria Capitalei prin ARCUB, de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, de Institutul Cultural Român, de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Dacin Sara.
Organizat de Fundaţia CHARTA, BIFF 2017 are loc cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea la Bucureşti, al Ambasadei Franţei, al Institutului Francez, al Institutului Italian de Cultură şi al Muzeului Ţăranului Român, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României
Sponsorii ediţiei: Credit Agricole, Groupama, Dr. Leahu Dental Clinics, REBER, Pentalog, Chainsaw Europe, Pink Stripe şi The Brewery.
Maşina oficială a Festivalului: Mercedes - oferit de Arval BNP Paribas, companie de leasing operaţional.
Festival comunicat de Point Public Affairs.
Filmele festivalului vor călători internaţional către Bucureşti cu suportul DHL.
Parteneri de călătorie: Black Cab, Hotel Marshal Garden, Vel Pitar, Fratellini, Alexandra`s, Grand Caffe Van Gogh, Anna Codorniu
Parteneri media: AXN - Sony Network, Radio România, Zenith, Radio Guerilla, GETICA, Antena 3, Internet Corp, Black Hat, Universal Solution, LiterNet, Cinemagia, CeFilmeVad, CineFan.ro
Parteneri tradiţionali: Fontezoppa, Journey pub&more, Independenţa Film

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus