iunie 2017
Festivalul Internaţional de film NexT, 2017
Luni, 26 iunie 2017, la Cinema Muzeul Ţăranului, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, prezentată de Yvonne Irimescu, directorul NexT, împreună cu Oana Ghera care, alături de Massimiliano Nardulli, semnează selecţia festivalului 2017.

Trofeul NexT 2017 a revenit filmului The Disco Shines / Discoteca străluceşte, o coproducţie Turcia - Spania, semnată de regizorul Chema García Ibarra care surprinde povestea a cinci tineri fără locuri de muncă sau orice altceva de făcut. "Protagoniştii filmului sunt văzuţi făcând ceea ce tinerii au făcut dintotdeauna: distrându-se, făcându-şi propria petrecere, cu un spectacol de lumini improvizat, nişte băutură ieftină şi o sticlă de suc. Fundalul personajelor este marcat de semnele revoltelor politice trecute şi actuale, pe care aceştia le acceptă printr-o combinaţie de indiferenţă şi dispreţ, în încercarea lor de a se distra, într-un film al cărui aspect estetic brut este în deplină contradicţie cu talentul extraordinar cu care a fost realizat, găsind puncte neortodoxe de intrare în fiecare scenă" potrivit juriului. Premiul constă în 2.000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român şi 2.000 de Euro în servicii digitale şi de laborator, oferiţi de CineLab România.

Chema García Ibarra este premiat pentru a doua oară la NexT, prima dată a luat Premiul 'Cristian Nemescu' pentru cea mai bună regie, în 2013, pentru filmul Misterio / Mister.


În 2017 Premiul 'Cristian Nemescu' pentru cea mai bună regie, în valoare de 1.000 de Euro oferiţi de Uniunea Cineaştilor din România, a fost acordat lui Ico Costa, Portugalia, pentru scurtmetrajul Nyo Wveta Nafta."Subiectul nu este nimic mai mult decât viaţa de zi cu zi, în timp ce tratamentul este adesea curajos - cum au realizat acel cadru care pare că coboară dintre ramurile unui copac supradimensionat? În orele libere între cele de muncă, tinerii din Mozambic îşi exprimă aspiraţiile în limbajul internaţional al secolului al XXI-lea, dialectul numelor de marcă, într-un film care reuşeşte să evoce clasica piesă a cinemaului African, filmul lui Djibril Diop, Touki Bouki, în timp ce dezvoltă o viziune vernaculară proprie" conform motivaţiei juriului.


Premiul 'Andrei Toncu' pentru cel mai bun sound-design, şi el în valoare de 1.000 de Euro oferiţi tot de Uniunea Cineaştilor, i-a fost acordat sound-designerului Hans Appelqvist pentru filmul suedez The Burden / Povara regizat de Niki Lindroth Von Bahr. "Auzim melodii simple cu armonii frumoase şi surprinzătoare, cu orchestraţii neaşteptate, care se potrivesc cu personajele foarte bine. Muzica clasică de jazz acompaniază un dansator de tap, dar sunetul general este racordat la sunetul anului 2017. Designul de sunet este foarte bine mixat cu muzica, devenind aproape o parte din piesele coloanei sonore, iar secţiunea finală aduce nişte dueturi frumoase, frumos şi original orchestrate, ce creează împreună o experienţă auditivă excelentă, foarte sensibilă, amuzantă şi inedită." se spune despre coloana sonoră a acestui scurtmetraj în motivaţia juriul celei de-a 11-a ediţii a festivalului.


Juriul compus din Dina Iordanova (critic de film, Bulgaria/Marea Britanie), Cristi Iftime (regizor de film al cărui debut în lungmetraj va avea premiera în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary), Codrin Lazăr (muzician, compozitor, câştigător al Premiului Gopo 2017 pentru cea mai bună muzică originală, alături de Sorin Romanescu, pentru filmul Câini), John Canciani (director al Winterthur Film Festival) şi Nick Pinkerton (critic de film, membru al New York Film Critics Circle şi colaborator al unor publicaţii precum Sight&Sound, ArtForum sau Village Voice) a acordat în 2017 şi două menţiuni speciale pentru scurtmetrajele: Our Friend the Moon / Prietena noastră Luna semnat de Velasco Broca, Spania, şi Sadhu in Bombay / Sadhu în Bombay regizat de Kabir Mehta, India.

Despre primul, juriul a declarat: "Un basm în care mistici şi inadaptaţi se amestecă cu călugări şi şarlatani este prezentat printr-o serie de tablouri memorabile care împletesc împreună lumina şi umbra. Urmând cursul marelui Gange dintre Allalabad şi Benares, impulsul creativ al acestui film ne aduce la o răscruce incitantă, unde fanteziile islamice ale cinematografiei timpurii din India se împletesc cu imagini din Nosferatu lui Murnau şi Judex-ul lui Louis Feuillade.", în timp ce cel de-al doilea a fost caracterizat ca "Un film ce îşi plasează protagonistul în centrul, fără a ne oferi detalii exacte dacă dezvăluie realitatea sau o reconstruieşte. Ne confruntăm cu diferite straturi ale unei posibile poveşti ce pun la îndoială ceea ce este considerat adevărat atunci când vizionăm imagini în mişcare sau ceea ce este prezentat pe social media."

"Hilar şi complet înspăimântător, în egală măsură" filmul Prima noapte / First Night semnat de Andrei Tănase a fost declarant în 2017 Cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului "acest film modest ca mijloace, dar extrem de precis, disecă experienţa trezirii sexuale, ajutat de ochiul pasionat al regizorului său pentru detalii şi de punerea în scenă a unei distribuţii spectaculoase, adunând împreună mai multe transformări emoţionale şi schiţând rapid un portret stânjenitor al inocenţei pierdute..." Premiul este în valoare de 1.000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român şi 1.000 de Euro constând în servicii de post-producţie DI, oferiţi de Abis Studio.


Aşa cum v-am obişnuit deja, la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, publicul votează cel mai bun film din ambele secţiuni competiţionale. În 2017 locuitorii din #OrasulNexT au decis că Premiul Publicului pentru film străin merge la Red Light / Lumină roşie (regia Toma Waszarow, Bulgaria) iar Premiul publicului pentru film românesc îi revine scurtmetrajului regizat de Ana-Maria Comănescu - Pipa, sexul şi omleta / Sex, pipe and omelette, ambele constând în câte 500 de Euro oferiţi de Societatea Culturală NexT.


Cele patru trofee NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan şi pictate de Lea Rasovszky.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ediţia a 11-a, s-a desfăşurat între 22 şi 26 iunie 2017 la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu, Institutul Cultural Român, CINETic, Grădina Botanică, Parcul Tineretului şi cinci cartiere bucureştene: Bucureştii Noi, Giuleşti, Pantelimon, Floreasca şi Drumul Taberei şi a adus publicului, în premieră anul acesta, proiecţii în aer liber, unele dintre ele chiar în cartiere, în preajma unor cinematografe care acum sunt închise.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Bucureşti, ArCuB.
Proiect finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
Proiect co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Silva, French Revolution, ShortsTV, Cinetic - UNATC I.L. Caragiale, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Art Contact, Rotenberg, Cinepub, Cinema Muzeul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român.
Maşina oficială: Midocar
Parteneri instituţionali: Ambasada Franţei, Institutul Francez, Goethe Institut Bucureşti, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Israel în România, Asociaţia Fala Português!
Monitorizare media: mediaTRUST.
Parteneri media principali: Antena 1, Radio Guerrilla, Agerpres, Zile şi Nopţi, Cinemagia.
Parteneri media: Blitz TV, Cinema Rx, Decât o revistă, Ziarul Metropolis , Sub25, Liternet, Oraşul Meu, Cooperativa Urbană, Glamour, Modernism.ro, Cinefan, The Institute, Promo Bicicleta, Radio România Cultural, AARC- All About Romanian Cinema, Radio România Cultural, Cooltura Mall, A List Magazine.
Site: www.nextproject.ro
Facebook: https://www.facebook.com/NexTFilmFestival
Instagram: @nextfilmfestival
Snapchat: NexTFilmFest

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus