Suplimentul de cultură / octombrie 2005
Sell me!
Coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu face pactul cu diavolul şi coboară în clubul Prometheus pentru un spectacol de dans. Căci să dansezi pe o scenă de doar vreo cinci metri pătraţi pare a fi o adevărată probatio diabolica.

Spectacolul Sell me porneşte de la fotografiile Mihaelei Marin şi se bazează pe muzica Earthei Kitt. Un număr de cabaret în care Mazilu cucereşte atît prin dans, cît şi prin actorie. Povestea tîrfei mele vesele, ca să-l parafrazăm pe Marquez, i se potriveşte lui Mazilu ca o mănuşă. Seducător, uşor arogant, mofturos, capricios şi cu umor, personajul se joacă pe sine cu nedisimulată plăcere. El se reinventează tot timpul, de la lasciva mîngîiere cu fumul de ţigară la pseudostripperul caraghios Pierrot. Se pune tot timpul în vitrină, la vînzare. Euro, dolari şi, de ce nu?, lei grei, orice monedă e bună pentru a cumpăra. Ce? Iluzia iubirii, a plăcerii la minut pe care generos o oferă. "Take my love, take me", cum bine zice Eartha Kitt.

Mazilu stăpîneşte numerele de cabaret prin tehnica dansului, dar şi prin expresivitatea deosebită a chipului său, mai ales a privirii. Dansează în egală măsură pe muzică, dar şi pe cuvinte sau tăceri. Se mişcă pe un interviu dat de Eartha Kitt, găsind în tonalităţile vocii şi în cuvinte fondul sonor necesar dansului. Obosit, epuizîndu-şi substanţa, bătrînul dandy are un ultim număr în încercarea de a-şi regăsi farmecul obraznic de odinioară.

Foarte bun Răzvan Mazilu în final de spectacol, cînd dansează pe propria respiraţie. Din fundalul scenei, personajul în plină glorie priveşte cinic. Coregraful Florin Fieroiu a gradat gîfîiala divei de cabaret devenită o păpuşă defectă care repetă mecanic gesturi cîndva seducătoare. Rapelul la filmul mut trimite cumva personajul în descendenţa comicilor trişti, Chaplin şi Buster Keaton, cu nota de senzualitate în plus. Iar naratorul vieţii de sub reflectorul din bar este chiar chipul dansatorului în care se concentrează toate măştile, de la Lola din Îngerul albastru, la personajul interpretat de Liza Minelli în Cabaret. Nu întîmplător ideea spectacolului a pornit de la fotografiile realizate de Mihaela Marin pentru un pictorial din revista Tabu, în care Răzvan Mazilu este o Lola Blau la masculin care iese din scenă în fum de ţigară. Cu vocea de neuitat a cîntăreţei de cabaret Eartha Kitt. "Take my love, take me." The end.
Regia: Florin Fieroiu Cu: Răzvan Mazilu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus