iulie 2017
Zilele Teatrului unteatru, 2017
Miercuri, 19 iulie 2017, ora 18 & ora 20
Eine Kleine Nachtmusik -
premieră
Teatru Coregrafic, One-man-show, un spectacol de Gigi Căciuleanu
Text: Gigi Căciuleanu şi un fragment de scenariu original de Comedia Dell'Arte aparţinând lui W.A. Mozart, Muzica: W.A. Mozart
Cu: Lari Giorgescu
Scenografia: Vladimir Turturica, Light Design: Dragoş Mărgineanu
"... Mozart pe drum de seară... Eine Kleine Nachtmusik este o metaforă a "singurătăţii creatorului de cursă lungă". Cea a unui solitar Om-Artist, Artist-Om, fără vârstă, Veşnic-Copil, dar în acelaşi timp, şi dintotdeauna: Bătrân-Filozof-Înţelept, Jongleur şi Alchimist... Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricând... Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei Eine Kleine Nachtmusik nu e (numai) Mozart, Amadeus, sau Wolfgang... E o metaforă." (Gigi Căciuleanu)

Miercuri, 19 iulie 2017, ora 19.30
Deschiderea Zilelor UNTEATRU
Lansare carte Gigi Căciuleanu - Eine Kleine Nachtmusik
Expoziţie desene Gigi Căciuleanu

Miercuri, 19 iulie 2017, ora 21.00
Concert Fără Zahăr
Comedie, Rock Acustic, Folk Alternativ, Hip Hop ş-aşa.
Membri: Bobi Dumitraş - voce, chitară acustică, Bobo Burlăcianu - voce, chitară electrică, George Maxim - bas, Alex Neagu - oale, cazan, mobilă
Oraşul natal: Dorohoi
Despre: Râdem, glumim, da' nu părăsim incinta.

Joi, 20 iulie 2017, ora 18
Molly Sweeney
de Brian Friel
Regia: Sânziana Stoican
Scenografie: Valentin Vârlan
Distribuţia: Mihaela Trofimov, Constantin Cojocaru, Liviu Pintileasa
Un spectacol care vorbeşte despre frumuseţea imperfecţiunii, despre cum obsesia pentru mai bine poate distruge şi care pune realitatea înconjurătoare sub semnul întrebării. Este povestea lui Molly Sweeney, o femeie oarbă timp de patruzeci de ani care îşi recapătă vederea. Haideţi să o ascultăm!

Joi, 20 iulie 2017, ora 20
Vernisaj Adi Bulboacă - 7 ani de Unteatru
7 ani de UNTEATRU prin lentila şi sufletul fotografului şi prietenului nostru Adi Bulboacă

Joi, 20 iulie 2017, ora 21
Frig
de Lars Noren
Nerecomandat sub 16 ani
Regia: Alexandru Bogdan
Cu: Liviu Pintileasa, Ionuţ Grama, Silviu Debu, Andrei Seusan
"Stai şi te uiţi. Te emoţionezi, poate simţi puţină furie, puţină revoltă. La Unteatru, se întâmplă un spectacol pe care mi-aş dori ca spectatorii să îl poată opri." (Alexandru Bogdan)

Joi, 20 iulie 2017, ora 22.30
Concert Jurjak

Regizorul si muzicianul bucureştean George Petroşel, cunoscut cu numele de scenă Jurjak, a lansat primul album oficial Lemon Blues cu influenţe de blues, electro, psihedelic si rock. Albumul este prezentat de Daniel Olteanu - tobe (mix şi master), Narcis Axinte - bas, Dan Minel Stoica - chitară, George Petroşel - voce şi chitară.



"Totul a început în 2005, când m-am apucat să bat toba alături de K-gula şi Confusion, prima trupă de hip hop live din România. Am absolvit Dreptul însă mi-am dat seama că nu aş putea să practic această profesie pentru că nu mi se potriveşte. În urma unei călătorii peste Ocean, am citit multă poezie şi am început să scriu versuri. Aşa mi-am descoperit latura creativă şi am decis să mă înscriu la Facultatea de film. Având ritmul în sânge şi ureche muzicală, cu o chitară, o clapă şi câteva noţiuni de teorie muzicală, am început să-mi transform gândurile în sunete", povesteşte Jurjak primii săi paşi în muzică. În 2005 a început ca toboşar alături de K-gula si trupa Confusion. În 2008 a iniţiat un proiect de muzică experimentală Virtual Picnic alături de Luca Valentin si Nuţu Militaru. In 2014 Operaţiunea Back to the future, proiect-omagiu (audio-video) dedicat creatorilor români din perioada 1970 (trip-hop). Jurjak a regizat videoclipuri pentru: Raku, Omu Gnom, Moonlight Breakfast, STEMA, Hot Casandra, SuperED.

Vineri, 21 iulie 2017, ora 18 şi ora 20.30
Îngrijitorul
de Harold Pinter - premiera
Nerecomandat persoanelor sub 14 ani.
Cu: Liviu Pintilieasa, Andrei Seusan, Ionuţ Grama.
Scenografia: Ana Ularu
Regia: Radu Iacoban
Lumea imaginată de Pinter în Îngrijitorul este sumbră dar, în mod paradoxal, personajele sale respiră pe alocuri un aer tare tembel care te îmbie să citeşti piesa ca pe o comedie. Un om îl scapă pe alt om de o bătaie zdravănă şi, într-un act de mărinimie, îl invită la el acasă. Dar, conform zicalei, "Îi dai un deget şi îţi ia toată mâna", cel slab şi neajutorat creşte rapid în rang şi nu se mai lasă dat afară din noul spaţiu. Îmbinarea voită de cadru şi situaţie realista, presărat cu tuşe absurde imaginata într-o cameră de copii decrepită în care personajele nu îşi găsesc confortul, relevă spectatorului un adăpost al fricii şi al alienării. Speranţa e înlocuită de nostalgie, iar umanitatea, prezentă în doze mici, încearcă cu greu să se recompună prin reacţiile mecanice ale celor trei personaje. Trecutul doare, prezentul alimentează frica, iar viitorul pare imposibil. Şi, cu toate astea, atât nevoia, cât şi grija faţă de celălalt, există.

Vineri, 21 iulie 2017, ora 22
Concert Partizan - 
acustic
PARTIZAN nu mai are nevoie de prezentare. Însă, despre proiectul acustic ştiţi? Suedezu' şi Artan în variantă acustică! Un proiect artistic inedit la care a pus cu voioşie umărul, vioara şi poveştile, Sergiu Corbu Boldor.
Muzica a fost cea care i-a unit cel mai mult. Există între ei o afinitate, o înţelegere artistică reciprocă, destul de rar întâlnite. Le-a plăcut mereu aceeaşi muzică şi nu ai crede că vreunul l-a influenţat pe altul, ci mai degrabă l-a potenţat. Ei sunt acei puţini artişti cu carieră solidă care au evitat soluţiile facile şi au stat departe de compromisuri. Toată lumea care îi iubeşte îi apreciază şi viceversa. În lumea muzicală din România, invadată de play-back-uri, de dulcegării, de freze şi busturi sclipicioase, în spatele cărora nu se află mai nimic, muzica lor poate avea efectul unei găleţi cu apă recepţionate dis-de-dimineaţă. Pachetul lor - muzică, text, producţie - depăşeşte un nivel de apetenţă mediu, aşa că este nevoie de puţină stăruinţă din partea ascultătorului, recompensa fiind un mod cu totul special de a te bucura de muzica. Cu alte cuvinte, cine doreşte să cunoască muzica Partizan nu o poate face decât dând de la el puţină şansă, efort pe care Partizan îl răsplăteşte întotdeauna.



Partizan a înregistrat până în prezent două albume, un disc single şi trei videoclipuri. Piese precum Fata mea, Păpuşa masculină sau Banii sunt doar o parte din ceea ce am ascultat la Partizan. Fata mea a fost unul din hiturile anului 2002 în România. Piesă muzicală de excepţie, Manualul, lansat in toamna anului 2013 a fost foarte bine primit de public, de posturile de radio, şi de critica avizată din industria muzicală autohtonă, impresionând prin orchestraţii, creativitate a sound- ului, tonuri şi interpretare artistică.

Vineri, 21 iulie 2017, ora 23.30
All Night Film

Proiectăm filme cât e noaptea de lungă. Călătorim şi prin şi dincolo de timp, pe diferite rute şi ne încărcăm cu emoţii şi poveşti neaşteptate. Special screenings night cu mulţumiri spre Bucharest Film Awards, Best Film Awards şi Transylvania Cinema Awards.

Sâmbătă, 22 iulie 2017, ora 10
Hansel şi Gretel

Cu: Mihaela Trofimov, Iolanda Covaci, Alex Ştefănescu, Ionuţ Grama / la chitară: George Popescu
Regie: Ioana Petre
Muzica: Alex Ştefănescu
Scenografia: Vladimir Turturica şi Daniela Petre
Hänsel este supărat că părinţii nu vin la timp aşa cum au promis, aşa că Gretel trebuie să inventeze noi jocuri pentru a-l ţine ocupat. Când părinţii sosesc, Gretel se supără la rândul ei pentru că părinţii nu au timp şi interes să îi asculte aşa că cei doi se hotărăsc să plece de-acasă. Drumul este plin de peripeţii iar pădurea este un loc foarte periculos pentru doi copii năzdrăvani.
Unteatru creează spectacole pentru întreaga familie, dorind să aibă printre spectatori şi pe cei mai mici. Începem cu acest prim spectacol o serie de întâlniri cu spectatori care păşesc poate pentru prima dată în sala de teatru. Tocmai de aceea pregătim cu mare grijă incursiuni în universul celor mai cunoscute şi îndrăgite poveşti.
Spectacol recomandat copiilor +3 ani

Sâmbătă, 22 iulie 2017, ora 12
Lumea dinăuntru / World Within
de John Elsom
Regie: Catinca Drăgănescu
Scenografie: Ioana Drăgănescu
Light Design: Dragoş Mărgineanu
Sound Design: Yves Chamberland
Cu: Valentina Zaharia
"În urmă cu trei ani am terminat de scris o serie de 10 povestiri despre experienţele stranii şi iraţionale care ne transformă viaţa. Le-am oferit actriţei Valentina Zaharia, cu speranţa că-i vor plăcea şi că va dori să facă din ele un spectacol lectură în română şi engleză. Ea a ales să lucreze cu dramaturga şi regizoarea Catinca Drăgănescu, pentru a transforma într-un spectacol unitar, spre uimirea şi încântarea mea, două dintre povestiri: War Effort şi Worship. Dar acestea erau două poveşti foarte diferite, una despre viaţa unui băieţel în vreme de război şi cea de-a doua despre un bărbat paralizat pe patul de spital. Primul personaj era optimist pe când cel de-al doilea plin de amărăciune şi deziluzionat.
Valentina si Catinca au înţeles că acestea sunt stări de spirit prin care trecem cu toţi, indiferent de vârstă, circumstanţele de viaţă şi sex. În versiunea lor copilul, acum fetiţă, se desprinde ca o amintire din corpul imobil al femeii bolnave. Spectacolul Lumea dinăuntru / World Within de la Teatrul UNTEATRU este magic, iar interpretarea adaugă o nouă dimensiune operei originale. L-am urmărit într-o stare de transă, profund mişcat şi mândru că artişti atât de talentaţi au răspuns invitaţiei mele. Aştept cu nerăbdare să revăd spectacolul în limba engleză, la Londra şi Edinburgh" (John Elsom - scriitor, fondator al Bush Theater din Londra şi Preşedinte Onorific al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.)

Sâmbătă, 22 iulie 2017, ora 14.30
Hughie
 de Eugene O'Neill
regia: Alexa Visarion,
cu Richard Bovnoczki ,Andrei Seusan şi Alexandra Stroe/Tatiana Grigorescu
Scenografia: Cristian Niculescu / Costume: Viorica Petrovici
Asistent scenografie: Tatiana Grigorescu / Light&Sound design: Dragoş Mărgineanu / Concept sonor: Vasile Manta / Video Mapping: Şerban Marius Fleancu

La 50 de ani de carieră, Alexa Visarion îşi face debutul în teatrul independent din Romania cu un text montat în premieră în ţara noastră: Hughie de Eugene O'Neill. Întâlnirea dintre generaţii i-a adus faţă în faţă pe Alexa Visarion cu Richard Bovnoczki şi Andrei Seuşan.

Sîmbătă, 21 iulie 2017, ora 16
7 piese de teatru spuse şi cântate de Alex Ştefănescu

Atunci când nu te ridici la teatru... se ridică teatrul la tine. Marile capodopere pe înţelesul oricui, un ghid teatral profan cu ilustraţii, povestit şi cântat de un om şi a sa chitară, la pachet cu multă bună dispoziţie.

Sâmbătă, 22 iulie 2017, ora 17.30 şi ora 20
Dragă Elena - Tragediile corigenţilor
- teatrul Auăleu
acţionează: Christine Cizmaş, Marian Pîrvulescu, Cristina Varga, Armand Iftode, Ioan Codrea
Text: Ludmila Razumovskaia
înscenarea: Ovidiu Mihăiţă
Este un spectacol cu: minciuni, nedreptăţi, lacrimi, zâmbete false, râsete, alcool, nebunie, dragoste, viol, tineri, vise, ameninţări, subterfugii, implorări, răutăţi, urlete, reproşuri, acuzaţii, scuze, speranţe, amintiri, calomnii, romanţe, opinii, mărturii, colegialităţi, trădări, supărări, îmbufnări, furie, mofturi, glume, dans, suspiciuni, tânguieli, dulcegării, copilării, jocuri, ameţeli, dureri, pasiune, moralitate, acuze, smerenie, blasfemie, sinucideri, foc, flori moarte, vălău, bale, sudoare sau transpiraţie, zorzoane, şoapte, suspine, recompense, comisii, discriminări, cinste, statul drept şi cinstit, convingeri, bufonerii, cretinism, şantaj, coşmar, conştiinţă, măritiş, percheziţii, demisii, pariuri, salvare, instigări, catrafuse, hârtii, ciocolată, sfânta scriptură şi alte substantive care put a viaţă.

Sâmbătă, 22 iulie 2017, ora 22
Concert Byron
Înfiinţată în 2006 la Bucureşti, byron cântă rock alternativ cu influenţe diverse. Şi-au făcut un obicei din a lansa periodic concerte filmate - în 2008 concertul 100% unplugged Acoustic Drama a fost difuzat pe MTV, în timp ce Live Underground (filmat în 2010 în Salina Turda, la 100 de metri adâncime) şi Electric Marching Band (cel mai recent, filmat în 2014 la Teatrul Naţional Cluj împreună cu Muzica Militară Bistriţa şi Corul Excelsior) au fost difuzate pe HBO România. De HBO îi leagă de altfel şi colaborarea pentru coloana sonoră a serialului Rămâi cu mine, muzica din serial regăsindu-se pe albumul Melancolic. În februarie 2013 au deschis pentru Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators la Sala Palatului şi, un an mai târziu, au reprezentat România la "World Fest" în Chennai, India, în cadrul Festivalului Saarang 2014. Prezenţă obişnuită a circuitului de cluburi şi festivaluri (Stufstock, Peninsula/Felsziget, ARTmania, Ursus Evolution, Route 68 SummerFest etc.), byron tocmai au lansat al şaselea album de studio, Eternal Return, înregistrat în High Resolution (24 bit, 96 kHz) la studiourile Windmill Lane din Dublin şi masterizat în Londra la Abbey Road.

Duminică, 23 iulie 2017, ora 10
Dimineaţa cu poveşti
- poveşti interactive cu actorii Unteatru
Zilele Unteatru şi pentru cei mici. Veniţi cu ei de mânuţă şi oferiţi-le din experienţa teatrului. Vor povesti alături de actorii noştri şi vor da frâu liber creativităţii, imaginaţiei şi libertăţii în exprimare.

Duminică, 23 iulie 2017, ora 14.30 şi ora 19
Mens Sana In Corporatist Sano
- teatrul Auăleu
Acţionează: Laurenţiu Bănescu, Marian Pîrvulescu, Christine Cizmaş
Text şi înscenare: Ovidiu Mihăiţă
Cât de sănătos mental trebuie să se poată păstra un om astăzi pentru a putea rămâne uman?

Duminică, 23 iulie 2017, ora 17
Concert Maria Răducanu & Maxim Belciug

Vocea Mariei Răducanu a fost, neîndoielnic, blagoslovită de har. E greu, şi ar trebui să fii mai mult decât răuvoitor, să-i găseşti vreun cusur: uşurinţa cu care intră în intimitatea melodiei, eleganţa cu care ştie să-i folosească şi cel mai neînsemnat detaliu, delicateţea cu care atinge cuvintele desferecându-le de praf şi zgură, nonşalanţa cu care îşi leagănă cântecul te duc cu gândul la o plutire blindă pe care numai glasul celor aleşi ţi-o poate dărui... Maria Răducanu ştie să cânte tristeţea mai bine ca oricine altcineva, inflexiunile ei capătă parfumul deschiderii aceleia tipic ruseşti, intensitatea vibraţiei ei pare a fi totuna cu tânguirea, la fel cum armonia chitării lui Maxim Belciug poate fi atât de desăvârşită, încât să se confunde cu simplitatea şi curăţenia. (Matei Florian)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus