iulie 2017
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2017
Duminică, 2 iulie 2017, la cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din Bucureşti, Juriul BIFF a anunţat câştigătorii ediţiei 2017. Marele premiu al Festivalului a fost acordat regizorului rus Kantemir Balagov pentru filmul Tesnota / Closeness (Rusia, 2017). Filmul a fost premiat şi la Cannes 2017, fiind distins cu premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard.

Festivitatea a inclus cinci categorii de premii: premiul juriului de critică, premiul pentru scenariu oferit de Dacin Sara, premiul pentru regie oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru scurtmetraj românesc şi marele premiu al juriului pentru cel mai bun film, premiu oferit de asemenea de ICR. Premiul pentru scurtmetraj românesc s-a acordat în premieră în cadrul Festivalului, ca o declaraţie de recunoaştere şi susţinere a cinematografiei româneşti.

Categoriile de premii acordate şi laureaţii fiecăreia includ nume precum:

Premiul juriului de critici - Gabriel e a montanha / Gabriel and the Mountain (Brazilia/Franţa 2017) în regia lui Fellipe Barbosa, premiat şi la Cannes 2017 cu premiul France 4 Visionary Award & Gan Foundation Support for Distribution. Premiul a fost oferit de membrii juriului de critici: Giulia Dobre - antropolog vizual la Radio România, şi Ionuţ Mareş - jurnalist şi critic de film şi totodată selecţionerul competiţiei Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timişoara şi al competiţiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecţionerul Festivalului.

Premiul pentru scenariu, oferit de Dacin Sara - Tesnota / Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov după un scenariu de Kantemir Balagov şi Anton Yarush; filmul a fost recent premiat la Cannes 2017 cu distincţia FIPRESCI Prize, în cadrul selecţiei Un Certain Regard. Premiul a fost prezentat de doamna Irina Margareta Nistor, membru al Juriului, şi de Carla Vulpiani, de asemenea membră a Juriului, şi primit în numele scenaristului de doamna Ruxandra Cernat din partea Centrului cultural rus.

Premiul pentru regie, oferit de Institutul Cultural Român - Wùlu (Franţa/Senegal 2017), regizat de Daouda Coulibaly, regizor distins la Dubai International Film Festival 2011 - Muhr Asia Africa cu premiul special al juriului. Motivaţia premierii a fost oferită de Brontis Jodorowsky, actor chilian, director de teatru la Paris şi membru al Juriului, iar premiul a fost prezentat de doamna Viorela Radoi, Director Executiv al Asociaţiei ROMSLOT - Asociaţia organizatorilor de sloturi din România. Daouda Coulibaly a transmis spectatorilor şi juriului mulţumiri pentru apreciere şi pentru premiu prin intermediul unui mesaj video. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecţionerul Festivalului.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc - Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuţă. Premiul a fost prezentat de Dr. Ionuţ Leahu, Director General Doctor Leahu Dental Clinics, şi de Dan Draghicescu, Directorul Creativ al BIFF 2017 şi producător de film la Chainsaw Europe şi Pink Stripe Group. Juriul secţiunii de scurtmetraje a fost format din Catrinel Dănăiaţă, regizor de film, Enrico Vannucci, consultant de programe la Festivalul Bienal de la Veneţia, şi Dan Drăghicescu. Premiul a fost primit de doamna Mariana Liurcă, producătorul filmului.

Marele premiu al Juriului pentru cel mai bun film, oferit de Institutul Cultural Român - Tesnota / Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov. Premiul a fost prezentat de domnul Luc Beiso, Director General Credit Agricole, şi înmânat doamnei Ruxandra Cernat din cadrul Centrului cultural rus. Kantemir Balagov a mulţumit Juriului şi spectatorilor pentru aprecieri prin intermediul unui mesaj video.

Premiul onorific pentru scurtmetraj din partea Universităţii Hyperion - a fost acordat Kristinei Cepraga, actriţă şi regizor de film, pentru scurtmetrajul Tamara Echelon. Premiul a fost oferit de doamna Alexandra Apostol, purtător de cuvânt al Universităţii Hyperion.

ÎN VIITOR, O SECŢIUNE DEDICATĂ COPIILOR | "Au fost 5 zile de vara fierbinţi. Ne-am bucurat de prezenţa extraordinară a Vanessei Redgrave, de filme bune, de 2 master-class-uri şi o lansare de carte, de 2 mese rotunde. Pentru prima dată la BIFF, am avut o secţiune competitivă de scurtmetraje româneşti. A fost ediţia a XIII-a, dar am avut sălile pline. Pentru 2018 vreau să dezvoltăm o secţiune dedicată copiilor. Şi ne gândim mai departe, pentru că aşa ne-a învăţat doamna Vanessa Redgrave: să fim puternici şi să nu ne dam bătuţi, chiar dacă uneori drumul e greu", a menţionat Dana Dimitriu-Chelba, Directorul Festivalului.
Gala de închidere a Festivalului a prilejuit proiecţia filmului The Road to Mandalay, o coproducţie Taiwan, Franţa, Germania şi Myanmar din 2016 în regia lui Midi Z, distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneţia, Toronto, Bruxelles.

PESTE 40 DE ORE DE ARTĂ CINEMATOGRAFICĂ | "Sinopsisul BIFF 2017 arată cam aşa: Vanessa Redgrave, juriu internaţional, invitaţi din lumea cinematografică, conferinţe de presă, proiecţii în aer liber, peste 40 de ore de filme lungi şi scurte proiectate în două cinematografe de artă recunoscute în circuitul european, totul pentru publicul bucureştean cu care am împărtăşit pasiunea şi emoţiile cinematografice. Aceasta a fost formula Festivalului International de Film Bucureşti 2017, încheiat aseară în nota elegantă a şampaniei, cum îi stă bine unei Gale a laureaţilor", a adăugat Dan Drăghicescu, directorul creativ al BIFF 2017.

Echipa BIFF 2017 mulţumeşte în mod special voluntarilor coordonaţi de Raluca Borcea şi de Ovidiu Petrache, cu ajutorul cărora pelicula Festivalului s-a rotit fără cusur.
Identitatea vizuală din 2017 a fost realizată de Pink Stripe Group, Chainsaw Europe şi The Brewery. "Pornind de la numărul acestei ediţii - a 13-a, am combinat look-ul minimalist al posterelor de cinema cu elemente de design românesc şi cu o tuşă de superstiţie, valabilă nu numai în Bucureşti", au declarat cei care semnează conceptul şi realizarea posterului.

BIFF 2017 a fost susţinut de Primăria Capitalei prin ARCUB, de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, de Institutul Cultural Român, de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Dacin Sara.
Organizat de Fundaţia CHARTA, BIFF 2017 are loc cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea la Bucureşti, al Ambasadei Franţei, al Institutului Francez, al Institutului Italian de Cultură şi al Muzeului Ţăranului Român, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României.
Sponsorii ediţiei: Credit Agricole, Groupama, Dr. Leahu Dental Clinics, REBER, Pentalog, ROMSLOT, Chainsaw Europe, Pink Stripe şi The Brewery
Maşina oficială a Festivalului: Mercedes - oferit de Arval BNP Paribas, companie de leasing operaţional
Festival comunicat de Point Public Affairs
Filmele festivalului vor călători internaţional către Bucureşti cu suportul DHL
Parteneri de călătorie
: Black Cab, Hotel Marshal Garden, Vel Pitar, Fratellini, Alexandra`s, Grand Caffe Van Gogh, Anna Codorniu
Parteneri media: AXN - Sony Network, Radio România, Zenith, Radio Guerilla, GETICA, Antena 3, Internet Corp, Black Hat, Universal Solution, LiterNet, Cinemagia, CeFilmeVad, CineFan.ro
Parteneri tradiţionali: Journey pub&more, Independenţa Film.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus