septembrie 2017
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) va avea loc între 5-12 octombrie 2017 şi va avea drept temă "Orizonturi". Recent distins de Asociaţia Europeană a Festivalurilor de la Bruxelles cu distincţia Remarkable Festival / Festival Remarcabil, FITPTI anunţă o ediţie bogată şi spectaculoasă, reunind la Iaşi aproximativ 500 de participanţi din 29 de ţări de pe şase continente (Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Canada, Croaţia, Franţa, Georgia, Grecia, Guinea Bissau, Italia, Islanda, Lichtenstein, Marea Britanie, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, România, Rusia, Senegal, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam).

Selecţionerul FITPTI, criticul de teatru Oltiţa Cîntec, a adunat în program teatru, teatru coregrafic, teatru dans, performance, musical, dans contemporan, teatru rrom, lecturi publice, un atelier internaţional de critică teatrală realizat în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, cu sediul la Paris, expoziţii, spectacole de actorie, marionete, păpuşi, instalaţii, noul-circ, spectacole stradale, filme de teatru etc., acoperind ca forme întregul spectru al artelor spectacolului actual. Oltita Cîntec precizează că "FITPTI are, la ediţia cu numărul 10, când priveşte către «Orizonturi», nenumărate exclusivităţi naţionale, sumedenie de creatori veniţi în premieră în ţara noastră. Printre aceste exclusivităţi naţionale se înscriu primul volum în limba română cu textele pentru publicul tânăr ale lui Joël Pommerat, un moment special Cântăreaţa cheală - Lecţia, la 60 de ani de viaţă scenică la parizianul Théâtre de la Huchette. Indiscutabil, Special Guest Star: Bread and Puppet Theater al lui Peter Schumann, traversând oceanul pentru a ajunge prima oară în România, exclusiv la Iaşi!"

Un PROLOG de excepţie, reunind două evenimente de cel mai înalt nivel teatral, va avea loc pe 30 septembrie 2017. Pentru prima oară în România, celebra companie a lui Peter Schumann, Bread and Puppet Theater, va juca exclusiv la Iaşi basic byebye cantastoria extravaganza, scriind istorie teatrală. Bread and Puppet Theater este inclusă în toate enciclopediile de gen ale lumii, impresionând prin stilul unic de a înţelege şi practica arta al lui Peter Schumann, prin dimensiunea socială declarată şi prin faptul că, la fiecare reprezentaţie, teatrul este asociat cu pâinea caldă, împărţită publicului. Creaţiile lui Schumann mixează muzica, dansul şi ludicul buf, atrăgând atenţia asupra problemelor majore ale umanităţii. Bread and Puppet Theatre a fost premiat de-a lungul anilor cu cele mai importante distincţii mondiale, printre ele, Erasmus Prize of Amsterdam şi două Premii Obie. Contribuţia lui Peter Schumann şi a companiei sale la istoria teatrului mondial recent este covârşitoare, iar longevitatea ei artistică, surprinzătoare. Dimensiunea militantă a creaţiilor lui Peter Schumann este, în egală măsură, la fel de evidentă ca acum o jumătate de secol, când Bread and Puppet realiza cele dintâi producţii teatrale, uimind întreaga lume. Popasul în România este parte a unui turneu european pe care artiştii de la Bread and Puppet îl fac în Franţa, Ungaria, Rusia, Austria, Olanda.

Tot în cadrul Prologului din 30 septembrie 2017, va fi vernisată o expoziţie care a reprezentat ţara noastră la Bienala de la Veneţia (2016), iar acum vine la Teatrul Luceafărul direct de la Utrecht: Selfie Automaton. Expoziţia este concepută în forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, şi un rol liber, rezervat vizitatorului. Expoziţia constă în 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete - 38 umane şi 5 animale fantastice. Vizitatorul este invitat să schimbe rolul pasiv contemplativ, pentru unul participativ, acela de a pune în mişcare instalaţiile, şi este plasat în relaţii spaţiale diferite cu personaje stereotipe (întruchipate în marionete), de la cea de observator de la distanţă, la parte dintr-un întreg sau în opoziţie. Selfie Automaton este expusă acum pentru prima oară în România.

Conceptul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi este să ofere momente unice, să stimuleze un public implicat, deschis, curios, care şi-a menţinut sufletul tânăr indiferent de datele biologice.