octombrie 2005
Upside of Anger
Distribuţie: Kevin Costner, Joan Allen, Erika Christensen, Keri Russell, Alicia Witt Evan, Rachel Wood

Regie: Mike Binder
Scenariu: Mike Binder
Muzica: Alexandre Desplat
Imagine: Richard Greatrex
Montaj: Steve Edwards / Robin Sales


Sinopsis:

Allen interpretează rolul zăpăcitei Terry Wolfmeyer, mamă şi nevastă din suburbii, a cărei viaţă se schimbă pe neaşteptate când soţul ei dispare fără urme. Încercând să se adapteze acestei absenţe neaşteptate, Terry îşi dă seama de prăpastia care s-a căscat între ea şi cele patru fiice încăpăţânate (Christensen, Wood, Russell şi Witt) şi începe să-şi înece amarul în băutură, dar în scurt timp se va arunca într-o relaţie furtunoasă cu vecinul de alături, Denny (Costner). Fostă vedetă a baseball-ului american, acum DJ la radio, Denny devine partenerul de băutură al lui Terry şi încetul cu încetul se transformă în cel care-i dă putere, dar şi într-un fel de tată pentru cele patru fete. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate, iar fetele lui Terry se obişnuiesc cu prezenţa lui Denny, încercând totuşi să rezolve atât problemele romantice ale mamei lor, cât şi pe cele proprii.


Despre producţie:

Pentru un film atât de complex, The Upside of Anger a început destul de simplu. Experienţă foarte personală pentru scenaristul/regizorul Mike Binder, scenariul a fost în parte inspirat de propriile sale trăiri de copil marcat de divorţul părinţilor săi, de dorinţa sa de a explora impactul pe care furia şi emoţia le pot avea asupra unei familii.

"Când eram copil părinţii mei au divorţat iar mama a avut o viaţă foarte grea timp de mai mulţi ani", spune Binder. "Cred că această experienţă m-a marcat profund. Am conceput întregul scenariu asemenea unei parabole pe tema furiei reprimate, pe tema lucrurilor care îi deranjează atât de mult pe cei din jur încât petrec mult timp supăraţi pe tine, ca mai târziu să afle că s-au înşelat, sau vice-versa".

Subiectul nu are nici o legătură cu proiectele de până acum ale lui Binder, printre care se numără abordări amuzante ale dragostei şi relaţiilor în comedia The Sex Monster sau în serialul HBO The Mind of the Married Man. In The Upside of Anger, Binder şi-a dat seama că este timpul să exploreze noi teritorii prin scenariul său, dorind să abordeze subiectul dintr-o perspectivă unică.

"Când am citit prima oară scenariul, m-am gândit că este fantastic – nu-mi amintesc să mai fi citit un scenariu atât de original, de veridic şi de amuzant", spune producătorul Alex Gartner, fost preşedinte de producţie la MGM/United Artists. "Mike a abordat într-un fel nou genul de film pe care nu-l mai vedem prea des, iar reacţia actorilor a fost mai bună decât la orice alt proiect în care am mai fost implicat".

"Acesta este unul dintre cele mai bune scenarii pe care Mike le-a scris vreodată, şi cred că reprezintă o nouă etapă a creaţiilor sale", spune producătorul Jack Binder. "Aspectul cel mai uimitor este legat de calitatea naraţiunii sale, care a fost atât de bună încât pur şi simplu a propulsat filmul spre producţie. Un grup de actori talentaţi şi-au dorit cu adevărat să lucreze la acest film, pentru că este exact genul de material care va atrage publicul". Gartner adaugă că unul dintre punctele forte ale scenariului este legat de faptul că nu se încadrează în totalitate în nici una dintre categoriile prestabilite, este un melanj între elemente comice, dramatice şi pelicule de familie.

Aportul personal al lui Mike Binder la scenariu a fost accentuat de implicarea sa ca regizor şi actor. "Mike s-a integrat trup şi suflet. Este de trei ori grozav – un regizor bun, care ştie cum gândesc actorii, care mai este în stare şi să scrie cel mai bun scenariu", spune Gartner. Poate că Binder a aflat pe pielea lui ce înseamnă să fii actor, dar când vine vorba despre un scenariu ale cărui personaje centrale sunt mai ales femei, s-a orientat către doamnele din viaţa sa pentru inspiraţie.

"Din punctul meu de vedere, bărbaţii şi femeile nu sunt atât de diferiţi", spune Binder. "Ca toată lumea, am şi eu o mamă şi sunt însurat, sunt multe femei în viaţa mea şi nu fac decât să scriu despre oamenii pe care-i văd în fiecare zi." Binder a hotărât că punctul de vedere masculin asupra poveştii va fi relatat prin intermediul personajului Denny (interpretat de Kevin Costner), un fost jucător profesionist de baseball care acum este DJ la un radio. "Am vrut ca Denny să fie un reprezentant tipic al lumii bărbaţilor, să aibă o gândire masculină tipică, asta până când întâlneşte această familie şi existenţa sa dintr-o dată este copleşită de femei", spune Binder. "Si am dorit ca această influenţă vizibilă să fie pozitivă, dar în acelaşi timp şi negativă – am vrut ca publicul să-şi dea seama în ce fel l-a afectat faptul că acum este parte a familiei Wolfmeyer".

The Upside of Anger nu numai că analizează impactul mâniei din punct de vedere masculin şi feminin, ci aprofundează şi legătura dintre acest sentiment şi ansamblul familiei. "Cred că multe femei se vor regăsi în acest film, deoarece divorţul este din ce în ce mai des întâlnit iar separarea familiilor a devenit ceva banal", spune Joan Allen. "Dar cred că Mike a examinat îndeaproape o realitate cotidiană. Toţi spunem că familiile sunt ameninţate, dar de fapt nimeni nu vorbeşte despre cât de greu le este copiilor, ce înseamnă pentru ei faptul că tatăl lor nu mai face parte din viaţa familiei."

"Oare cum te simţi în realitate?", continuă Allen. "Cum se simte oare femeia implicată? Cum se simt copiii? Cred că se vorbeşte mult despre acest lucru, dar efectele sunt greu de observat, şi mi se pare că filmul demonstrează exact această idee. Cred că Mike a subliniat foarte mult acest aspect, ceea ce-i va emoţiona pe mulţi, dar fără a adopta tonul unei predici. Va fi ceva amuzant, o analiză sumară a acestei zone care este atât de importantă în cultura globală contemporană". Pentru ca The Upside of Anger să devină realitate, Binder şi producătorii filmului ştiau că va fi nevoie să atragă o distribuţie talentată şi eclectică. Dar rezultatul final le-a depăşit toate aşteptările. "Dintotdeauna am crezut că totul începe cu materialul de bază, iar Mike Binder a scris un scenariu grozav, plin de implicaţii, ceea ce a atras nişte actori incredibili, care au văzut potenţialul filmului", spune producătorul Alex Gartner.

Pentru rolul principal, cel al lui Terry, mama familiei Wolfmeyer, care dintr-o dată se trezeşte singură, Binder a ales-o pe Joan Allen, de trei ori nominalizată la Premiile Academiei, cu care s-a împrietenit în timpul filmărilor la The Contender.
"Când am citit prima oară scenariul, m-am gândit la film ca fiind o comedie, dar care în acelaşi timp are nişte părţi extrem de emoţionante", spune Allen. "Stiu că Mike vrea să fie un proiect multidimensional, mai ales în ceea ce priveşte personajul meu, pentru ca filmul să nu poată fi inclus într-o singură categorie. Acest lucru a făcut ca scenele să fie extrem de amuzant de filmat, pentru că într-o zi Terry este incredibil de fermecătoare, iar mai apoi îşi smulge părul din cap, ca a doua zi să o dea bine de tot pe băutură. Ca actor, am şansa de a interpreta o gamă largă de stări emoţionale, ceea ce este grozav."

Binecunoscută pentru rolurile ei din filme precum Nixon sau The Ice Storm, Allen a fost încântată de şansa de a se implica într-un proiect cu atâtea elemente comice. "Mike şi cu mine am mai colaborat acum câţiva ani, şi-mi amintesc când i-am spus că poate într-o zi va scrie şi ceva pentru mine, pentru că mi-aş dori să joc şi într-o comedie", spune Allen. "Aşa că a scris acest film pentru mine, şi m-am gândit la proiect ca la o comedie al cărei umor provine din simpla existenţă a personajelor sale. Viaţa de zi cu zi abundă în elemente umoristice."

Binder îşi aminteşte foarte bine dorinţa lui Allen. "Joan mi-a spus pe platoul de la "The Contender" că a văzut un film regizat de mine, intitulat "The Sex Monster", şi m-a întrebat când aveam de gând să scriu o comedie pentru ea, deoarece i-ar plăcea la nebunie să joace într-un astfel de film. I-am spus să se gândească bine la ce mi-a spus, deoarece nimic nu mi-ar face o plăcere mai mare decât să scriu un rol pentru ea. Aşa că atunci când mi-a venit ideea pentru The Upside of Anger, deja m-am gândit la Joan pentru rolul principal. Este o prezenţă uimitoare." In timp ce Allen era încântată de ocazia de a-şi dovedi talentul comic, Binder şi producătorii erau la rândul lor pasionaţi de colaborarea cu o actriţă a cărei experienţă garanta transpunerea cu succes a personajului din paginile scenariului pe marile ecrane. "Joan era singura care ar fi putut juca acest rol, deoarece Mike l-a scris special pentru ea – de fapt, ea este Terry", spune producătorul Alex Gartner. "Iar ea n-a fost dezamăgită de această ocazie. I-a oferit şansa de a face lucruri pe care în mod normal nu le-a experimentat".

Chiar dacă Allen a fost prima care s-a alăturat distribuţiei, nu este singura cu o experienţă impresionantă. Pentru rolul central al lui Denny, un fost jucător de baseball, acum vecinul lui Terry care îi devine şi amant, Binder a ales un actor pe care îl admiră de mult timp – Kevin Costner. "Kevin şi cu mine nu ne cunoşteam foarte bine, dar ne-am mai întâlnit la începutul anilor `90, când a venit la mine într-un restaurant şi mi-a zis că este un mare admirator al comediilor mele", spune Mike Binder. "Am stat de vorbă puţin, iar mai apoi l-am văzut după câţiva ani la premiera unui film. M-a întrebat la ce lucrez în prezent şi i-am povestit despre acest film pe care îl fac împreună cu Joan Allen, iar el a fost de acord să citească scenariul." Costner, care a mai interpretat jucători de baseball în filme preecum Bull Durham şi Field of Dreams, a fost încântat de scenariu şi a văzut personajul lui Denny ca fiind extrem de diferit faţă de cele pe care le-a jucat până acum. "Denny este un fost sportiv, iar cea mai interesantă trăsătură a caracterului său este legată de faptul că nici măcar nu-i mai place baseball-ul – este DJ la un radio sportiv şi îi place să vorbească despre orice, mai puţin despre baseball, pur şi simplu vrea să depăşească acest moment", spune Costner. "Nu este acel tip de atlet care vrea să cucerească toate femeile. Nu vrea să câştige vreun ban de pe urma faimei sale trecute, tot ce-şi doreşte este să-şi găsească locul undeva."

Costner a mai fost atras de scenariul filmului, de melanjul tematic care îl caracterizează şi, precum Allen, a fost interesat de ocazia de a interpreta un rol deosebit faţă de cele anterioare. "Naraţiunea este excepţională, iar filmul este extrem de personal", spune Costner. "Este amuzant şi mânios, este sumbru şi luminos. In ansamblu, este un film special şi am vrut să fac parte din el. Atunci când lucrezi în cinematografie îţi doreşti mereu să faci ceva ce n-ai mai făcut până acum, să te implici într-o poveste bună. Am trecut şi eu printr-un divorţ, aşa că nimic din ceea ce este prezentat aici nu mi-e necunoscut. Totul este povestit cu atâta pasiune şi cu atât umor, dar în acelaşi timp simţi că te doare puţin sufletul."

Producătorii au fost încântaţi de aportul lui Costner la acest rol şi cred că publicul va aprecia faptul că actorul joacă un rol atât de diferit faţă de cele precedente. "Kevin a fost cel care a insuflat viaţă personajului lui Denny, şi cred că publicul va fi surprins în mod plăcut deoarece este un Kevin Costner pe care nu l-am mai văzut astfel de ceva vreme", spune producătorul Alex Gartner. "Personajul său este sexi şi amuzant, este genul de bărbat de care publicul se va îndrăgosti".

Incă din prima clipă în care a sosit pe platou, Costner a dovedit exact acea prezenţă de spirit pe care o aşteptau producătorii. "Kevin a demonstrat un entuziasm incredibil, o forţă dramatică ieşită din comun, care a ţinut într-un echilibru perfect personajele feminine ale filmului", spune producătorul Jack Binder. "Este un talent uimitor şi a conferit o reală profunzime personajului său şi întregului film".

Cele care întregesc distribuţia de ansamblu sunt cele patru fete Wolfmeyer – fiecare dintre ele fiind interpretată de tinere actriţe provenind din medii diferite.
"Distribuţia acestui film îi conferă o profunzime aparte, ceea ce este un mare atuu pentr noi", spune producătorul Gartner. "Fetele sunt toate personaje bine conturate, ceea ce mă face să apreciez cu atât mai mult aportul tinerelor actriţe, care au acceptat să joace roluri secundare deoarece toate îşi doreau atât de mult să lucreze cu Joan Allen". Mike Binder este cel mai înfocat admirator al tinerelor actriţe. "Sunt toate foarte puternice din punct de vedere profesional, şi s-au implicat trup şi suflet deoarece scenariul le-a plăcut cu adevărat", spune el. "Nici una n-a acceptat să joace în acest film doar pentru bani. Au vrut pur şi simpul să facă ceva cu adevărat bun."

Alicia Witt, cunoscută publicului din filme precum Vanilla sky sau Two weeks notice, o interpretează pe Hadley, cea mai mare dintre fetele Wolfmeyer, care dă vina pe mama sa pentru că tatăl lor le-a părăsit. Witt s-a simţit atrasă de acest rol în mare parte datorită relaţiei dificile pe care Hadley o menţine cu mama ei de-a lungul peliculei. "Imi place această relaţie pentru că este caracterizată de atât de multă tensiune, de sentimente reprimate", spune Witt. "Dar adevărul este că cele două se aseamănă atât de bine încât sfârşesc prin a nu se mai înţelege. In cele din urmă totul va merge mai bine, ceea ce este atât de veridic, pentru că atunci când creşti nu mai eşti tot timpul răzvrătit împotriva părinţilor tăi, îţi dai seama că sunt alte lucruri mai importante." Keri Russell, cunoscută pentru rolul ei din serialul de televiziune produs de WB, Felicity, interpretează rolul lui Emily Wolfmeyer. "Fiecare dintre fete are un motiv pentru care este furioasă pe Terry, dar cred că personajul meu are cele mai multe scene de confruntare cu ea", spune Russell. "Eu sunt cea care o întărâtă mereu, care îşi exprimă făţiş nemulţumirea faţă de problema ei cu alcoolul".

Acceptând rolul răutăcioasei Andy Wolfmeyer, Erika Christensen (Traffic) s-a implicat în film după ce a citit scenariul şi s-a simţit atrasă de ciudăţeniile familiei Wolfmeyer. "Cred că toate necazurile acestei familii şi faptul că într-un fel îţi aminteşte de propria ta familie este ceea ce te atrage mai mult la acest film", spune Christensen. "Fiecare poate găsi cu uşurinţă ceva care să-i placă deoarece cu siguranţă filmul are elemente dramatice, dar în acelaşi timp vei sfârşi prin a râde de unele dintre aspectele sale dintre cele mai sumbre. Si fiecare dintre este personaje extrem de diferit, dar atât de specific încât vei găsi lucruri care te vor face să spui "cunosc şi eu oameni care sunt exact aşa".

Cea care o interpretează pe Popeye, mezina familiei Wolfmeyer, care este şi naratorul filmului, este Evan Rachel Wood. Pentru Wood, care a fost nominalizată la Globul de Aur pentru rolul ei din filmul independent Thirteen, s-a dovedit a fi ocazia perfectă pentru a-şi pune la încercare talentele comice, pentru prima oară în întreaga ei carieră – şi acestei provocări nu i-a putut rezista. "N-am mai jucat într-o comedie până acum, şi am vrut să văd dacă reuşesc să frazez, să spun replicile cum trebuie, să interpretez scenariul în cel mai bun fel", spune Wood. "Sunt multe lucruri în acest scenariu care te fac să te simţi prost atunci când în cele din urmă râzi de ele, iar eu am vrut să fac în aşa fel încât oamenii să se poată amuza fără acest sentiment de vinovăţie". Distribuţia a apreciat din plin aportul creativ al lui Mike Binder, un regizor care nu era familiarizat doar cu scenariul, ci şi cu ceea ce însemnă să fii actor. "Este grozav să lucrezi cu un regizor care în acelaşi timp este şi actor – lucrurile se schimbă foarte mult", spune Alicia Witt. "Nu cred c-am mai lucrat vreodată cu un regizor care să fie atât de sensibil la experienţele actorilor. Te face să te simţi în largul tău de faţă cu el, pentru că te înţelege, a trecut şi el prin aceleaşi lucruri".

Cu un scenariu unic, o distribuţie ieşită din comun şi un echilibru perfect între comedie şi dramă, echipa din spatele filmului The Upside of Anger este convinsă că această peliculă se va bucura de interesul publicului larg. "Cred că publicul va înţelege după acest film că este posibil să râzi, dar în acelaşi timp să fii emoţionat până la lacrimi", spune producătorul Alex Gartner. "Să sperăm că filmul va face publicul să înţeleagă că nu- nevoie să etichetezi foarte precis o producţie pentru ca aceasta să-şi găsească locul pe piaţă".

Kevin Costner adaugă: "Acesta este genul de film care va supravieţui trecerii timpului. Cred că atunci când oamenii caută un film al cărui public ţintă sunt adulţii, atunci când vor să vadă ceva inspirat din propria lor viaţă, sau ceva care să-i convingă, noi vom fi primii pe lista lor. Cred că suntem pe picior de egalitate cu producţii precum American Beauty - oamenii care iubesc filmele, care se bucură de ele şi care sunt extrem de pretenţioşi vor fi fascinaţi de această peliculă".
Regia: Mike Binder Cu: Kevin Costner, Joan Allen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus