România Liberă / noiembrie 2005
Păpuşarii au pus şi ei de un... festival internaţional, la Cluj, organizat de Teatrul "Puck", Consiliul Judeţean şi Primărie, împreună cu TVR Cultural, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România şi al Ministerului Culturii din Ungaria, cu alţi numeroşi colaboratori şi sponsori, în frunte cu Fundaţia Raţiu. În deschidere, la Teatrul Maghiar de Stat, cuvântul doamnei Mona Chirilă, directoarea festivalului şi a Teatrului "Puck", a fost salutat de ovaţiile unui "cor" alcătuit din aproape 1.000 de tineri spectatori.

Din cele peste 20 de spectacole din România, Ungaria, Lituania, Serbia şi Germania, juriul a pus cununa de lauri pe fruntea unor artişti şi trupe care ne-au dezvăluit câteva dintre valorile certe şi tendinţele actuale din arta păpuşarilor. Premiul pentru cel mai bun spectacol i-a revenit Teatrului "Lele" din Vilnius (Lituania) pentru Cutia muzicală, o reprezentaţie de o remarcabilă inventivitate şi pitoresc, ce amintea de farmecul începuturilor acestei arte (marionete ivite din geamantanele actorilor ambulanţi), totul vorbindu-ne despre singurătatea şi amarul copiilor, în faţa indiferenţei sau neputinţei părinţilor de a le împărtăşi visurile şi nevoia de comunicare.

Premiul pentru virtuţile de mânuitor l-a răsplătit pe artistul Kovács Géza, pentru rolul "Vasilache", din reprezentaţia Teatrului "Griff" din Zalaegerszeg, Ungaria, o superbă restituire a ingenuităţii şi spontaneităţii teatrului de bâlci, concepută sub semnul profesionalismului regizoarei Kovács Ildikó, nume de referinţă în arta păpuşarilor. Dar, pentru că festivalul ne-a arătat un permanent şi fructuos dialog actor-păpuşă, juriul i-a acordat şi un premiu de interpretare lui Ovidiu Crişan (actor la Teatrul Naţional "Lucian Blaga"), pentru savuroasa şi histrionica evoluţie în rolul "vrăjitorului" din spectacolul Teatrului "Puck", secţia română, cu Vrăjitorul şi corbul, după Carlo Gozzi, în regia Monei Chirilă.

Premiul de regie i-a revenit domnului Simon Balázs, pentru "Iános Viteazul", adus în festival de Teatrul "Eger" din Ungaria, o insolită şi savuroasă lectură scenică după cunoscutul poem de Petöffi Sándor, în care publicul a fost cucerit de dinamismul jocului şi mobilitatea decorurilor, de pitorescul păpuşilor şi recuzita luxuriantă, spectacol plin de umor, dramatism, ironie şi tandreţe. Scenografia a fost şi ea onorată de un premiu ex-aequo, revenit doamnei Eugenia Tărăşescu-Jianu, pentru realizările domniei sale în spectacolele cu Vrăjitorul şi corbul, la Teatrul "Puck" (gândit de regizoarea Mona Chirilă în spiritul commediei dell'arte), şi cu Zurinca, un poem teatral dedicat vieţii rromilor, scris de Alina Nelega şi regizat de Gavril Cadariu la Teatrul "Ariel" din Târgu Mureş (jucat în limba rromilor), şi doamnei Cristina Pepino, pentru scenografia spectacolului Teatrului "Ţăndărică" din Bucureşti, cu Mica sirenă, în regia lui Gabriel Apostol.

O surpriză plăcută pentru toţi cei prezenţi a constituit-o Teatrul "Vasilache" din Botoşani, care, în regia lui Marius Rogojinschi (directorul instituţiei), ne-a oferit un încântător omagiu la adresa muzicii de jazz, cu sincronizări pitoreşti şi năucitoare între imagine şi sunet, obţinând un Premiu colectiv pentru virtuozitatea folosirii procedeului "black light". Invitat în afara concursului, un colectiv de studenţi de la UNATC, condus de lectorul univ. Decebal Marin, a stârnit admiraţia publicului şi a juriului, fiind răsplătit cu "Diplomă de merit pentru tinereţea intelectuală şi modernitatea valorificării motivului literar". Bune impresii au mai lăsat şi alte colective artistice, din Craiova, Bacău, Alba Iulia, din Belgrad şi Pécs (Ungaria), acesta din urmă culegând aplauze la scenă deschisă pentru reprezentaţia cu Aripile regelui Matei. Admiraţia şi felicitările noastre se adresează însă, în primul rând, întregului colectiv al Teatrului "Puck" (secţia română şi maghiară)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus