octombrie 2017
Les Films de Cannes à Bucarest, 2017
Palme d'Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu şi cel mai bun actor sau Camera d'Or sunt printre cele mai importante distincţii acordate de Festivalul de la Cannes iar filmele recompensate cu acestea în 2017 vor fi difuzate în premieră în România la cea de-a 8-a ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, între 13 şi 22 octombrie 2017.

120 Battements par minute cunoscut şi ca BPM, realizat de regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, este câştigătorul Grand Prix-ului 2017, Campillo fiind ovaţionat la Cannes minute întregi după anunţul acordării premiului. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenţei generale în faţa victimelor provocate de virusul SIDA în Franţa anilor '90, este şi propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Filmul a fost vândut în aproape 40 de ţări, iar în România va fi proiectat în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, urmând să fie distribuit în cinematografe de Voodo Films.


Deţinătoare a unui Oscar pentru scenariul Lost in Translation, Sofia Coppola şi-a adăugat în palmares Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2017 pentru drama The Beguiled. Acţiunea plasată în timpul Războiului Civil din Statele Unite, le are în rolurile principale pe Nicole Kidman, Kirsten Dunst şi Elle Fanning, a căror existenţă izolată de restul lumii într-un internat de fete din Virginia este bulversată de apariţia caporalului unionist McBurney, Collin Farrell, căruia îi oferă refugiu şi îi îngrijesc rănile. Sofia Coppola rescrie povestea din filmul cu acelaşi titlu realizat de Don Siegel în 1971, de data aceasta din perspectiva feminină a celor trei protagoniste. Filmul este distribuit în România de Ro Image.


Comparat de The Times cu Taxi Driver al lui Martin Scorsese - "This is the Taxi Driver for a new century" - You Were Never Really Here, de Lynne Ramsay a fost recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu cât şi cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care aminteşte de Travis Bickle interpretat de Robert De Niro în povestea lui Martin Scosese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn şi brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan. Produs de Why Not Productions, filmul va avea premiera în Franţa pe 8 noiembrie 2017 iar în România este distribuit de Voodoo Films.


Tot din competiţia oficială vor fi prezentate în premieră în România şi câştigătorul Palme d'Or, The Square, în regia lui Ruben Östlund dar şi Premiul Juriului, drama Nelyubov / Loveless în regia lui Andrey Zvyagintsev, autorul unor lungmetraje precum Leviafan / Leviathan (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014 / nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin) sau Elena (Premiul special al Juriului Un Certain Regards, Cannes 2011). Filmele sunt distribuite în România de Independenţa Film.


Selecţia Les Films de Cannes à Bucarest include şi premiera filmului Montparnasse Bienvenüe / Jeune Femme, regizat de Léonor Seraille, prezentat în competiţia Un Certain Regard şi recompensat cu Premiul Camera d'Or. O poveste care o are în prim plan pe Paula (Laetitia Dosch) întoarsă de curând în Paris după o lungă absenţă, pregătindu-se de un nou început fără a avea însă un plan de viaţă. Filmul vorbeşte despre "o generaţie care pare că trăieşte doar în prezent... în mod paradoxal unii oameni sunt copleşiţi de multitudinea de posibilităţi şi opţiuni pe care le au la dispoziţie", scrie The Hollywood Reporter.


Din competiţia Un Certain Regard, va fi proiectat în festival şi thrillerul Wind River - Premiul pentru regie - Un Certain Regard, 2017 - semnat de Taylor Sheridan, autorul scenariilor unor filme ca Sicario sau Hell or High Water, pentru acesta din urmă fiind nominalizat la Oscar.


Documentarul lui Emmanuel Gras, Makala, o incursiune în viaţa unui tânăr vânzător de mangal din Congo care se străduieşte să asigure un viitor mai bun pentru el şi familia lui, a fost recompensat cu Marele Premiu Semaine de la Critique la Cannes 2017.


Tot în Semaine de la Critique, Premiul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques a fost atribuit producţiei Ava regizată de Léa Mysius, despre o tânără care îşi pierde treptat vederea. Filmat pe 35 mm, Ava este "în acelaşi timp un portret complex al personajului principal, dar şi un rămas bun îndurerat, adresat imaginilor efemere - ultimele pe care Ava le va vedea... este într-un fel şi un tribut adus filmării pe peliculă, care pare deja un act de nostalgie radicală" (Variety).


Biletele pentru cea de-a opta ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro şi în reţeaua Eventbook.

Mai multe detalii despre filmele şi invitaţii celei de-a 8-a ediţii Les Films de Cannes à Bucarest se regăsesc pe site-ul oficial al festivalului, filmedefestival.ro.
***
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva, TASTEmakers
Cafeaua oficială a festivalului: Nespresso
Ediţia a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi este realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest
este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei şi finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti Oraş participativ de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi al Institutului Cultural Român.
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS, PiArt Vision, Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Parteneri media: Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Glamour, VIVA!, ELLE, News.ro, A List Magazine, Observator Cultural, Scena9, Agerpres, Cinemagia, LiterNet, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Ediţiile din cele 7 oraşe sunt realizate cu susţinerea: Braşov - proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, Cluj-Napoca - proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi cu susţinerea Asociaţiei Suedia, Sibiu - în parteneriat cu ASTRA Film Festival, Arad - cofinanţat de Centrul Municipal de Cultură Arad, Timişoara - cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, Casei de Cultură a Municipiului Timişoara şi Filarmonicii Banatul, Iaşi - cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Ateneului din Iaşi şi la Suceava - cu sprijinul Primăriei din Suceava.
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus