Astra Film Festival / octombrie 2017
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2017
Cea de-a XXIV-a ediţie Astra Film Festival aduce o serie de premiere, oferă şansa unor întâlniri care se întâmplă o dată în viaţă şi deschide accesul către experienţele inedite pe care le oferă cinematograful imersiv. Peste 360 de evenimente se vor desfăşura în cele 7 zile de festival, din 16 până în 22 octombrie 2017.

Autori celebri şi filme premiate în programul Voci ale documentarului

 

Voices of Doc / Voci ale documentarului este o secţiune dedicată unor autori al căror nume a devenit sinonim cu originalitatea şi creativitatea în cinema. Secţiunea aduce cele mai recente lucrări semnate de trei autori: Wang Bing (China) considerat cel mai proeminent regizor actual, Nikolaus Geyrhalter (Austria), un artist al cinemaului, celebru pentru imaginile fascinante şi un ritm care îi este propriu şi Amos Gitai (Israel), regizor angajat, adesea incomod şi mereu controversat din cauza poziţiei sale intransigente vizavi de conflictul etern din Orientul Mijlociu. Filmele din program sunt: Mrs. Fang (de Wang Bing), proaspăt câştigător al Leopardului de Aur la Locarno, un film tulburător şi fără menajamente despre transformarea culturală din China de azi, care transpune o civilizaţie milenară în şablonul societăţii de consum; Homo Sapiens (Nikolaus Geyrhalter), viziunea extraordinară şi terifiantă a unei lumi post-umane, într-o realizare care nelinişteşte la fel cum ar face-o un thriller SF; şi West of the Jordan River (Amos Gitai), o incursiune a regizorului în teritoriile palestiniene ocupate de Israel în încercarea de a găsi în energia oamenilor pe care îi întâlneşte rezolvări pe care politica nu e în stare să le găsească.

 

Cu Bill Nichols despre extaz, carismă, Werner Herzog şi Omul-grizzly
 
Despre Bill Nichols, Encyclopedia of the Documentary Film spune că este ''cel mai marcant savant al lumii în materie de cinema documentar''. Autor al unor cărţi care sunt veritabile biblii ale documentarului şi cu o experienţă vastă de profesor emerit al celor mai mari universităţi americane, Bill Nichols vine la Sibiu ca membru în juriul internaţional şi va susţine un masterclass în cadrul căruia îşi va aplica metodele de studiu asupra unui subiect incitant: filmul Grizzly Man (Omul Grizzly) de regizorul german Werner Herzog.

Această întâlnire excepţională va avea loc la Sala Thalia, joi 19 octombrie 2017, de la ora 19.00, după proiecţia filmului Grizzly Man, care începe la ora 17.00 în aceeaşi sală. Regizorul german Werner Herzog are o carieră explozivă, cu peste 70 de filme documentare şi de ficţiune la activ şi câştigător a mai mult de 50 de premii. Documentarul multipremiat Grizzly Man spune povestea lui Timothy Treadwell, un idealist plin de carismă, care se vedea pe sine însuşi ca singurul apărător al urşilor grizzly. Timp de peste 10 ani, Treadwell a filmat şi a trăit în mijlocul urşilor grizzly din Alaska într-o totală nesăbuinţă, până când, în 2003, s-a produs inevitabilul: împreună cu prietena lui, au fost ucişi şi mâncaţi de un urs.

 

Les films de Cannes@Astra Film Sibiu
 
Astra Film Festival inaugurează o colaborare cu Les films de Cannes à Bucarest, în cadrul căreia sunt prezente în programul festivalului trei dintre documentarele care au impresionat la Festivalul de la Cannes din acest an: Nothingwood (r. Sonia Kronlund), cu un titlu care parafrazează celebrul Hollywood, îl are în prim plan pe Salim Shaheen, actor-regizor-producător din Afgansitan, care face pe bandă rulantă filme de categorie Z, fără să se lase descurajat de situaţia din ţară; Venerable W. (Barbet Schroeder) care tratează subiectul de mare actualitate al naţionalismului agresiv din Burma/Myanmar, o ţară majoritar budistă, adică adeptă a celei mai paşnice religii din lume; 12 jours (r. Raymond Depardon) care pătrunde în lumea fascinant-înfricoşătoare a celor captivi în clinici de psihiatrie şi analizează arbitrarul de care depinde uneori soarta unui om.
 
Accesul la evenimentele AFF 2017
Vă reamintim că biletele pentru ASTRA FILM FESTIVAL 2017 sunt puse în vânzare on-line pe eventbook.ro şi în reţeaua naţională a librăriilor Humanitas. Începând de vineri, 13 octombrie 2017, acestea vor fi disponibile şi la casieriile AFF şi la Infopoint Piaţa Mare, iar de luni, 16 octombrie 2017 şi la casieria de la Sala Thalia. De marţi, 17 octombrie 2017, biletele rămase în vânzare se pot achiziţiona de la toate casieriile AFF, ale căror programe de funcţionare sunt disponibile pe site-ul oficial, aici:  http://astrafilm.ro/bilete-si-sali.aspx

Accesul la proiecţiile FULLDOME şi VR este gratuit, dar se face exlusiv pe bază de programare, în limita locurilor disponibile. Rezervarea se poate face doar de cei care au vizionat minimum un film în cadrul AFF 2017 şi fac dovada participării prin prezentare biletului la casierie. Accesul este permis doar celor care deţin bilete cu valoare zero, care se pot obţine online sau de la casieria de la Infopoint Piaţa Mare.
 
Costul unui bilet întreg este de 10 lei, pentru elevi, studenţi şi seniori preţul este de 7 lei, iar la concertele programate în acest an, biletele sunt disponibile la 15 lei. De asemenea, organizatorii pun la dispoziţie pachete Day pass, cu 25 lei şi pachete Full pass, 125 lei.
 
Informaţii complete şi actualizate găsiţi pe www.astrafilm.ro.
 

Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media şi al Centrului Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Polonez din Bucureşti, Cinetic, Refresh, Habitus
Partener digital: Urby
Sponsor oficial: Construcţii SA
Sponsori: Romgaz, Electrica, Banca Transilvania, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab, Swiss Sponsors' Fund
Maşina festivalului: Toyota
Parteneri media: TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, Cinemagia, LiterNet, Caţavencii, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, În Festival, Recorder, Iqads, Filmtett, Think out of the Box, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus