Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri

Oameni, Personaje, Realităţi - Martin Crimp în dialog cu Theodor-Cristian Popescu

octombrie 2017
Colegiul Noua Europă vă aşteaptă miercuri, 18 octombrie 2017, ora 17:00, la conferinţa-dialog Oameni, Personaje, Realităţi susţinută de dramaturgul Martin Crimp şi regizorul Theodor-Cristian Popescu.

Britanicul Martin Crimp (n. 1956), unul dintre cei mai în vogă dramaturgi ai momentului, vine la Bucureşti pentru un dialog deschis despre teatru şi obsesiile lumii de azi, condiţia umană şi punctele ei nevralgice, (anti) stil şi moduri de explorare a limbajului.

Facebook Event
*Dialogul se va desfăşura în limba engleză.

"Piezişă şi impalpabilă, lumea scrierilor sale este departe de a se contopi cu a noastră - un spaţiu al înstrăinării, adesea de un umor brutal, alteori inspirând un dezgust absolut. E greu de spus cum reuşeşte să îţi creeze această stare; ce se poate spune este că textele sale întruchipează ceva din ceea ce primii au reuşit autorii tragediilor greceşti: teama de necunoscut. Întrebat la un moment dat ce se ascunde în spatele cruzimii stilului său, Crimp a răspuns fără echivoc că actul de a dialoga este în sine crud." (Andrew Dickson, The Guardian, 24 martie 2017)

În România au fost puse în scenă mai multe dintre piesele sale. Menţionăm: Piesă cu repetiţii (1993, regia Theodor-Cristian Popescu, Teatrul Inoportun şi Teatrul Naţional Tîrgu Mureş), Scenariul (1999, regia Silvia Ionescu, Teatrul Nottara, Bucureşti), La ţară (2005, regia Peter Kerek, Teatrul fără frontiere şi Teatrul Act, Bucureşti), Are nevoie de multă atenţie! (2016, regia Sânziana Stoican, UNTEATRU, Bucureşti) şi Atentate la viaţa ei (2017, regia Ştefan Iordănescu, Teatrul Merlin, Timişoara). De altfel, Attemps on Her Life, care s-a jucat prima dată în 1997, la Royal Court Theater din Liverpool este una dintre cele mai curajoase şi apreciate piese ale lui Crimp, ea fiind tradusă deja în 20 de limbi.

Notă biografică:
Martin Crimp a început să scrie piese de teatru în anii '80. Printre lucrările sale, se numără In the Republic of Happiness (2012), Play House (2012), The City (2008), Fewer Emergencies (2005), Cruel and Tender (2004, scrisă pentru regizorul Luc Bondy), Face to the Wall (2002), The Country (2000), Attempts on her Life (1997), The Treatment (1993), Getting Attention (1992), No One Sees the Video (1991), Play with Repeats (1989), Dealing with Clair (1988) şi Definitely the Bahamas (1987).
De asemenea, el a oferit noi traduceri şi adaptări ale unor piese deja consacrate printre care Scaunele şi Rinocerii (Eugen Ionescu), Pescăruşul (Anton Cehov), Mizantropul (Molière), Triumful dragostei (Pierre de Marivaux) şi Mare şi mic (Botho Strauss).
Cu piesa The Treatment, Crimp a câştigat în 1993 Premiul John Whiting din Marea Britanie, iar în 2005, pentru trilogia Fewer Emergencies a primit Premiul Ubu în Italia.
În Marea Britanie, piesele sale s-au jucat la Royal Shakespeare Company, Royal National Theatre, Almeida Theatre, Young Vic, Barbican, Théâtre de Complicité şi la London's Royal Court Theatre cu care a păstrat o legătură strânsă până în prezent. Piesele lui Crimp, traduse în nenumărate limbi, s-au jucat şi în afara Marii Britanii în teatre de renume, printre care Piccolo Teatro (Milano), Sala Beckett (Barcelona), Schaubühne Theater (Berlin), Théâtre des Bouffes du Nord (Paris), Théâtre de la Ville (Paris), Public Theater (New York) şi Broadway Theatre (New York).

***

Seria de conferinţe-dialog Oameni, Personaje, Realităţi va continua cu dramaturgii Antonio Tabares (23 noiembrie 2017, ora 17.00) şi Roland Schimmelpfennig (13 decembrie 2017, ora 17.00). Pentru detalii, consultaţi lunar programul Colegiului Noua Europă pe site-ul www.nec.ro.

Colegiul Noua Europă (New Europe College - NEC) este un institut de studii avansate din Bucureşti, fondat în anul 1994 de către Andrei Pleşu. Scopul programelor academice şi al evenimentelor organizate de NEC este de a consolida cercetarea în domeniul ştiinţelor umaniste şi sociale şi de a facilita legăturile dintre intelectualii români şi colegii lor din lumea întreagă. Prestigiul internaţional al Colegiului a fost confirmat prin primirea în 1998 a Premiului Hannah Arendt, instituit pentru a încuraja eforturi exemplare în domeniul învăţământului superior şi al cercetării. În anul 2014 Andrei Pleşu a primit European Citizen's Prize, ca recunoaştere pentru iniţiativa fondării NEC, o instituţie ce a contribuit în mod substanţial la consolidarea spiritului european în România şi la difuzarea valorilor europene în vecinătate şi în lume.

Colegiul Noua Europă - Institut de Studii Avansate
Strada Plantelor 21, 023971, Bucureşti
Tel: (+40-21) 307-9910, Email: nec@nec.ro
www.nec.ro.

Evenimentul este organizat cu sprijinul UEFISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (Număr Proiect N-III-P3-3.6-H2020-2016-0018, în cadrul PNCDI III), în parteneriat cu British Council.