Astra Film Festival / octombrie 2017
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2017
Filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrala, va avea premiera în 16 octombrie,ora 19:00, în cadrul Galei de deschidere a AFF 2017. Ce început poate fi mai potrivit pentru o călătorie cinematografică în jurul lumii din programul Astra Film Festival 2017, decât povestea oraşului în care a luat fiinţă Astra Film?

Documentarul  este o cronică istorică a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind etapele înfloritoare, dar şi pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat oraşul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor aproape nouă secole de existenţă.


Momentele inedite din istoria oraşului-cetate din Transilvania sunt portretizate în 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăşi existenţa oraşului, epidemia de ciumă, decapitarea lui Johann Sachs von Harteneck în Piaţa Mare, fost primar al Sibiului, comite al saşilor şi jude regal, dar şi efectele iluminismului şi ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Flach Leutert, şi are la bază tema unui cântec, descoperit într-o partitură din secolul XIII într-o carte veche bisericească. Cadrele aeriene ale munţilor care împrejmuiesc oraşul, ale satelor pitoreşti din mărginime, ale bisericilor fortificate, unde se retrăgea tot satul în caz de atac, imagini cu străduţele cochete din oraşul de sus, cu acoperişurile cu guri de aerisire ca nişte ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică şi cu povestea narată a oraşului şi construiesc o experienţă cinematografică, o pastilă de istoriea Sibiului.

"În nici un caz filmul nu poate acoperi istoria veche de peste 825 de ani a oraşului  în 26 de minute. Am dorit cu acest film să trezim interesul faţă de bogata poveste a acestui spaţiu urban minunat, care s-a păstrat de sute de ani şi pe care îl iubim şi îl preţuim. E timpul să fie descoperit şi cunoscut de noi toţi!" a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului.

În premieră absolută, un preview al filmului poate fi vizionat aici:


Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, al Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media şi al Centrului Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Polonez din Bucureşti, Cinetic, Refresh, Habitus
Partener digital: Urby
Sponsor oficial: Construcţii SA
Sponsori: Romgaz, Electrica, Banca Transilvania, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab, Swiss Sponsors' Fund
Maşina festivalului: Toyota
Parteneri media: TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, Cinemagia, LiterNet, Caţavencii, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, În Festival, Recorder, Iqads, Filmtett, Think out of the Box, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus