octombrie 2017
Comunicate de presă - concerte
În perioada 1-13 noiembrie 2017, se va desfăşura cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional "Serile de chitară" (www.seriledechitara.ro), un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, care reuneşte în cele 7 concerte din Bucureşti muzicieni de top din lumea chitarei clasice. Trei dintre cei mai importanţi chitarişti ai lumii, Pablo Márquez (Argentina) şi SoloDuo (Italia) - Lorenzo Micheli şi Matteo Mela - vor încânta publicul în concertele din frumoasa Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", alături de reputatul chitarist german Reinbert Evers şi muzicieni români de valoare, într-o suită de evenimente care conturează imaginea unuia dintre festivalurile importante din viaţa culturală a oraşului. De la sonatele de Beethoven transcrise pentru duo de chitare la muzica celui mai important compozitor mexican din prima jumătate a secolului XX, de la muzica pentru lăută din epoca elisabetană la lucrări recente ale compozitorilor români, de la romanţe şi cântece din vechiul Bucureşti la muzică improvizatorică pentru ansamblu - festivalul prezintă, pentru a parafraza titlul unei celebre cărţi de Lewis Carroll, "chitara în ţara oglinzilor", un instrument care capătă înfăţişări sonore diverse pentru gusturile tuturor celor care iubesc muzica de calitate.

Şi pentru a sprijini tinerele talente şi a contribui la dezvoltarea şcolii româneşti de chitară, Asociaţia Culturală Kitharalogos oferă posibilitatea elevilor şi studenţilor să apară în concerte, invită maeştrii să intre în contact cu noua generaţie prin masterclass-urile gratuite desfăşurate la Universitatea Naţională de Muzică şi Colegiul Naţional de Arte "Dinu Lipatti" şi propune specialiştilor o platformă de dezbatere muzicologică pe teme chitaristice prin conferinţa desfăşurată la UNMB. Cu sprijinul chitaristului argentinian invitat şi al partenerilor/sponsorilor, Kitharalogos oferă prin concurs o bursă de 500 de euro unui student român de excepţie, o lăută unui tânăr chitarist pasionat de muzica veche, plus accesorii pentru instrument în gala de la Palatul Suţu.

Intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile, excepţie făcând concertele din 4, 11 şi 12 noiembrie 2017 unde intrarea se va face pe bază de invitaţie. Aceasta se poate obţine scriind pe adresa [email protected] sau (numai pentru concertul din 4 noiembrie 2017) [email protected]. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi www.seriledechitara.ro şiwww.facebook.com/kitharalogos.

Program 2017
Concerte
"Gala extraordinară a chitariştilor în afirmare"
Ştefan Roman (Sibiu), Dorian Voinea (Bucureşti), Zsombor Filip (Sfântu Gheorghe), Mihail Petre (Bucureşti)
Palatul Suţu, în cadrul Stagiunii muzicale "Iosif Sava" a Fundaţiei ACCUMM
1 noiembrie 2017, ora 19

"Musica Orientalis": Costin Soare - chitară, Ştefan Nistor - actor
în program, lucrări în primă audiţie de: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Gabriel Almaşi, Sebastian Androne
Muzeul Naţional "George Enescu, 2 noiembrie 2017, ora 18

"Pe boltă când apare luna..."
Recital Maria Răducanu (voce) - Maxim Belciug (chitară)
în program: Purcell, Lorca, muzică tradiţională
Sala Auditorium a Institutului Cervantes, 4 noiembrie 2017, ora 19

Workshop în concert (cu participarea cvartetului Kitharalogos şi a studenţilor de la UNMB: Ana Bibescu, Silviu Grosu, Alexandru Ştefănoiu)
În program: Leo Brouwer, Manuel Maria Ponce, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne ş.a.
Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala Auditorium (Mediatecă),
6 noiembrie 2017, ora 18

Recital "Shakespeare - între două lumi" - Recital de muzică elisabetană pentru voce şi lăută / Recital de muzică contemporană
Duo Dragoş-Mihai Cohal
- tenor, Constantin Lazăr - lăută
Reinbert Evers / Germania - chitară

în program: John Dowland, Hans Werner Henze
- cu participarea actorilor Ştefan Nistor şi Claudia Ene -
Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", 8 noiembrie 2017, ora 19

"În ţara oglinzilor"
Recital SoloDuo (Italia
) - Lorenzo Micheli-Matteo Mela -
în program: Beethoven, Debussy, Rodrigo
Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", 11 noiembrie 2017, ora 19

"Catalanesca"
Recital Pablo Márquez (Argentina
)
în program: Sor, Cassado, López Chavarri, Llobet, Ponce
Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", 12 noiembrie 2017, ora 19

Masterclass
Claudiu Lobonţ / Tudor Niculescu / Colegiul Naţional de Arte "Dinu Lipatti", 6 noiembrie 2017, orele 10-14;
Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu / Colegiul Naţional de Arte "Dinu Lipatti", 7 noiembrie 2017, orele 10-14;
Reinbert Evers (Germania) / Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala "Dinu Lipatti", 9 noiembrie 2017, orele 13-16
Lorenzo Micheli şi Matteo Mela (Italia) / Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala Auditorium, 12 noiembrie 2017, orele 9-13;
Pablo Márquez (Argentina) / Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala Auditorium, 13 noiembrie 2017, orele 10-14

Conferinţă
Conferinţa pe teme muzicologice cu referire la chitară, desfăşurată la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala "Dinu Lipatti", 9 noiembrie 2017, orele 10-12;
lectori: Reinbert Evers (Germania): "Chitara în muzica contemporană" & Costin Soare: "Suitele pentru lăută de J. S. Bach: două studii de caz"

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Sponsori: Tecnoservice Equipment, Hora S.A., Reghin, Fabrica de instrumente, Savarez.
Parteneri: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional "George Enescu", Fundaţia ACCUMM, Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", Asociaţia Culturală Kitarodia, Asociaţia "Deschideri spre viitor", UCIMR, Camera, Colegiul Naţional de Arte "Dinu Lipatti", Athenee Palace Hilton Bucharest.
Parteneri media: RFI România, Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Hotnews.ro, Agenţia de Carte.ro, Radio Trinitas, Radio Clasic, Liternet.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus