noiembrie 2017
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2017
Eroi care au schimbat epoci, oameni cu pasiuni mari sau care reuşesc să ne binedispună în zilele de toamnă vor putea fi văzuţi pe ecranul cinematografului Elvire Popesco din Bucureşti în perioada 17-26 noiembrie 2017, în timpul festivalului de film polonez CinePOLSKA.

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Bucureşti cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia şi în lume.

Ediţia 2017 aparţine unor personaje care şi-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri şi pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară. - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranţă Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia şi al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda - Imaginea de apoi.

Festivalul începe vineri, 17 noiembrie 2017, cu proiecţia filmului Arta de a face dragoste despre medicul polonez care a schimbat viaţa intimă a polonezilor cu ajutorul cărţii sale bestseller omonimă, publicată în 1978 şi vândută în aproape 7 milioane de exemplare. Povestea vieţii doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia de după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum şi dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara într-o atmosferă plăcută, dar şi că vor ieşi din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieţi.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc însă sâmbătă, 18 noiembrie 2017. Seara va fi petrecută în compania filmului Tablou de vânătoare al cunoscutei regizoare poloneze Agnieszka Holland, regizat împreună cu fiica sa, Kasia Adamik. În 2017, cele două poloneze au obţinut Ursul de Argint pentru film la festivalul din Berlin, juriul apreciindu-l pentru "deschiderea de noi perspective". Scenariul filmului, a cărui acţiune se desfăşoară în frumoşii munţi polonezi Bieszczady, a fost realizat pe baza uneia dintre cărţile cunoscutei scriitoare Olga Tokarczuk. Tablou de vânătoare este şi candidatul Poloniei la premiile Oscar 2017.

Primul weekend CinePOLSKA se încheie cu istoria plină de emoţie a familiei Beksiński, care vorbeşte despre soarta renumitului pictor polonez Zdzisław Beksiński şi fiul acestuia Tomasz, un cunoscut jurnalist de radio. Autorul peliculei Ultima familie este tânărul regizor Jan P. Matuszyński. Acest film de debut a fost declarat cel mai bun film polonez în 2016, în cadrul celui mai important festival din Polonia - Festivalul de Filme Poloneze de Artă din Gdynia, unde a obţinut marele premiu, Leul de Aur.

Săptămâna următoare, vineri, 24 noiembrie 2017, pe ecranul cinematografului Elvire Popesco va fi prezentată una dintre cele mai populare comedii poloneze din ultimii ani, Planeta celor singuri, care vorbeşte despre viaţa unor tineri moderni, cărora nu le lipseşte internetul, ci doar puţină iubire. În film joacă actori polonezi foarte cunoscuţi, precum Danuta Stenka şi Maciej Stuhr, iar întregul este foarte bine interpretat, amuzant şi plin de farmec. Un film ideal pentru începutul de weekend.

Cu ocazia împlinirii în 2017 a 150 de ani de la naşterea Mariei Skłodowska-Curie, sâmbătă, 25 noiembrie 2017, vă invităm la o coproducţie internaţională în regia lui Marie Noëlle. Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriţă cunoscută şi foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alţii, şi renumitul actor polonez Daniel Olbrychski. Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar şi ca mamă, şi, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă şi independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, şi, cu toate acestea, mulţumită lor a reuşit să obţină succese uriaşe admirate de însuşi Albert Einstein, cu care se împrietenise.

În încheierea CinePOLSKA, duminică, 26 noiembrie 2017, îi invităm pe spectatori la filmul Imaginea de apoi. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar şi Palme d'Or, precum şi al altor premii internaţionale importante. El este omul care, în toată creaţia sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viaţa noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viaţă a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor aminteşte încă o dată despre forţa umană şi cruzimea sistemului.

Proiecţiile de filme din cadrul CinePOLSKA se desfăşoară în zilele de 17-19 noiembrie şi 24-26 noiembrie 2017, la cinematograful Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77).
Filmele au subtitrare în limba română şi încep la ora 20.00.
 Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, de la noul sediu Eventbook, de la librăriile Kyralina şi Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul şi în limita locurilor disponibile, precum şi online pe elvirepopesco.ro.
 Preţul biletelor: tarif întreg - 15 lei, tarif redus - 10 lei, carnet 3 bilete - 30 lei.

PROGRAM
 
Vineri, 17 noiembrie 2017, ora 20.00
Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej / Arta de a face dragoste. Povestea Michalinei Wisłocka (regia: Maria Sadowska, 117 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani
Sîmbătă, 18 noiembrie 2017, ora 20.00
Pokot / Tablou de vânătoare (regia: Agnieszka Holland, Kasia Adamik, 128 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani - Deschiderea oficială
Duminică, 19 noiembrie 2017, ora 20.00
Ostatnia rodzina / Ultima familie (regia: Jan P. Matuszyński, 124 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani
Vineri, 24 noiembrie 2017, ora 20.00
Planeta singli / Planeta celor singuri (regia: Mitja Okorn, 135 min.), vârsta recomandată: peste 12 ani
Sîmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 20.00
Maria Skłodowska-Curie / Maria Skłodowska-Curie. Curajul de a cunoaşte (regia: Marie Nöelle, 95 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani
Duminică, 26 noiembrie 2017, ora 20.00
Powidoki / Imaginea de apoi (regia: Andrzej Wajda, 99 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

Detalii despre filme
 
17 noiembrie 2017, ora 20.00
Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej / Arta de a face dragoste. Povestea Michalinei Wisłocka

Polonia, 2017, 117 min., film biografic
Regia: Maria Sadowska
Distribuţia: Magdalena Boczarska, Eryk Lubos, Justyna Wasilewska, Piotr Adamczyk ş.a.
subtitrare în limba română
Filmul spune povestea Michalinei Wisłocka, doctor renumit şi autoarea celui mai popular ghid de educaţie sexuală din Polonia. Prin intermediul cărţii sale, publicată în anii '70, în perioada de glorie a Republicii Populare Polone, aceasta a reuşit să revoluţioneze viaţa sexuală a întregii ţări, purtând o luptă acerbă împotriva cenzurii dictate de sistem şi rezistenţei bisericii.
Arta de a face dragoste îmbină perfect viaţa personală a eroinei cu practica profesională şi anii de luptă cu sistemul comunist. Toate aceste elemente formează un întreg compact, nici unul dintre ele nefiind expus într-o manieră care să deranjeze. Este necesar să se acorde atenţie dialogurilor şi prezentării fantastice a realităţilor Republicii Populare Polone, care, de multe ori, este ridiculizată pentru absurditatea sa. - regizoarea Maria Sadowska

18 noiembrie 2017, ora 20.00
Pokot / Tablou de vânătoare

Polonia, Germania, Cehia, Suedia, 2017, 128 min., dramă
Regia: Agnieszka Holland, Kasia Adamik
Distribuţia: Agnieszka Mandat, Wiktor Zborowski, Jakub Gierszał, Patrycja Volny ş.a.
subtitrare în limba română
Janina Duszejko, un inginer ieşit la pensie, trăieşte într-un sat de munte la graniţa dintre Cehia şi Polonia. Într-o noapte, aceasta găseşte trupul mort al unui vecin braconier. Împrejurările morţii bărbatului sunt necunoscute, singurele urme din preajma casei sale fiind cele lăsate de nişte căprioare. Cu timpul, sunt descoperite cadavrele altor vânători locali. Duszejko, văzând neputinţa poliţiei, demarează propria anchetă pornind de la suspiciunea că toate crimele au fost comise de animalele pădurii.
Agnieszka Holland conferă acestei poveşti nişte caracteristici de gen. "O îmbracă" într-un film poliţist, horror, într-un basm cu happy-end. Totul pentru a exprima durerea subcutanată a unei generaţii care a reuşit să realizeze atât de multe, pentru ca la bătrâneţe să asiste la escaladarea violenţei şi întoarcerea de la valorile în care credea: solidaritate, democraţie, deschidere, umanism religios. - Tadeusz Sobolewski, wyborcza.pl

Filmul a câştigat Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2017.

19 noiembrie 2017, ora 20.00
Ostatnia rodzina / Ultima familie

2016, Polonia, 124 min., film biografic
Regia: Jan P. Matuszyński
Distribuţia: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Konieczna ş.a.
subtitrare în limba română
Zdzisław Beksiński este un pictor cunoscut pentru tablourile sale cu trupuri descompuse şi fanteziile sexuale sado-masochiste. Fiul său Tomek, DJ de radio şi traducător cunoscut, este nevrotic şi are tendinţe sinucigaşe, iar soţia Zofia, o catolică devotată, îndură ciudăţeniile celor doi încercând să ţină familia unită.
Acesta nu este un film biografic tradiţional, nu este nici măcar o poveste despre un pictor popular, ale cărui tablouri sumbre au stat la baza legendei întunecate care s-a creat în jurul familiei Beksiński, considerată mulţi ani ca fiind blestemată. Până de curând, despre Beksiński se vorbea în primul rând în contextul sinuciderii lui Tomek, jurnalist şi traducător, şi al morţii tragice a lui Zdzisław, ucis cu brutalitate în apartamentul său. - Małgorzata Steciak, kultura.gazeta.pl

24 noiembrie 2017, ora 20.00
Planeta singli / Planeta celor singuri

Polonia, 2016, 135 min., comedie
Regia: Mitja Okorn
Distribuţia: Maciej Stuhr, Agnieszka Więdłocha, Piotr Głowacki, Weronika Książkiewicz ş.a.
subtitrare în limba română
Ania caută bărbatul perfect pe un portal de întâlniri pe internet. Viaţa ei se schimbă atunci când Tomek, producătorul celui mai popular şi controversat program de televiziune din ţară îi propune să devină personajul principal al emisiunii sale. Ea începe să stabilească întâlniri pe internet, iar el prezintă adevărata faţă a bărbaţilor, luând totodată în râs naivitatea femeilor. Dar atunci când Ania întâlneşte bărbatul perfect, lucrurile iau o cu totul altă turnură.
Cred că Planeta celor singuri are tot ce ar trebui să aibă o comedie romantică. Este o poveste despre singurătatea în vremurile noastre, care se îmbină foarte bine cu satira la adresa mass-media modernă. Autorii reuşesc să echilibreze proporţiile şi să facă faţă genului, astfel încât producţia ajunge să amuze, dar şi să emoţioneze. Mai mult chiar, este condimentată cu un umor deloc forţat, departe de glumele de prost gust specifice altor comedii poloneze. - Krzysztof Połaski, telemagazyn.pl

25 noiembrie 2017, ora 20.00
Maria Skłodowska-Curie / Maria Skłodowska-Curie. Curajul de a cunoaşte

Polonia, Belgia, Franţa, Germania, 2016, 95 min., film biografic
Regia: Marie Noëlle
Distribuţia: Karolina Gruszka, Charles Berling, Arieh Worthalter, Iza Kuna ş.a.
film in limba franceza, subtitrare în limba română
Filmul urmăreşte cei mai prolifici ani din viaţa renumitei savante poloneze Maria Skłodowska-Curie şi lupta acesteia pentru recunoaştere în comunitatea ştiinţifică dominată de bărbaţi la începutul secolului al XX-lea în Franţa. Acţiunea începe în anul 1905, atunci când Maria şi soţul ei, Pierre, merg la Stockholm să primească Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivităţii şi se încheie în anul 1911, atunci când savanta primeşte al doilea Premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie.
Maria Skłodowska-Curie: Curajul de a cunoaşte este clar o abordare poetică a vieţii savantei, laureată cu Premiul Nobel. Regizoarea Marie Noëlle conferă un stil contemplativ, impresionistic acestei drame, concentrându-se asupra vieţii romantice a lui Curie şi a luptelor purtate de aceasta ca femeie, mai degrabă decât să se concentreze asupra progreselor ei ştiinţifice. - Kimber Mayers, latimes.com

26 noiembrie 2017, ora 20.00
Powidoki / Imaginea de apoi

2016, Polonia, 99 min., film biografic
Regia: Andrzej Wajda
Distribuţia: Bogusław Linda, Bronisława Zamachowska, Zofia Wichłacz ş.a.
subtitrare în limba română
În 1945, în timp ce Stalin strânge pumnul în jurul Poloniei, faimosul pictor Władysław Strzemiński refuză să-şi adapteze arta la doctrinele realismului social. Este persecutat, demis din funcţia de profesor universitar, iar curând îşi va vedea opera scoasă din muzee. Cu ajutorul unora dintre studenţii săi, el începe să lupte împotriva partidului şi devine simbolul unei rezistenţe artistice împotriva tiraniei intelectuale.
Imaginea de apoi este o încântare pentru ochi. La cei 90 de ani de viaţă şi 65 de ani de carieră, Andrej Wajda a ajuns la o măiestrie regizorală incredibilă. Fiecare cadru pare natural şi firesc, dar în acelaşi timp îndelung studiat, lumina este fabuloasă, imaginea ţi se aşază duios pe retină. Muzica este şi ea fericit armonizată cu povestea. Cât despre actorul Bogusław Linda, face un rol de zile mari. - Anca Mureşan, liternet.ro

Organizatorii festivalului sunt Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti. Evenimentul este sprijinit financiar de Institutul Polonez de Artă Cinematografică.
Autoarea afişului CinePOLSKA din acest an este Sorina Vazelina, o tânără graficiană şi realizatoare de benzi desenate din Timişoara.
În primăvara lui 2018, CinePOLSKA va ajunge şi în alte oraşe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie a filmelor prezentate la Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus