noiembrie 2017
Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT, 2017
Festivalul Naţional de Teatru Independent, evenimentul anual dedicat scenei independente autohtone, aduce la Bucureşti, între 9 şi 12 noiembrie 2017, cele mai bune spectacole produse în ultimul an. Ajuns la cea de-a V-a ediţie, FNTi propune publicului de toate vârstele o ofertă variată de spectacole, incluzând premiere absolute, show-uri muzicale şi producţii multi-media. În cele patru zile de festival, iubitorii de teatru sunt invitaţi să participe la 24 de reprezentaţii, programate în opt spaţii partenere - spaţii artistice independente din Bucureşti.

Nopţile barbare, spectacolul a cărei regie este semnată de Ingrid Bonţa, va fi prezentat în premieră absolută în cadrul festivalului, pe 11 noiembrie 2017, de la ora 20:00, la Teatrul Coquette. Într-o interpretare inedită, actorii Ruxandra Bălaşu şi Ovidiu Uşvat îi vor readuce la viaţă pe tiranul Rege Şahriar şi pe fermecătoarea Şeherezada, construind universul celor 1001 de nopţi. Pentru prima dată în Bucureşti, iubitorii de teatru vor putea urmări Mioriţa, o alegorie jucată şi cântată de Auăleu (Timişoara), Două ore - performance-ul cu elemente de video-mapping în care viaţa devine un joc contracronometru şi Trenul cu două locomotive, producţie a teatrului BIS Sibiu ce împleteşte muzica live cu poeziile lui Iustin Panţa.

Tot în cadrul ediţiei cu numărul cinci, FNTi lansează şi O zi - un spectacol, workshop-ul la care sunt invitaţi să se înscrie actori, regizori şi dramaturgi care au libertatea şi curajul să construiască un spectacol în 24 de ore.

FNTi 2017 stă sub semnul prieteniei. Organizat pentru prima dată sub umbrela Asociaţiei Teatrelor Independente - organismul reprezentativ înfiinţat în cadrul ediţiei 2016, în prezenţa Ministrului Culturii, Corina Şuteu - festivalul reprezintă un punct de întâlnire al companiilor private de teatru din ţară. Nu mai puţin de 12 teatre independente din România vor participa şi în 2017 la evenimentele dedicate elaborării şi implementării unei strategii comune pentru dezvoltarea acestui sector cultural. Godot Cafe-Teatru, Unteatru, Arte dell'Anima, Teatrul Luni de la Green Hours, Apollo111, Point, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul Coquette, Teatrul Fix Iaşi, Auăleu, Teatrul Bis Sibiu şi Social Act Galaţi vor lua parte la mesele rotunde şi la întâlnirile cu reprezentaţi ai Statului.

Tot în cadrul evenimentului, directorii teatrelor independente prezente la festival îl vor cunoaşte pe Stephan Behrmann, dramaturg german şi Manager General al Asociaţiei Artelor Performative Independente, invitat special la ediţia cu numărul cinci. Acesta va fi prezent la o discuţie de lucru şi va împărtăşi din experienţa sa cu asociaţiile europene de succes, reprezentanţilor companiilor private de teatru.

"Este a al doilea an consecutiv în care FNTi se organizează în totalitate din fonduri proprii. Evenimentul reuşeşte să se auto-susţină datorită publicului, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai interesat de spectacolele independente. Tot datorită spectatorilor noştri, calitatea producţiilor creşte de la an la an, în pofida faptului că multe dintre ele sunt realizate cu resurse minime. Există o relaţie de interdependenţă între artişti şi spectatori, iar FNTi5 celebrează această prietenie", punctează George Remeş, directorul festivalului.

Festivalul Naţional de Teatru Independent este principalul promotor al mişcării independente autohtone, promovând performanţa şi încurajând noile generaţii de actori. Calitatea producţiilor, numărul impresionant de artişti invitaţi de-a lungul celor cinci ediţii, performanţele acestora şi reacţiile publicului fac din FNTi un pilon important al scenei culturale contemporane.

Sponsori: Boiron
Parteneri Media: Radio Guerrilla, IQads, DCnews, Yorick, Liternet.ro, Observatorul Cultural, SUB25, Raftul cu Idei, NOIZZ, IQool, Ediţia de dimineaţă, Verbs describs us

FNTi4 | www.fnti.ro | [email protected] | 0729 717 887