noiembrie 2017
Festivalul Filmului Francez, 2017
Realitate, decor, acţiune! Între 9 şi 19 noiembrie 2017, Festivalul Filmului Francez (FFF) ajunge pe marile ecrane din 9 oraşe româneşti (Bucureşti, Arad, Braşov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Timişoara). O bună ocazie de a sărbători majoratul pe stil vechi al acestui eveniment - adică cei 21 de ani de existenţă ai festivalului -, dar mai ales pentru a atrage atenţia asupra mediilor sociale şi a realităţilor în care trăim.

Pe 9 noiembrie 2017, la ora 20.45, la Cinema Elvire Popesco, Festivalul îşi dă mâna cu Berlinala 2017 şi se deschide cu acelaşi film de forţă, mult apreciatul Django, în regia lui Etienne Comar. Filmul aduce în faţa spectatorilor o poveste pe cât de incredibilă pe atât de necunoscută din timpul celui de-al doilea război mondial, cea a celebrului muzician Django Reinhart, cel care a schimbat spiritul swingului şi al jazzului.

(Program Bucureşti, 9-16 noiembrie 2017)

În 2017, FFF îşi reinventează secţiunile care l-au făcut popular în rândul cinefililor.

Şase filme de debut alese cu grijă dintre cele mai interesante prime creaţii cinematografice apărute în ultima vreme îşi vor disputa preferinţele publicului în cadrul secţiunii Competiţie. Câţiva dintre regizorii acestor pelicule se vor afla, de altfel, în România pentru a explica mizele demersului lor artistic (Lila Pinell şi Chloé Mahieu, realizatoarele filmului Kiss & Cry, la Bucureşti; Morgan Simon, regizorul Compte tes blessures / Numără-ţi rănile - la Bucureşti şi la Cluj-Napoca). "Premiul publicului TV5 MONDE" va recompensa filmul cel mai apreciat de spectatori, producţia urmând să fie distribuită în toate cinematografele din România.

Aşteptat ca de obicei cu nerăbdare, programul Săptămânii Cahiers du cinéma - realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franţa - are ca punct de pornire ideea de "arhitectură". Selecţia propusă de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate feţele sensurile noţiunii de "arhitectură" pentru cea de a 7-a artă - de la decorul concret la structura conceptuală sau la arhitectura unei opere filmice.

Nu în cele din urmă, Panorama invită publicul român să vizioneze cele mai noi şi mai bune creaţii ale cinematografiei franceze actuale, producţii îndelung aplaudate de critici şi de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond. Şi dacă la deschiderea festivalului frământările interioare surprinse de cameră sunt ritmate de sunetele războiului şi ale chitarei, ele sunt întipărite în piatră în filmul de închidere - Rodin de Jacques Doillon (Gala de închidere - 16 noiembrie 2017, la ora 21.00, Cinema Elvire Popesco), producţie care s-a aflat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2017. Un omagiu pe care FFF îl aduce marelui sculptor francez, de la moartea căruia se împlinesc exact o sută de ani pe 17 noiembrie 2017.

Una dintre principalele atracţii ale celei de a 21-a ediţii a Festivalului Filmului Francez va fi însă secţiunea Realitatea virtuală. Un program experimental atât în ceea ce priveşte forma cât şi selecţia, care va fi disponibil doar la Bucureşti în acest an, şi care va deschide noi piste de reflecţie asupra evoluţiei cinematografului spre noile versiuni hi-tech de mâine, modelate de realitatea virtuală, ficţiunile interactive, webdocumentarele etc.

Oraşe:
Bucureşti / Cinema Elvire Popesco , 9 - 16 noiembrie 2017
Cluj-Napoca / Cinema Dacia , 16-19 noiembrie 2017
Iaşi / Galeria Fondane şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" - 9-12 noiembrie 2017
Timişoara / Universitatea de Vest - Aula Magna - 16-19 noiembrie 2017
Constanţa / Cityplex Tomis Mall , 16-19 noiembrie 2017
Braşov / Cinemateca Patria , 9-12 noiembrie 2017
Ploieşti / Alianţa Franceză Ploieşti, 9-10, 15, 17-18 noiembrie 2017
Buzău / Teatrul George Ciprian, 10 noiembrie 2017
Arad / Cinema Arta , 17-19 noiembrie 2017

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a sălii de cinema, cu o oră înaintea proiecţiei, de la librăriile Kyralina, Hecate şi lanţul de librării Humanitas în timpul programului de lucru cu publicul, precum şi online pe elvirepopesco.ro.

FFF2017 - realitatea prin obiectivul filmului francez!
Organizatori: Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România
Co-organizatori: Alianţa Franceză Braşov, Agenţia consulară a Franţei la Braşov, Primăria Braşov, Cinemateca Patria, Alianţa Franceză Constanţa, Cityplex Tomis Mall Constanţa, Centrul Cultural Francofon Buzău, Teatrul George Ciprian, Centrul de Cultură şi Artă Buzău, Consiliul Judeţean Buzău, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Alianţa Franceză Ploieşti, Asociaţia CitiZenit, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Cinema Dacia, Primăria şi Consiliul local Cluj-Napoca
Prezentat de: Orange
Parteneri: Renault, Groupama, Carrefour
Parteneri media: TV5MONDE, TVR, RFI România, Radio România Internaţional, Kolectiv
Cu sprijinul: Cahiers du cinéma


Descarcă broşura Festivalului Filmului Francez, 2017 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus