noiembrie 2017
Foreplay
Foreplay, spectacol de teatru social și documentar pe tema maternității timpurii, va avea premiera miercuri, 15 noiembrie 2017, la orele 18.00 și 21.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika. Piesa este scrisă și regizată de Ozana Nicolau și reprezintă primul proiect de teatru al Asociatiei Art Revolution realizată în parteneriat cu Asociația Culturală Replika.

Spectacolul are la bază documentarea fenomenului nașterilor timpurii în România și explorează condiția vulnerabilă a acestor tinere într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiția maternității, iar pe de altă parte, operează cu o percepție stereotipizantă la adresa mamelor adolescente.


Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton (actriță la Teatrul L.S.Bulandra, premiul UNITER pentru debut  în 2008) și Voica Oltean (elevă în clasa a XII-a la Liceul Dinu Lipatti și laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul Breaking News). Alături de ele, Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu (actori la Teatrul Mic București și doi dintre inițiatorii Centrului Replika) interpretează, într-un adevărat tur de forță, multiple roluri în poveștile celor două fete.


În perioada mai 2016 - martie 2017 echipa proiectului Foreplay a realizat o cercetare extinsă a experienței unor mame adolescente din București, Urziceni, Vaslui, Ploiești. Pornind de la statistica conform căreia peste 22 000 de nașteri provin, anual în România, din mame minore, aceasta însemnând 10% din totalul nașterilor dintr-un an și un ne-dorit prim-loc în UE, amplul material de documentare realizat de echipa proiectului a fost distilat și transformat într-o piesă de teatru.


Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, cu momente de dezbatere și interacțiune cu publicul si episoade ficționalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Spectacolul dă voce poveștilor de viață ale unor mame adolescente și își propune să aducă în lumină și cauzele mai puțin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susținute de educație sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generațional și modele culturale care fac din fenomenul nașterilor timpurii un fenomen extrem de complex.


Foreplay
Text și regie: Ozana Nicolau
Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron / Mișcare: Silvia Călin / Costume: Mălina Ionescu / Video: Elena Găgeanu / Light design: Radu Apostol
Durata: 1h15 min

INTRAREA LIBERĂ pe bază de rezervare la [email protected]  sau [email protected]
Event FBK: facebook.com/events și facebook.com/events
-----
Spectacolul face parte dintr-un proiect trans-media ce îmbină teatrul cu documentarul-web, având ca punct de plecare materialul  prezentat și dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul Workshopului "I-doc" din cadrul Festivalului de film documentar "Visions du Reel", de la Nyon - Elveția.
Ozana Nicolau este licențiată a Universități Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București - secția regie film și absolventă a programelor Berlinale Talent Campus și Locarno Summer Academy. Între prieteni, filmul ei de absolvire, a fost prezentat și premiat în 15 festivaluri internaționale de film precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. Foreplay reprezintă debutul Ozanei Nicolau în regia de teatru.
-----
Foreplay este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: World Vision România, Mame pentru viață, ANES- Agenția Naționala Pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Fundația Tineri pentru Tineri.
Partneri media : Radio România Cultural, Modernism.ro, LiterNet, Scena.ro, Yorick, NOIZZ, Feeder, SUB25.
Pentru detalii, rezervări și interviuri : [email protected]

De: Ozana Nicolau Regia: Ozana Nicolau Cu: Ioana Anastasia Anton / Teo Dincă, Voica Oltean / Sandra Ducuță, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus