noiembrie 2017
Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT, 2017
S-a dat startul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Independent. Desfăşurat între 9 şi 12 noiembrie 2017 la Bucureşti, FNTi5 a reuşit încă o dată să aducă laolaltă artiştii independenţi din întreaga ţară. Încă din primele zile, programul festivalului a inclus deopotrivă producţii noi, având în distribuţie nume mari ale scenei autohtone, spectacole invitate, dar şi întâlniri strategice ale Asociaţiei Teatrelor Independente.

Începe o nouă etapă pentru sectorul cultural independent. La un an de la înfiinţarea Asociaţiei Teatrelor Independente, membrii board-ului s-au întrunit joi, 9 noiembrie 2017, pentru a pune la cale strategia comună a companiilor private de teatru din România. Regizorul şi dramaturgul Ovidiu Mihăiţă, fondatorul Auăleu (compania de teatru înfiinţată în 2005 la Timişoara) a fost ales noul Preşedinte al Asociaţiei Teatrelor Independente. Rezultatul alegerilor interne s-a concretizat prin desemnarea în funcţia de Vice-preşedinte a regizorului Cristian Bajora şi menţinerea lui George Remeş, directorul Godot Cafe-Teatru, ca Secretar General al Asociaţiei. Şi pentru că titulaturile nu reprezintă mai mult decât instrumente organizatorice, în cea de-a doua parte a întâlnirii, membrii asociaţiei şi-au reconsolidat lista de obiective, incluzând în planul de acţiune advocacy pentru o formă de încadrare legală a teatrelor independente.

Discuţii în acest sens şi dezbateri cu privire la Legea Teatrelor şi Statutul Artistului s-au desfăşurat şi vineri, 10 noiembrie 2017. La invitaţia Senatorului Vlad Alexandrescu, reprezentanţii teatrelor sosite la Bucureşti în perioada festivalului au fost prezenţi la o întâlnire organizată la Palatul Parlamentului. Printre subiectele atinse la masa de discuţii s-au numărat formele de încadrare legală a teatrelor independente din România, statutul artiştilor care activează în acest sector, susţinerea de noi producţii şi posibilitatea reducerii taxelor şi impozitelor impuse companiilor de teatru independent. În acest sens, prezent la întâlnire, Ovidiu Mihăiţă a subliniat faptul că independenţii nu intenţionează să solicite mai multe resurse, ci mai degrabă o relaxare a sistemului de taxe în sectorul cultural independent. Pe viitor, o astfel de abordare ar încuraja creaţia, stimulând companiile independente să investească mai mult în producţiile proprii.
"Prin Constituţie, unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor este dreptul de a avea acces la cultură. Din punctul meu de vedere, ca Senator al României, voi reprezentaţi un mijloc prin care oamenii din această ţară dobândesc acces la cultură. Ceea ce aş vrea să putem obţine împreună este o formă legislativă prin care Statul să vă recunoască ca ceea ce sunteţi. Teatrul independent este un fenomen social în plină creştere şi, în acest context, e necesar ca legea să îl îmbrăţişeze şi să îl includă", a declarat Senatorul Vlad Alexandrescu, în întâmpinarea cerinţelor şi nevoilor specifice aduse în discuţie de reprezentanţii teatrelor. Următorul pas propus de acesta vizează un studiu privind situaţia sectorului independent din România şi evoluţia lui din ultimii ani.

Pentru iubitorii de teatru din Bucureşti, sfârşitul de săptămână se anunţă foarte ofertant. Urmează două zile spectaculoase, cu evenimente variate, reinterpretări ale poveştilor orientale şi ale baladelor româneşti, producţii new-media, drame şi comedii venite de prin toate colţurile ţării.

Biletele pot fi achiziţionate direct de la teatrele partenere: Godot Cafe-Teatru, Unteatru, Arte dell'Anima, Teatrul Luni de la Green Hours, Apollo111, Point, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul Coquette.

Programul complet aici.

Sponsori: Boiron
Parteneri Media: Radio Guerrilla, IQads, DCnews, Yorick, Liternet.ro, Observatorul Cultural, SUB25, Raftul cu Idei, NOIZZ, IQool, Ediţia de dimineaţă, Verbs describs us
FNTi5 | www.fnti.ro | [email protected] | 0769 717 887

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus