noiembrie 2005
Chicken Little
 Informaţii despre producţie


Walt Disney Feature Animation adaugă o nouă dimensiune memorabilei sale galerii de personaje şi poveşti minunate, dar şi de inovaţii tehnice, cu Chicken Little, primul film artistic de animaţie realizat integral de acest studio pe computer. Compania Disney, pionier în utilizarea computerelor pentru animaţie încă de la începuturile anilor 1980, îşi foloseşte încă o dată stilul cinematografic distinctiv şi modul de abordare a acestui mediu extraordinar, în combinaţie cu o multitudine de inovaţii tehnice. Rezultatul este un film care surprinde cele mai bune calităţi ale animaţiei Disney, împreună cu un look aşa cum publicul nu a mai văzut până acum. Chicken Little este prezentat în cinematografe în Disney Digital 3D, o experienţă revoluţionară, cu adevărat tridimensională. Disney a colaborat cu celebra companie de efecte speciale Industrial Light & Magic (ILM) pentru a reda filmul în 3D, iar pelicula va fi proiectată utilizând sisteme Dolby Digital Cinema , special instalate în acest scop.

Chicken Little e o delicioasă comedie-aventură care conferă poveştii clasice o întorsătură satirică, sofisticată. A trecut de acum un an de la "nefericitul incident cu ghinda", când Chicken Little a provocat haos în oraşul său natal, Oakey Oaks, susţinând că se prăbuşeşte cerul, după ce fusese lovit în cap de ceea ce părea totuşi a fi o ghindă. Căzut la pământ, dar nu scos din jos, curajosul pui intră în echipa locală de baseball, în speranţa de a-şi reface reputaţia şi de a câştiga respectul tatălui său, Buck Cluck. Când datorită lui echipa câştigă un meci, Chicken Little devine răsfăţatul oraşului. Abia a reuşit însă campionul să se reabiliteze că este lovit în cap încă o dată. Şi, de această dată, cerul chiar se prăbuşeşte! Temându-se să nu fie încă o dată considerat nebun, el ezită să povestească şi altora ce s-a întâmplat. În schimb, cere ajutorul celor mai apropiaţi prieteni ai săi - Runt of the Litter, Abby Mallard (alias Răţuşca cea Urâtă şi Peştele Ieşit din Apă) -în încercarea de a salva situaţia fără a arunca din nou oraşul într-o stare de panică totală.

Chicken Little este regizat de Mark Dindal şi produs de Randy Fullmer, aceeaşi echipă talentată care a realizat comedia de animaţie Disney din 2000, The Emperor's New Groove. Povestea este scrisă de Dindal şi Mark Kennedy, iar scenariul a fost realizat de Steve Bencich & Ron J. Friedman şi Ron Anderson. Peter Del Vecho este producător asociat al filmului. John Debney, nominalizat la Oscar în 2004 pentru partitura sa din The passion of the Christ şi colaborator al echipei pentru Groove, a compus şi dirijat partitura originală. Soundtrack-ul filmului se laudă cu nume celebre precum Barenaked Ladies, John Ondrasik, Patti LaBelle şi Joss Stone, sau Cheetah Girls.

O distribuţie strălucită de actori şi actriţe talentate şi-a împrumutat vocea vedetelor animate din Chicken Little. Zach Braff, starul serialului NBC de mare succes Scrubs şi regizorul filmului de succes de anul trecut, Garden State, aduce o notă de umor, tenacitate şi multă energie explozivă în conturarea micului personaj titular. Regizor veteran, Garry Marshall (Pretty Woman, The Princess Diaries) este vocea inconfundabilă a lui Buck Cluck, tatăl frustrat al lui Chicken Little, şi fostă vedetă de baseball. Actriţa Joan Cusack adaugă căldură şi umor prin vocea lui Abby Mallard (alias Răţuşca cea Urâtă), o prietenă frumoasă care nu rămâne niciodată în pană când e vorba să ofere sfaturi. Steve Zahn (Sahara, Happy, Texas) joacă un rol important, Runt of the Litter, un porcuşor cochet de 400 kg, care este cel mai mititel din familia lui. Dan Molina, editorul filmului, creează efectele non-verbale pentru Peştele Ieşit din Apă, ajutat şi susţinut de un bidon de apă de 20 litri şi un pai de băut. Duşmanul Puiului mic, Foxy Loxy, prinde glas datorită lui Amy Sedaris, vedeta unor seriale de mare succes precum Sex and the City (Totul despre sex) şi Strangers with Candy.

Distribuţia secundară a filmului include şi alte talente comice de top. Don Knotts, întreprinzătorul şerif-adjunct Barney Fife din The Andy Griffith Show, este avansat şi devine Primarul Turkey Lurkey din Chicken Little. Actorul de comedie Harry Shearer (The Simpsons, This is Spinal Tap) este comentatorul canin de la marele meci de baseball. Patrick Stewart interpretează un rol ceva mai sfios, cel al profesorului de liceu lipsit de umor, domnul Woolensworth. Wallace Shawn se face auzit în rolul directorului liceului, domnul Fetchitt. Fred Williard şi Catherine O'Hara fac echipă în rolul celor doi părinţi extratereştri, Melvin şi Tina, porniţi în misiune pentru a-şi găsi copilul dispărut, pe nume Kirby. Adam West are o interpretare autoritară, fiind vocea lui Ace, versiunea hollywoodiană a lui Chicken Little, în filmul realizat după viaţa acestuia. Patrick Warburton, care a delectat publicul cu rolul nătăfleţului Kronk din Emperor's New Groove, are o memorabilă apariţie în acest film, fiind vocea poliţistului extraterestru.

"Chicken Little este un film revoluţionar pentru Disney", remarcă David Stainton, preşedintele Walt Disney Feature Animation. "Combinând stilul unic de animaţie al Disney şi sensibilitatea acestei poveşti cu cele mai performante instrumente de realizare a animaţiei generate pe computer, echipa noastră de animaţie a realizat un film unicat, aşa cum nu s-a mai realizat vreodată. Am creat echipamente speciale, care le permit artiştilor noştri să utilizeze o gamă întreagă de elemente, fără a avea limite în performanţele lor, surprinzând adevăratul spirit al animaţiei Disney de tip squash and stretch (mutră şi mişcare). Este un moment extraordinar pentru Feature Animation şi avem în pregătire un şir de proiecte de filme pe care le vom realiza prin animaţie generată pe computer. Fiecare are un look şi un stil propriu, permiţându-ne astfel să ne punem amprenta specifică pe acest nou mediu extraordinar, practic lipsit de limite. Suntem cu toţii foarte mândri de ceea ce au realizat Mark, Randy şi echipa lor, cu Chicken Little."

Chicken Little este un film realizat în memoria lui Joe Grant, regretatul artist de animaţie Disney care a trecut în nefiinţă pe 6 mai 2005, cu numai o săptămână înainte de a împlini 97 de ani. Grant, care a început să lucreze cu Studiourile Disney Studios în 1933, a scris Dumbo şi a supervizat scenariile pentru Fantasia, continuând să inspire noi artişti de talent după revenirea sa în echipa studioului, în 1989. El a desenat şi a creat noi idei de poveşti fără încetare, până în ajunul zilei când a murit.

Fullmer spune: "Joe a fost o influenţă puternică în multe dintre discuţiile noastre referitoare la scenarii. El părea să fie cea mai tânără minte din echipa noastră. Ne spunea că moştenirea lăsată de Walt nu este tehnologia, ci mai degrabă arta de a spune poveşti minunate, cu personaje minunate. Ne-a încurajat să recurgem la echipamente de înaltă performanţă şi să găsim acel mediu care ne-ar putea ajuta să ne spunem povestea cel mai bine. Era încântat de animaţia generată pe computer şi credea că şi Walt ar fi acceptat această nouă tehnologie pentru a-şi spune poveştile în moduri noi, extraordinare."


 Muzica din Chicken Little: partitura lui John Debney & Un soundtrack în spiritul anilor 1970, pentru a vă face să vă fluturaţi penele din coadă

Unul dintre cele mai surprinzătoare şi încântătoare elemente din Chicken Little este muzica. John Debney, nominalizat la Oscar (The Passion of the Christ), a colaborat îndeaproape cu realizatorii filmului pentru a compune o partitură dinamică, în care se combină nuanţe de filme ştiinţifico-fantastice din anii 1950 şi mai ales melodii de mare succes din anii 1970. Versiuni recent înregistrate ale acestor mari succese, precum şi câteva interpretări originale, vor completa sentimentul de amuzament şi încântare oferit publicului.

După cum explică producătorul Fullmer, "decât să formulăm o teorie intelectuală despre modul în care s-ar putea combina muzica şi povestea noastră, eu şi Mark am colaborat cu Chris Montan (preşedintele Disney pe probleme muzicale) şi Tom MacDougall (vicepreşedintele Disney pe probleme muzicale) şi am ales cele mai bune cântece pe care le-am găsit, pentru fiecare moment al filmului. Amândurora ne plac şi melodiile, şi versurile bune şi s-a întâmplat că multe dintre cântecele cu adevărat grozave le-am găsit în anii 1970. Filmul nostru include teme celebre din acea epocă, precum We are the Champions, I Will Survive, Stayin' Alive, Ain't No Mountain High Enough de Diana Ross, şi Don't Go Breaking My Heart, ca să numim doar câteva. Avem şi un număr de melodii din alte decenii, de exemplu Stir it Up, It's the End of the World as We Know It, Lollipop şi Wannabe. Şi acestea au intrat în film, pentru că ni s-a părut că exprimau mesajul muzical potrivit."

Realizatorii filmului au apelat la popularul grup Barenaked Ladies pentru a crea o melodie nouă, numită One Little Slip, care să susţină muzical chinurile prin care trece Chicken Little la începutul filmului, în încercarea de a face faţă trecutului. Însoţită de un montaj vioi de diverse activităţi, această temă muzicală molipsitoare susţine câteva dintre eforturile personajului titular de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a lăsa trecutul în urma lui.

"Dintotdeauna am fost mari fani Barenaked Ladies", spune Dindal. "Această trupă are aceleaşi sensibilităţi ca şi noi, fiind extrem de amuzantă. Ne-au oferit exact tema pe care o căutam şi au insuflat o energie considerabilă acestei secvenţe, prin muzica lor. Eu voiam un cântec care să te apropie de micuţul ăsta care se luptă cu tot restul lumii, dar nu vrea să renunţe. Este imnul său, dar şi un mod de a ne povesti prin ce trece el. Barenaked Ladies au găsit exact formula potrivită şi au avut o contribuţie însemnată la acest film."

Apreciatul artist John Ondrasik (cântăreţ-compozitor pentru trupa Five for Fighting) îşi împrumută vocea pentru All I know, o nouă înregistrare a melodiei pe care Jimmy Webb a făcut-o atât de populară în 1973, prin Art Garfunkel. Interpretarea acestei melodii pop preferate subliniază un moment esenţial, când Chicken Little se luptă să câştige respectul şi sprijinul tatălui său.

Fullmer remarcă: "Vocea lui John are o anumită puritate şi claritate, iar versiunea sa pentru această melodie a fost extrem de potrivită pentru film. El a stabilit o conexiune extraordinară cu ideea luptei micuţului, cu ceea ce a însemnat acest lucru pentru el, şi a redat această încărcătură emoţională puternică. Atunci când i-am ascultat înregistrarea, ne-au dat lacrimile."

Pentru noua înregistrare din film a melodiei lui Allee Willis Stir it Up, realizatorii au apelat la vocea lui Patti LaBelle, premiată cu un Grammy (Patti a cântat o versiune a acestei melodii pentru filmul blockbuster din 1984 Beverly Hills Cop), în combinaţie cu o senzaţie a muzicii engleze, adolescentul Joss Stone. Rezultatul galvanizează întregul film, consacrându-se drept unul dintre momentele sale muzicale memorabile.

Pe film şi pe soundtrack-ul acestuia apare şi o nouă interpretare a hit-ului din 1963 Shake a Tail Feather, interpretat de The Cheetah Girls. Acest grup popular a apărut într-un film realizat pentru televiziunea prin cablu şi a lansat un album.

În ceea ce priveşte partitura filmului, Debney a mers pe mai multe teme şi stiluri, pentru a sublinia combinaţia eclectică a producţiei. O orchestră alcătuită din 92 instrumente, incluzând nume ale unor mari muzicieni de la Hollywood, s-a reunit pentru a-l ajuta pe Debney să obţină sound-ul dorit.

Debney remarcă: "Treaba mea este să fac să prindă viaţă filmul, fotogramă cu fotogramă. Uneori, asta presupune mai mult efort, alteori - mai puţin. Mark are idei foarte clare despre comedie, sincronizarea momentelor şi ritmul derulării acţiunii. El vrea să se asigure că muzica se opreşte într-un anumit punct sau reîncepe când este nevoie de ea. Am învăţat multe de la el. Este un adevărat maestru şi ştie foarte bine cum trebuie folosită muzica, pentru a susţine o secvenţă de dialog sau o glumă."

"Partitura filmului are un element Americana adevărat", continuă Debney. "Folosim această temă pentru câteva dintre momentele mai emoţionante. Pe de altă parte, avem nişte extratereştri care ajung într-un orăşel de provincie, aşa că am compus un omagiu la adresa filmelor ştiinţifico-fantastice din anii 1950. Sunt un fan uriaş al genului. Ca urmare, filmul poate fi acum extrem de emoţionant, pentru ca imediat să ajungă într-o zonă în care extratereştrii atacă. Povestea dictează întotdeauna muzica, iar eu, compozitorul partiturii filmului, mă aflu aici pentru a sublinia şi scoate în relief anumite elemente. Îmi place teribil relaţia dintre Chicken Little şi tatăl lui. Cred că fiecare dintre noi înţelege acest aspect, care este inima întregului film."

"Eu am făcut studii de animaţie", conchide el. "Am lucrat la foarte multe filme, dar nu ştiu dacă s-a mai realizat vreodată un film de animaţie ca acesta. Nu există multe partituri care să includă toate aceste stiluri, atât de diferite."


 Date nostime & statistici

Chicken Little are peste 76 000 pene individuale, dintre care 55 000 sunt doar cele de pe cap. Are aproximativ 9 000 pe fiecare braţ. Are mai multe tipuri de pene - unele sunt lungi, tradiţionale. Altele - mici şi pufoase, un fel de puf ascuns sub penele mai lungi.

Personajele animate generate pe computer sunt alcătuite din poligoane individuale, care le conturează forma şi le permit să se mişte. Chicken Little este alcătuit din 5636 poligoane; Runt of the Litter are 6627, iar Abby are 12 781 (aproape jumătate dintre acestea sunt doar în părul ei).

Corpul omului are aproximativ 600 muşchi. Chicken Little, deşi mic, are de fapt 700 muşchi pe care animatorii îi pun în mişcare şi îi controlează astfel încât să obţină imaginea corectă. Muşchii au fost plasaţi pe coada şi pe creasta puiului, pentru a obţine mişcarea dorită.

În oraşul Oakey Oaks există câteva tipuri de arbori care punctează peisajul. Fiecare arbore are între 15 000 - 20 000 frunze separate, care au fost "crescute" folosind aceeaşi tehnologie şi acelaşi software care a realizat blana personajelor sau penele lui Chicken Little.


 Regizorul:

MARK DINDAL (Regizor/Ideea de scenariu) a contribuit la arta animaţiei din ultimii 25 de ani cu o diversitate de talente artistice. Acesta este al treilea film de animaţie pe care îl regizează. Şi-a făcut debutul regizoral în 1997, cu filmul de animaţie Warner Bros. Cats Don't Dance, după care a urmat în 2000 extraordinara comedie de aventuri Disney The Emperor's New Groove. Născut în Columbus, Ohio, Dindal a crescut vizionând filmele clasice de animaţie de la Disney şi a ştiut de la o vârstă fragedă că vrea să facă o carieră în animaţie. A studiat această artă în cadrul prestigiosului program de animaţie CalArts, apoi şi-a lansat cariera profesională alături de echipa de la Disney, în 1980. A început ca animator de efecte pentru The Fox and the Hound, apoi a lucrat la The Black Cauldron, Mickey's Christmas Carol, şi The Great Mouse Detective. După o scurtă pauză în care s-a dedicat unor proiecte din afara companiei, a revenit la 1987, ca supervizor de efecte speciale pentru filmul The Little Mermaid (Mica Sirenă), urmat de The Rescuers Down Under. Palmaresul său în cadrul Studioului mai include efecte vizuale pentru câteva proiecte şi contribuţia ca animator de efecte pentru Aladdin. În plus, a regizat segmentul de animaţie din filmul de acţiune The Rocketeer.


 Actori (voci):

ZACH BRAFF (Chicken Little) aduce energie explozivă, tenacitate, o personalitate atrăgătoare şi reacţii rapide prin vocea personajului titular al acestui film. Pe lângă faptul că a avut încasări de peste 35 milioane USD la nivel mondial, Garden State, filml regizat de Braff a primit şi numeroase premii. Ca scenarist, Braff a primit o mult-râvnită nominalizare WGA la categoria "Cel mai bun scenariu original". A câştigat un Independent Spirit Award pentru "Cel mai bun film de debut", precum şi o nominalizare pentru "Cel mai bun scenariu de debut." În plus, Braff a primit premiul pentru "Cel mai bun debut regizoral" din partea National Board of Review, precum şi premiul pentru "Regizor revoluţionar" din partea Festivalului de Film de la Hollywood şi premiul "Cel mai promiţător regizor" din partea Asociaţiei Criticilor de Film din Chicago. Cu soundtrack-ul său ales atent (care a primit un disc de platină), incluzând melodii de Simon şi Garfunkel, Coldplay şi Frou Frou, Braff a câştigat un Grammy pentru "Cel mai bun album compilat pentru un soundtrack al unui film artistic, de televiziune, sau din alt mediu vizual."

Ca actor, Braff a fost nominalizat la 2005 Primetime Emmy Award pentru "Cel mai bun actor principal dintr-un serial de comedie". A fost nominalizat şi la Globul de Aur în 2005, la categoria "Cel mai bun actor dintr-un serial de televiziune" - ambele premii pentru rolul său Dr. John "J.D." Dorian din serialul NBC de comedie Scrubs. Filmografia sa mai include roluri din filme precum The Broken Hearts Club, Getting to Know You, şi Manhattan Murder Mystery, în care a jucat rolul fiului lui Woody Allen şi Diane Keaton. Experienţa teatrală a lui Braff include producţiile Teatrului Public din New York City pentru A douăsprezecea noapte şi Macbeth, cu Alec Baldwin şi Angela Bassett.

În prezent, Braff scrie împreună cu fratele său Adam o adaptare a cărţii pentru copii Andrew Henry's Meadow, urmând să fie şi producătorul executiv al filmului. Pe lângă rolul principal din remake-ul Dreamworks al filmului italian, The Last Kiss, Braff va juca şi rolul principal din comedia realizată The Weinstein Company despre relaţii şi munca de birou, Fast Track.


GARRY MARSHALL (Buck Cluck) adaugă un simţ al umorului unic, dublat de un sentiment de furie, în vocea tatălui frustrat al Puiului Mic. Printre numeroasele filme regizate de el se numără mari succese precum Pretty Woman, Frankie & Johnny, Beaches, Overboard, Nothing in Common, The Flamingo Kid, The Other Sister, Runaway Bride, şi The Princess Diaries. Cele mai recente titluri regizate de el au fost Raising Helen şi The Princess Diaries 2, din 2004. Ca actor, a jucat mai multe roluri: un proprietar de cazino în Lost in America, un preşedinte de reţea TV în Soapdish, un proprietar al unei echipei sportive, dl Harvey în A League of Their Own, dl Gold din Twilight of the Golds, şeful lui Candice Bergen în serialul Murphy Brown, şi, de curând, un rol în debutul regizoral al fiului său, Lucky 13, care va fi lansat în cinematografe în 2006.


JOAN CUSACK (Abby Mallard) este vocea frumoasă şi bine susţinută a prietenei sensibile a Puiului Mic, Abby Mallard. Cititoare avidă de reviste, Abby se grăbeşte să le dea tot felul de sfaturi prietenilor şi este cunoscută pentru cât de mult îi place să iasă la karaoke. Este al doilea rol important al lui Cusack într-un film de animaţie, ca personaj pentru Disney, după rolul lui Jessie the Cowgirl, o partitură în egală măsură comică şi sfâşietoare, din marele succes Disney/Pixar Toy Story 2. Actriţa a apărut în filme precum Raising Helen, alături de fratele ei, actorul John Cusack, School of rock cu Jack Black, Arlington Road cu Jeff Bridges, High Fidelity, în regia lui Stephen Frears, Cradle Will Rock cu Bill Murray, şi Where the Heart Is cu Natalie Portman. A mai jucat roluri în Addams Family Values, Grosse Pointe Blank, Nine Months, Toys, Broadcast News, Say Anything şi The Last Shot.

Printre producţiile teatrale în care a jucat se numără premiera de la Brilliant Traces, la Cherry Lane Theatre din New York, "The Road" - La Mama, şi rolul lui Imogen din Cymbeline, la Teatrul Public din New York. A jucat rolul Helenei în Visul unei nopţi de vară la Goodman Theatre din Chicago, şi a apărut sub bagheta regizorală a lui Joanne Akalaitis în Is a Pity She's a Whore.

Cusack a fost nominalizată de două ori la Oscar, pentru rolul secretarei din Staten Island, în filmul Working Girl (O femeie face carieră), în regia lui Mike Nichols, şi pentru rolul miresei părăsite a lui Kevin Kline în producţia apreciată de critică In & Out. A câştigat un premiu American Comedy la categoria "Cea mai bună actriţă într-un rol secundar" pentru rolul din Runaway Bride, unde a jucat alături de Julia Roberts şi Richard Gere. De curând, a primit o nominalizare la Daytime Emmy Award pentru rolul său din Peep and the Big Wide World.


STEVE ZAHN (Runt of the Litter) este vocea unui porcuşor cochet de 400 kg, căruia uneori i se taie răsuflarea, un personaj nesigur pe sine, dar căruia îi place la nebunie să cânte. În 2000 a jucat rolul lui Rosencrantz în adaptarea lui Michael Almereyda cu Hamlet, unde s-a reîntâlnit cu Ethan Hawke; a jucat în Saving Silverman; Riding in Cars With Boys, unde rolul tatălui dependent de droguri i-a adus critici extrem de favorabile. În National Security, a jucat rolul partenerului poliţistului Martin Lawrence. Alte titluri din filmografia sa sunt: Daddy Day Care şi Shattered Glass, Employee of the Month şi thriller-ul comic Sahara. În 2006 va juca în Rescue Dawn şi Bandidas, unde va apărea alături de Salma Hayek şi Penelope Cruz. Chicken Little este cea mai recentă interpretare a unui personaj de animaţie de către Zahn, care a mai fost vocea lui Monty the Mouth în Stuart Little şi Stuart Little 2, precum şi vocea Ursului Archie din Dr. Dolittle 2.
Regia: Mark Dindal Cu: voci: Zach Braff, Steve Zahn, Joan Cusack

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus