România Liberă / noiembrie 2005
40 Year Old Virgin, The
The 40 Year-Old Virgin, sau Virgin la 40 de ani, pare să se joace cu cantitatea şi cu principiul defulării. Pentru că eroul, Andy, este un băiat bun de 40 de ani, cu cărare pe-o parte, pulovere în romburi (cu anchior), virgin pe deasupra - toate replicile şi toate situaţiile se învîrt în jurul sexului. E simplu. Însă Andy îşi risipeşte energiile pe alte canale: strînge colecţii scumpe de păpuşele reprezentînd eroi de benzi desenate, se joacă pe calculator, găteşte cîte 10 ouă odată, în timp ce la magazinul de electronice unde lucrează trece drept un tip bizar de bine crescut, poate chiar psihopat. Sexul nu mai e o problemă pentru Andy, pentru că nu există, dar devine o problemă pentru colegii lui care, din momentul în care descoperă că e virgin, fac corp comun şi încep să-i dea sfaturi. Îl scot în oraş prin cluburi cu fete care se îmbată (dar una îi vomită lui Andy peste faţă), îl învaţă cum să vorbească (să nu vorbească despre el, că pe femei oricum nu le interesează, ci mai bine să pună întrebări), îi aduc casete porno ş.a.m.d. Din acel moment, adică nu mult după ce începe filmul, sexul e subiectul care guvernează fiecare secvenţă. "Decît că" lui Andy tot nu-i iese trampa.

Nu ştiu dacă co-scenaristul şi regizorul Judd Appatow şi-a pus problema că cei care vorbesc atîta despre sex sunt chiar cei care n-au parte de el, dar asta rezultă din film, mai ales din lungimea lui şi din finalul în sertăraşe. La un moment dat, chiar te întrebi dacă fericitul eveniment se va mai produce vreodată. Dar se produce, iar descărcarea energetică e suficient de puternică pentru a-l face pe erou să cînte ca în Hair şi să-şi imagineze un videoclip apoteotic, flower-power, în care toate personajele se bucură în legea lor. De pildă, cosmeticiana asiatică ce-l chinuise pe erou epilîndu-i părul de pe piept execută figuri de karate.

Filmul e amuzant şi hilar de multe ori, deşi pe cei mai sensibili îi va oripila cu siguranţă vocabularul lipsit de orice fel de restricţii. Totuşi, umorul e mai de calitate decît cel din American Pie, iar actorii par foarte fericiţi de rolurile lor.

Lanţul de evenimente are suficient de multe verigi ca să nu pară sărăcuţ, iar regia are grijă ca din loc în loc să umfle cîte o pompiţă energetică. The 40 Year-Old Virgin e, în fond, un film în care discuţiile şi nevoia de sex acoperă de fapt lipsa de dragoste, temă eternă a cinematografului contemporan, dar care aici dansează sub faldurile comediei romantice.


Regia: Judd Appatow Cu: Steve Carell, Catherine Keener, Paul Rudd, Romany Malco, Seth Rogen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus