decembrie 2017
Articole diverse
Anul 2017 a fost un an prolific pentru Teatrul LUNI de la Green Hours, care a împlinit de altfel, pe 1 decembrie 2017, două decenii de fiinţare.

Au avut loc, la sediul din Calea Victoriei 120, aproximativ 100 de reprezentaţii (între care 8 premiere), precum şi alte peste 20, itinerate în festivaluri, turnee ş.a.

De menţionat aici caravana Green-Frilensăr pe contour (cofinanţată de AFCN) în cadrul căreia au avut loc 10 reprezentaţii teatrale în 10 localităţi de graniţă din România în perioada 21 iulie - 15 august 2017. Proiectul a fost nominalizat de AFCN la "Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial".

Rămînînd în zona de nominalizări AFCN, directorul Teatrului LUNI de la Green Hours, Voicu Rădescu, se regăseşte de asemenea între nominalizaţii la premiile AFCN, secţiunea "Management Cultural".

Seria premierelor din Green a fost deschisă în 24 februarie 2017 prin Înaintea Erei Noastre, de Daniel Chirilă, o coproducţie Frilensăr şi Teatrul LUNI. Spectacolul a fost prezentat de-a lungul anului în Festivalul Naţional de Teatru, Festivalul Naţional de Teatru independent şi Festivalul Antagon - Timişoara. Următoarea reprezentaţie la sediu: pe 19 ianuarie 2018.

Luna mai 2017 (ziua 4) a venit cu o propunere îndrăzneaţă din punctul de vedere al subiectului abordat cît şi prin echipa de foarte tineri artişti care au pus-o la cale: Malaga - de Lukas Bärfuss.

Pe 17 octombrie 2017, Katalin Thuróczy, autoarea aclamatului joi.megaJoy (regia Radu Afrim, Teatrul Odeon) a revenit la Bucureşti - şi la propriu, fiind prezentă la premieră - cu textul Scara Pisicii, pus în scenă de Alexandra Popescu şi avîndu-le în distribuţie pe Cătălina Mustaţă şi Ana-Maria Oglindă.

Între 28 noiembrie şi 4 decembrie 2017, Teatrul LUNI de la Green Hours, cel mai vechi teatru nou (vezi independent) din România şi-a aniversat cei 20 de ani de existenţă, prin prezentarea a 7 spectacole, dintre care 5 premiere.

Stă să plouă (text şi regie semnate Lia Bugnar şi prezentat publicului pentru prima dată în 2006, la Teatrul LUNI) a avut, în 29 noiembrie 2017, premiera într-o nouă excelentă distribuţie: Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu şi Anghel Damian. Următoarele reprezentaţii: 8 & 24 ianuarie 2018.

Tot în 29 noiembrie 2017, "Doctor's Studio", în coproducţie cu Teatrul LUNI, a propus publicului o nouă versiune a piesei Colibri, scrisă de Garret Jon Groenveld. Spectacolul este, regizat şi jucat de Daniel Popa (care semnează, împreună cu Laurenţiu Bănescu şi traducerea) alături de The Voice Irina Margareta Nistor. Viitoarea reprezentaţie: 20 ianuarie 2018.

În 30 noiembrie 2017, a avut loc premiera mondială Invent/(-)ar [PK], conceput special pentru aniversarea Teatrului LUNI. Spectacolul-inventar de texte ale dramaturgului Peca Ştefan îi are ca protagonişti pe Laurenţiu Bănescu şi pe autor.

Complexul artist Paul Cimpoieru a revenit la Teatrul LUNI (după Homo Americanus) cu noul său spectacol Homo Love - un perform(d)ance a cărui premieră a avut loc pe 2 decembrie, urmînd să deschidă anul teatral 2018 din Green prin reprezentaţia ce va avea loc pe 5 ianuarie 2018.

Zilele aniversare ale Teatrului LUNI s-au încheiat pe 3 decembrie 2018, cu cea mai recentă producţie a "trupei-fenomen" Frilensăr şi a Teatrului LUNI, Bătălii, Regi şi Elefanţi, un two-men-show cu Tiberiu Enache şi Ovidiu Cosovanu, conceput de Daniel Chirilă. Următoarele reprezentaţii: 7 & 23 ianuarie 2018.

În speranţa că v-am stîrnit interesul, încheiem această scurtă comunicare cu urarea de bine - La teatru, birjar!

Iar dvs. uraţi-ne MerdRe! - cum ar zice Père UBU - pentru 2018!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus