ianuarie 2018
Premiile Gopo, 2018
Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone a ajuns la cea de-a XII-a ediţie şi va avea loc în martie 2018, la Bucureşti.

În 2018, peste 20 de filme documentare şi de ficţiune lansate în cinema în 2017 sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo. Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

Printre filmele eligibile la titlul pentru Cel mai bun film românesc al anului 2017 se numără Ana, mon amour, câştigătorul Ursului de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică la Berlinale, Fixeur, propunerea României la Premiile Oscar, filme cu succes la public precum Octav, Ghinionistul, 6,9 pe scara Richter, Hawaii sau Un pas în urma serafimilor. În lista filmelor eligibile se regăsesc anul acesta patru documentare lansate în 2017: Planeta Petrila, Ţara moartă, Ouăle lui Tarzan şi Lovesc, deci exist.

În cazul filmelor eligibile la categoriile Cel mai bun film documentar şi Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările. Înscrierile pentru cea de-a XII-a ediţie a Premiilor Gopo au loc în perioada 10-25 ianuarie 2018.

Producătorii şi realizatorii de film documentar sau scurtmetraj din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic, împreună cu link-ul de vizualizare a filmului, pe adresa de email: [email protected].

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din profesionişti din domeniu. După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se găsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

Lista producţiilor de lungmetraj care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2018 se găseşte mai jos.


După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanţele cineaştilor români.

În 2017, Sieranevada, filmul cu cele mai multe nominalizări, şi-a adjudecat şase statuete, printre care cele mai importante trofee ale serii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Cristi Puiu), Cel mai bun scenariu (Cristi Puiu), Cea mai bună actriţă în rol principal (Dana Dogaru), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Ana Ciontea) şi Cel mai bun montaj (Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi).

Şase trofee Gopo a câştigat şi Câini, filmul regizat de Bogdan Mirică: Premiul pentru cel mai bun film de debut, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, premiu oferit de Audi România, (Gheorghe Visu), Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov), Premiul pentru cea mai bună imagine (Andrei Butică), Premiul pentru cea mai bună muzică originală (Codrin Lazăr, Sorin Romanescu), Premiul pentru cel mai bun sunet (Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette).

Un trofeu Gopo pentru Cea mai bună imagine, acordat lui Marius Panduru, a fost adjudecat şi de pelicula Inimi cicatrizate. Filmul lui Radu Jude a mai câştigat alte trei statuete la categoriile: Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume şi Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafurăDoar o răsuflare, filmul regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, a câştigat trofeul pentru Cel mai bun documentar iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj a fost câştigat de 4:15 P.M. Sfârşitul lumii (regia Cătălin Rotaru, Carmen Virginia Şarga).

Trofeul "Tânără Speranţă" a fost câştigat de producătoarea filmului Ilegitim, Anamaria Antoci. La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către Saul Fia, distribuit în România de Transilvania Film.

Filme de lungmetraj eligibile pentru nominalizare

6,9 pe scara Richter
Regia: Nae Caranfil
Ana, Mon Amour
Regia: Călin Peter Netzer
Aniversarea
Regia: Dan Chişu
Breaking News
Regia: Iulia Rugină
Capace
Regia: Sorin Marin
Dimineaţa care nu se va sfârşi
Regia: Ciprian Mega
Fixeur
Regia: Adrian Sitaru
Ghinionistul
Regia: Iura Luncaşu
Hawaii
Regia: Jesús del Cerro
Lovesc, deci exist
Regia: Marius Barna
Mariţa
Regia: Cristi Iftime
Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor
Regia: Emanuel Pârvu
Octav
Regia: Sergiu Ioan Celebidachi
Ouăle lui Tarzan
Regia: Alexandru Solomon
Perfect sănătos
Regia: Anca Damian
Planeta Petrila
Regia: Andrei Dăscălescu
Portrete în pădure
Regia: Dinu Tănase
Ţara moartă
Regia: Radu Jude
Ultima zi
Regia: Gabriel Achim
Un pas în urma serafimilor
Regia: Daniel Sandu
Vara s-a sfârşit
Regia: Radu Potcoavă
Vizitatorul
Regia: Jamil Hendi

Gala Premiilor Gopo 2018 - ediţia a XII-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus