ianuarie 2018
Premiile Oscar, 2018
Cele mai titrate filme europene ale anului 2017, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, vor putea fi urmărite în cadrul Oscar Weekend 2018. Evenimentul, care are loc în weekend-ul 19-21 ianuarie 2018, la Cinema Elvire Popesco, se află anul acesta la a patra ediţie. Cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producţii cinematografice precum 120 BPM / battements par minute (r. Robin Campillo, Franţa), Marele Premiu la Cannes 2017, Nelyubov / Loveless (r. Andrei Zvyagintsev, Rusia), recompensat la Cannes 2017 cu Premiul Juriului, Teströl és lélekröl / On Body and Soul (r. Ildiko Enyedi, Ungaria), marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2017, Happy End (Michael Haneke, Austria) şi Fixeur (Adrian Sitaru, România).

Oscar Wekend are loc înaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediţie a premiilor Oscar (23 ianuarie 2018). Gala decernării trofeelor va avea loc pe 4 martie 2018.

Nelyubov / Loveless este cel mai recent film al regizorului rus Andrei Zvyagintsev (Leviafan / Leviathan, Elena), distins la Cannes cu Premiul Juriului 2017. Pelicula sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Borys şi Zhenya divorţează. Certându-se constant, şi pe cale să vândă apartamentul, se pregătesc separat, de noile lor vieţi: Boris, cu prietena sa mai tânără şi însărcinată, iar Zhenya cu amantul bogat care-şi doreşte mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare.

Acţiunea filmului 120 BPM / battements par minute, regizat de francezul Robin Campillo, Marele Premiu la Cannes 2017, are loc în Franţa, la începutul anilor '90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiştii de la Act Up-Paris îşi intensifică acţiunile în lupta contra indiferenţei generale. Viaţa lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical. Producţia franceză va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie 2018.

Fixeur, în regia lui Adrian Sitaru, a avut premiera în 2016, la Festivalul de la Toronto, a fost premiat la Les Arcs European Film Festival pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi cu o menţiune specială a juriului şi a fost prezentat în festivaluri internaţionale renumite ca Ghent, Cairo, D'A - Festivalul Filmului de Autor din Barcelona, goEast de la Wiesbaden sau Torino. Filmul povestea lui Radu, un tânăr jurnalist care doreşte să lucreze în presa internaţională. Repatrierea din Franţa a unei prostituate minore îi oferă tânărului ocazia de a-şi arăta abilităţile de reporter, motiv pentru care pleacă în Transilvania, împreună cu o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. La faţa locului, sarcina lui Radu se dovedeşte a fi mult mai complicată decât părea iniţial.

Teströl és lélekröl / On Body and Soul, marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din 2017, este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiţi singuratici, Endre, directorul economic al unui abator, şi Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi, care descoperă întâmplător un lucru cu totul neobişnuit: au vise recurente identice, în fiecare noapte.

Cu o acţiune care se desfăşoară pe fundalul crizei migraţiei în Europa, Happy End spune povestea unei familii burgheze din Calais în stilul sumbru şi realist al regizorului. Portul francez Calais este unul dintre locurile fierbinţi ale migraţiei din Europa. Numeroşi refugiaţi disperaţi, care trăiesc în tabere de corturi pe care autorităţile încearcă tot timpul să le dezafecteze, intenţionează să treacă în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii. Regizorul Michael Haneke a câştigat un premiu Oscar, în 2013, cu filmul Amour, o poveste despre dragoste la finalul vieţii unui cuplu.

Program Oscar Weekend 2018

Vineri 19 ianuarie 2018

ora 17:30 - 120 BPM / battements par minute, de Robin Campillo (2h 24 min) - Franţa. Urmat de dezbatere

Sâmbătă, 20 ianuarie 2018

ora 14:30 - Fixeur, de Adrian Sitaru (1h 38 min) - România

ora 16:30 - Nelyubov / Loveless, de Andrei Zvyagintsev (1h 7 min) - Rusia

ora 19:00 - 120 BPM / battements par minute, de Robin Campillo (2h 24 min) - Franţa

Duminică, 21 ianuarie 2018

ora 14:00 - Teströl és lélekröl / On Body and Soul, de Ildiko Enyedi (1h 56 min) - Ungaria

ora 16:30 - 120 BPM / battements par minute, de Robin Campillo (2h 24 min) - Franţa

ora 19:30 - Happy End, de Michael Haneke (1h 47min) - Austria

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films si Asociatia Cinemascop in parteneriat cu Ambasada Franţei, Institutul Francez din Bucureşti, Independenţa Film, Bad Unicorn, Domestic Film

Biletele şi sunt disponibile pe Eventbook.ro şi la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Pentru proiecţia filmului 120 BPM din 19 ianuarie 2018, urmată de dezbatere pe tema educaţiei sexuale, accesul grupurilor de elevi de liceu care au peste 15 ani şi doresc să participe însoţiţi de profesor, accesul este gratuit în limita locurilor disponibile şi se face pe bază de înscriere în prealabil la adresa: [email protected], până pe 17 ianuarie 2018. Pentru proiecţiile filmului 120 BPM din 20 şi 21 ianuarie 2018, elevii de liceu care au peste 15 ani au acces la bilete cu valoare de 5 lei. Reducerea se aplică pe baza prezentării legitimaţiei / carnetului de elev.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus