ianuarie 2018
Articole diverse
Una dintre ultimele piese ale lui Sam Shepard (1943-2017), câştigător al premiului Pulitzer şi unul dintre cei mai mari dramaturgi americani contemporani, Vârstele Lunii este tradusă şi montată pentru prima oară în România, în regia lui Toma Dănilă, avându-i în distribuţie pe Gelu Niţu şi Constantin Cojocaru. Premiera de la Unteatru (Sfinţii Apostoli 44) se va juca în 30 ianuarie, fiind precedată de o avanpremieră, în 23 ianuarie 2018, ambele spectacole, de la ora 20:00. [Detalii pentru rezervări, la finalul materialului.]
 
Scrisă în 2009, Vârstele Lunii a fost iniţial pusă în scenă la Peacock Theater, din Dublin, Irlanda, cu renumiţii actori Stephen Fry şi Sean McGinley, apoi, în 2010, la New York, cu aceeaşi distribuţie.

 
"Nu ne putem înţelege cu adevărat decât dacă ne uităm în urma noastră", spune Toma Dănilă. "Nu putem deveni mai buni decât dacă privim la cei care au trecut, înainte de noi, prin aceleaşi sentimente sau trăiri pe care, acum, ni le revendicăm ca fiind Big Bang-ul universului nostru.
 
Nu suntem primii şi nici ultimii. 4 mii de milioane 600 de ani, atât are Luna. Vârsta biologică poate însemna şi înţelepciunea acceptării cu bucurie a trecerii timpului", spune regizorul.
 
Vârstele Lunii este despre bătrâneţe, moarte, ambiguitatea memoriei şi speranţa că dragostea poate uşura apropierea inevitabilă de eclipsa finală. Cei doi bărbaţi, Byron şi Ames, prieteni din copilărie, se regăsesc după foarte mult timp. Întâlnirea este marcată însă de neînţelegere şi de dificultatea reapropierii. Ei sunt fiii spirituali şi literari ai lui Vladmir şi Estragon din Aşteptându-l pe Godot, de Samuel Beckett, autor ce a influenţat major opera lui Sam Shepard. Este o continuare onestă şi sfâşietoare a temelor care au fost dintotdeauna prezente în operele unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi americani, axată aici pe lumina şi umbra care acompaniază trecerea timpului.

 
Vârstele Lunii este a treia piesă regizată de Toma Dănilă, după Romantic Fools, de Rich Orloff (Godot Café-Teatru, 2014) şi Idolul şi Ion Anapoda, de G.M. Zamfirescu (ARCUB, 2016).
 
Vârstele Lunii, de Sam Shepard
Traducerea si adaptarea: Toma Dănilă şi Ania Tudoran
Regia: Toma Dănilă
Cu: Gelu Niţu şi Constantin Cojocaru
 
Durata spectacolului: 70 de minute
Preţul biletului: 35 de lei. Bilete online: goo.gl/UjAfGK
Rezervări: [email protected], sau sms la numărul 0721.268.516 (nume, dată, spectacol, număr de locuri)
 
Avanpremiera: 23 ianuarie 2018, ora 20.00
Premiera: 30 ianuarie 2018, ora 20.00
UNTEATRU, Str. Sfinţii Apostoli nr.44, Sector 5, Bucureşti

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus