februarie 2018
Programul de educaţie cinematografică CinEd - European Education for Youth
Cel de-al treilea an CinEd în România continuă formările dedicate dascălilor, fiind anunţate şi primele training-uri intensive pentru învăţătorii şi profesorii din ciclul primar, organizate de Asociaţia Culturală Macondo.

Programul de educaţie cinematografică pentru tineri îi aşteaptă pe toţi învăţătorii care doresc să se implice în activităţile sale pe 12 şi 13 februarie 2018, între orele 14:00 - 18:00, în Spaţiul Public European, (strada Vasile Lascăr numărul 31, Bucureşti). Formarea va fi coordonată de criticul de film Andreea Mihalcea şi include prezentarea platformei internaţionale CinEd, a instrumentelor de utilizare şi a materialelor didactice audiovizuale disponibile.

Pe parcursul celor două zile se vor proiecta două dintre filmele din catalogul CinEd - Luminiţa (2003, Franţa-Senegal, r. Alain Gomis, 15') şi Prima zi de şcoală (1956, Franţa, r. Jacques Rozier, 23'). Acestea vor fi punctul de plecare pentru discuţii aplicate şi exerciţii practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziţie de platformă.


În primii 2 ani de activitate, 306 de învăţători din 10 oraşe au participat la sesiunile de formare gratuite organizate de Asociaţia Culturală Macondo şi peste 3000 de elevi din ciclul primar au participat la cele 95 de proiecţii destinate lor.

Participarea la formare este gratuită. Învăţătorii se pot înscrie printr-un simplu e-mail la adresa [email protected] până pe 9 februarie 2018. Accesul este permis numai pe bază de înscriere la adresa de e-mail menţionată. Toţi cei prezenţi vor primi o adeverinţă de participare, iar facilitatorii educaţionali care se vor înscrie în program şi vor organiza 3 proiecţii pentru elevi în acest an şcolar vor primi o diplomă de participare la programul european.

CinEd, programul european de educaţie cinematografică pentru tineri, a debutat formările celui de-al treilea an de activitate încă din decembrie, aproape 70 de facilitatori educaţionali din ciclul gimnazial şi liceal participând la training-urile organizate de Societatea Culturală NexT în Bucureşti, Ploieşti şi Braşov. Următoarea formare destinată profesorilor de gimnaziu, liceu şi bibliotecarilor publici va fi pe 3 februarie 2018 în Alexandria.

Prin activităţile celor doi parteneri care se ocupă de implementarea proiectului în România, peste 6200 de elevi (clasele I - XII) au descoperit cinema-ul de artă european şi au participat la discuţii despre filmele din colecţia CinEd, iar aproape 1000 de cadre didactice şi bibliotecari publici şi-au dezvoltat competenţe în educaţia cinematografică şi în predarea non-formală, creativă, la clasă.


***

Pentru informaţii suplimentare despre activităţile CinEd dedicate învăţătorilor şi elevilor din ciclul primar, ne puteţi scrie la: [email protected].
Pentru informaţii suplimentare despre activităţile CinEd dedicate profesorilor şi elevilor de gimnaziu şi liceu, ne puteţi scrie la: [email protected].

***

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB, Spaţiul Public European.

Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Intuitext, Observator Cultural, SuntParinte.ro, All About Romanian Cinema, LiterNet, Şcoala Intuitext, Iqool, ExamenulTău.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus